Sukututkija huijasi dna-tutkimuksen tilaajia – sai tuomion 56 petoksesta

57-vuotias nainen käytti dna-tutkimukseen tarkoitettuja maksuja omiin menoihinsa.

rikokset
En skylt som det står "Esbo rättshus" på. I bakgrunden syns en modern byggnad.
Sukututkija tuomittiin 56 petoksesta ehdolliseen vankeuteen.Yle/ Lukas Rusk

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona sukututkimusta harrastaneen naisen yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja yhdyskuntapalveluun 56 petoksesta.

Petokset olivat tapahtuneet vuosina 2015–2017. Nainen oli pitänyt luentoja sukututkimuksesta ja dna-tutkimuksesta eri puolilla Suomea.

57-vuotias nainen oli luvannut auttaa sukututkimuksesta kiinnostuneita ihmisiä tilaamaan dna-tutkimuksen yhdysvaltalaiselta yritykseltä. Nainen oli ottanut ihmisten rahat vastaan, mutta ei ollut hoitanut dna-tutkimusten tilaamista ja toimittamista heille.

Käräjäoikeuden mukaan nainen oli ilmoittanut asiakkaiden tilaamien tutkimusten hinnan korkeammaksi kuin se on todellisuudessa ollut. Oikeuden mukaan nainen oli käyttänyt dna-tutkimuksen tilaajien rahoja omiin menoihinsa.

Nainen oli saanut asiakkailtaan dna-tutkimuksista, sukututkimuskursseista ja kulukorvauksista yhteensä yli 89 000 euroa, josta oikeus katsoi naisen rikoshyödyn olleen noin 29 500 euroa.

Nainen on kiistänyt osan syytteistä. Hänellä oli omien sanojensa mukaan aikomuksena maksaa ja toimittaa tutkimukset eikä hän mielestään ollut ylihinnoitellut niitä. Naisen tuomiossa huomioitiin lieventävänä seikkana se, että hänellä ei ole aiempia rikosrekisterimerkintöjä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.