1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. synnytysvalmennus

Äitien pelkoja ei ohiteta olankohautuksella – Seinäjoen keskussairaala satsaa synnytysvalmennukseen etänä

Synnytysvalmennus on koronan vuoksi tauolla. Odottavat äidit saavat avukseen kätilöiden ideoimia voimavideoita.

synnytysvalmennus
Kätilöt Jaana Loukasmäki ja Vilma Nihti istuvat nojatuoleilla Seinäjoen keskussairaalassa.
Seinäjoen keskussairaalan kätilöt Jaana Loukasmäki ja Vilma Nihti tietävät, millainen tieto huojentaa odottavien äitien mieltä.Kati Ala-Renko / Yle

Seinäjoen keskussairaalan kätilöillä Vilma Nihdillä ja Jaana Loukasmäellä on selkeä näkemys synnytysvalmennuksista: niitä tarvitaan.

Seinäjoella valmennuksia on järjestetty kahdesti viikossa ja viime vuonna niihin osallistui yli 400 ihmistä.

Kun koronarajoitukset keskeyttivät sairaalan valmennukset kaksi kuukautta sitten, Seinäjoella ei haluttu jäädä odottamaan rajoitusten purkua.

Äitejä tukihenkilöineen haluttiin auttaa etänä tekeillä olevien synnytysvoimavideoiden avulla.

– Käymme videoilla tiivistetysti läpi samoja asioita kuin perinteisessä valmennuksessamme eli synnytyksen vaiheita ja kivunlievityskeinoja, niin lääkkeellisiä kuin lääkkeettömiäkin. Esittelemme tilojamme ja neuvomme myös, mitä kotona voi tehdä, kun synnytys on käynnistymäisillään, Nihti selvittää.

Videoilla näytetään myös, miten asennoilla voi vaikuttaa vauvan asentoon lantiossa, kun synnytys lähestyy.

– Ensisynnyttäjä ei aina tiedä, että latenssivaihe eli aika ennen synnytyksen käynnistymistä voi kestää muutamasta tunnista useaan päivään, ja tämä kaikki on normaalia.

Tieto tuo hallinnan tunnetta

Synnytysvalmennuskätilöt esiintyvät itse tulevilla videoilla.

Nihti kertoo, että odottavia äitejä huojentaa usein jo se, että he näkevät konkreettisesti millaisia henkilöitä heitä on vastassa tulevassa synnytyksessä. Samaan koskee myös tilojen esittelyä. On mukava nähdä synnytyssali ja siellä tarjolla olevat kivunlievitysmenetelmät jo etukäteen.

– Seinäjoen keskussairaalassa on viiden viime vuoden aikana panostettu erityisesti lääkkeettömään kivunlievitykseen. Keinoja on monia kuten esimerkiksi vesi elementtinä, akupunktio, rentoutusharjoitukset, jyväpussi, synnytyslaulu, rebozo-liina ja ilmajoogaliinat.

Kätilöt kertovat, että hallinnan tunne on tärkeässä roolissa positiivisessa synnytyskokemuksessa. Videoilla tuodaan paljon tietoa synnytyksen kulusta, mikä vahvistaa äidin hallinnan tunnetta.

Seinäjoen keskussairaalassa kätilö esittelee kyltistä autonomisen hermoston toimintaa synnytykseen valmistautumisessa.
Seinäjoen keskussairaalan kätilö esittelee autonomisen hermoston toimintaa synnytysvoimavideolla.Kati Ala-Renko / Yle

Synnytysvoimavideot ilmestyvät keskussairaalan web-sivustolle lähiaikoina.

– Toivomme, että synnyttäjä ja tukihenkilö saavat niistä tunteen, että on luottavainen mieli ja rauhallinen olo tulla tänne meille synnyttämään. Lisäksi kätilönä toivoo aina, että niissä olisi uutta tietoa katsojalle, millaista kivunlievitystä haluaisi kokeilla, Nihti summaa.

Synnytyspelko on tärkeää tunnistaa

Pelkopolilla työskentelevä Loukasmäki kertoo, että yleisin pelon aihe odottavilla äideillä on synnytyskipu.

Sen lisäksi pelkoa aiheuttavat hallinnan tunteen menetys ja aikaisempi hyvin nopea synnytys tai muu huono kokemus aiemmasta synnytyksestä.

– Myös vauvan riskit mietityttävät. Äidit myös kuulevat paljon kauhutarinoita ja lukevat niitä netistä, nämä ovat omiaan lisäämään pelkoja. Paljon on kannustusta, mutta mukana on myös toisenlaisia tarinoita.

Loukasmäen mukaan on arvioitu, että 6-10 prosenttia odottavista äideistä pelkää synnytystä.

– Aina äidit eivät kuitenkaan osaa kertoa pelkäävänsä, ja joskus pelko tulee esiin vasta synnytyssalissa. Pelkoa voidaan helpottaa ja lievittää. On tärkeää, että äiti saa apua, painottaa Loukasmäki.

Pelkoa poistetaan yksilöllisellä valmennuksella

Korona varsinaisesti ei äitejä pelota, mutta vierailurajoitukset mietityttävät ja ovat aiheuttaneet paljon kysymyksiä.

Synnytyspelko tunnistetaan neuvolassa, ja äidit ohjataan tarvittaessa lähetteellä pelkopolille. Kaikki pelokkaat hoidetaan joko neuvolassa tai sairaalassa.

Synnytyspelkopoliklinikalla äiti saa yksilöllistä synnytysvalmennusta.

– Synnytyspelkovastaanotolla kaikki lähtee keskustelusta. Teemme yhdessä suunnitelman, mikä äidille on tärkeää synnytyksessä. Jos äiti toivoo keisarinleikkausta, lääkäri on mukana suunnitelmien teossa hyvin varhaisessa vaiheessa.

Meneillään on myös synnytyspelkopoliklinikan kehittämishanke, jossa tarkennetaan ohjeistuksia neuvolasta pelkopolille lähettämiseen. Hankkeen yksi päätavoitteista on tunnistaa entistä paremmin äidit, jotka tarvitsevat yksilöllisempää hoitoa synnytyspelkoon.

Lue myös:

Synnytyspelkoiselle koronavirus on ylimääräinen stressitekijä – rovaniemeläisäiti: "Tuntuu epäoikeudenmukaiselta, kun on pakko mennä sairaalaan eikä tiedä mikä koronatilanne silloin on"

Lue seuraavaksi