1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäpalot

Valvontalennot metsäpalojen havaitsemiseksi alkoivat – nyt taivaalta saadaan videokuvaa suorana pelastuslaitokselle

Aiemmin lennon tähystäjä on pystynyt vain kuvailemaan näkemäänsä. Nyt paloautot osataan neuvoa juuri sinne, missä palaa.

Valvontalennot metsäpalojen havaitsemiseksi ovat alkaneet – nyt koneista pystytään lähettämään videokuvaa pelastuslaitokselle
Valvontalennot metsäpalojen havaitsemiseksi ovat alkaneet – nyt koneista pystytään lähettämään videokuvaa pelastuslaitokselle

Metsäpalojen lentotähystystä tehdään eri puolilla maata vuosittain toukokuun alusta elokuun loppuun. Tilanteen vaatiessa lennot voidaan aloittaa jo huhtikuussa ja lopettaa syyskuussa.

Koko Suomen kattavien valvontalentojen avulla pyritään havaitsemaan palot ennen niiden leviämistä.

Turusta valvontalentoja tehdään Turun Lentokerhon Diamond Star -pienkoneella. Kuva: Ari Welling / Yle

Pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilaston mukaan vuonna 2018 Suomessa syttyi 2 160 metsäpaloa. Niissä paloi maastoa yhteensä noin 1 600 hehtaaria.

Viime vuonna pienkoneista havaittiin 177 metsäpaloa.

Lentotähystystä tehdään Suomessa 22 reitillä. Lennolle lähdetään, kun Ilmatieteen laitoksen määrittelemä metsäpaloindeksi nousee yli tietyn rajan.

Valvonta hoituu vapaaehtoisvoimin, mukana on ilmailukerhoja ja alan yrityksiä kautta maan. Toimintaa valvoo Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Viime vuonna Turun kentältä lennettiin 44 valvontalentoa. Niiden aikana tehtiin 17 palohavaintoa. Kuva: Ari Welling / Yle

Videokuvaa pelastuslaitokselle suoraan lentokoneesta

Pelkästään Turun Lentokerhon pienkoneesta havaittiin viime kesänä 17 paloa. Maa on jaettu palovalvontareitteihin, ja turkulaisten alue kattaa Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Länsi-Uusimaan. Vuoroviikoin reittiä operoi Kauttuan Ilmailukerho Eurassa, Satakunnan puolella.

Turun tukikohdan päällikkö Marko Virolainen kertoo, että ilman tähystystoimintaa metsäpalot saisivat levitä rauhassa monilla harvaan asutuilla alueilla. Kuva: Ari Welling / Yle

Karkean laskelman perusteella yhdelle palohavainnolle tulee hintaa noin 10 000 euroa. Se on halpa hinta verrattuna tulipalojen aiheuttamiin kustannuksiin, sanoo Turun tukikohdan päällikkö Marko Virolainen.

– Yksi palanut hehtaari maksaa arviolta 10 000 euroa. Pelastuslaitoksen kustannukset ovat toiset 10 000 euroa. Puhumattakaan siitä, mitä se tuottaa ilmastolle tai millaisia vahinkoja syntyy ihmisten omaisuudelle.

Päivystävä palomestari Mika Lankinen katselee valvontalennolta tulevaa videokuvaa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen tilanteenjohtoautossa. Kuva: Ari Welling / Yle

Valvontalennoilla mukana oleva tähystäjä on aiemmin pystynyt ainoastaan kuvailemaan näkemäänsä. Tänä kesänä testataan videoyhteyttä pelastuslaitoksen johtoautoon. Pelastustoiminnan johtaja voi paikantaa palon kartalla ja ohjata paloautot paikalle.

– Metsäpalot leviävät nopeasti, ja maasta niitä on vaikea havaita. Savu leviää maata pitkin, mutta ilmasta niitä on helpompi seurata. Kun havainto tehdään ajoissa, päästään nopeasti hyviin tuloksiin.

Varpu Kaivola toimii valvontalennoilla tähystäjänä ja tehtävänjohtaja. Kuva: Ari Welling / Yle

Turun lentokentällä toimivan tukikohdan miehityksessä on mukana parikymmentä henkilöä. Mukana on sotilas- ja yksityislentäjiä, poliiseja, palomiehiä ja ensihoitajia.

– Valvontalennoista ei makseta palkkaa, mutta muut edut ovat upeat, naurahtaa tehtävänjohtajana valvontalennoilla toimiva Varpu Kaivola.

Hän toimii leipätyössä ensihoitajana Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella. Kaivola innostui harrastukseen viime kesänä.

– Kyllähän tässä yhdistyvät maisemakonttori, Linnanmäki ja auttamisen ilo. Hyviä puolia on niin paljon, että miksen olisi mukana.