Miten pahoissa vaikeuksissa kylpylät ovat koronan vuoksi? Flamingo Spaan toimitusjohtaja: "Onhan tämä ollut todella kylmää kyytiä"

Kylpylän henkilöstö on jouduttu lomauttamaan koronan vuoksi. Nyt toivotaan suoraa yritystukea myös muille kuin ravintoloille.

matkailu
Miten kylpylät selviytyvät koronatilanteessa?
Miten kylpylät selviytyvät koronatilanteessa?

Matkailun kokonaiskysyntä, eli matkailijoiden käyttämän rahan määrä, tulee supistumaan kuluvana vuonna jopa 60–70 prosenttia, kertoi työ- ja elinkeinoministeriö eilen (siirryt toiseen palveluun).

Arvioiden mukaan kestää ainakin vuoteen 2022 ennen kuin kysyntä palautuu vuoden 2019 lukuihin. Etenkin kylpylät ovat vaikeuksissa, totesi Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi Ylen lähetyksessä tiistaina.

Esimerkiksi Vantaalla sijaitseva Flamingo Spa on suljettuna koronatilanteen vuoksi.

– Onhan tämä ollut valtavan iso isku meidänkin taloudelle. Vaikka ollaan tehty isoja päätöksiä, jotta pärjättäisiin tulevaisuudessakin, niin onhan tämä ollut todella kylmää kyytiä, Flamingo Span toimitusjohtaja Sanna Himberg kertoo.

  • Voit katsoa koko keskustelun klikkaamalla jutun pääkuvaa.
  • Vieraana Ylen suorassa lähetyksessä oli Flamingo Span toimitusjohtaja Sanna Himberg. Lähetyksen juonsi toimittaja Tuulia Thynell.

Toiveena saada suoraa yritystukea myös kylpylöille

Flamingo Spassa tehdään parhaillaan erilaisia huoltotöitä ja remontteja, jotta suljettuna kuluva aika saadaan hyödynnettyä.

Kylpylän henkilöstö, noin 100 työntekijää, on jouduttu lomauttamaan koronan vuoksi. Himberg toivookin hallitukselta suoraa yritystukea myös kylpylöille.

– Meidänkin kokoiset yritykset, kun liikevaihto on nolla ja kuitenkin kulut juoksevat, niin suoraa tukea. Niin meillä kuin muillakin kylpylöillä, on isot tilat ja ne vaativat kunnossapitoa ja huoltotöitä.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan valtaosa matkailuyrityksistä onkin akuutissa kassakriisissä erilaisista tuista ja toimenpiteistä huolimatta. Flamingo Spa on hakenut tukea Business Finlandilta, mutta ei ole vielä saanut päätöstä.

– Se olisi hienoa, jos hallitukselta järjestyisi muillekin yrityksille kuin ravintoloille tätä palkkatukea, jolloin pystyttäisiin tämän kriisin jälkeen kutsumaan henkilöstöä nopeasti takaisin töihin, Himberg sanoo.

Yrityksessä ei ole vielä jouduttu turvautumaan irtisanomisiin. Näköpiirissä niitä saattaa pahimmillaan kuitenkin olla.

– Katsotaan. Se riippuu paljon hallituksen tukiaihioista ja muista, että miten sitten edetään, Himberg toteaa.

Himberg uskoo, että kylpylä voitaisiin avata asteittain jossain vaiheessa.

– Asiakasmääriä joudumme varmasti alkuun rajoittamaan. Mitään tarkkoja asiakasmäärärajoja ei ole vielä kertoa, ja näitä tullaan toki viranomaisten kanssa käymään läpi.

Lue seuraavaksi:

Lue uusimmat tiedot koronatilanteesta Uudellamaalla

Tässä uusimmat tiedot muualta Suomesta ja maailmalta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus