Hyppää sisältöön

Moni lapsi kärsii ahdistuksesta ja väsymyksestä koronakriisin vuoksi, varoittaa Pelastakaa Lapset

Lähes neljäsosa koronarajoitusten kohteeksi joutuneista lapsista Suomessa ja maailmalla kertoo kokevansa ahdistusta kriisin vuoksi.

Espanjassa lapset saivat luvan ulkoilla sunnuntaina. Ulkonaliikkumiskielto oli silloin ollut voimassa kuusi viikkoa. Kuva: Andreu Dalmau / EPA

Lähes neljäsosa koronarajoitusten kohteeksi joutuneista lapsista Suomessa ja maailmalla kertoo kokevansa ahdistusta kriisin vuoksi. Asia käy ilmi Pelastakaa Lapset ry:n toteuttamista kyselytutkimuksista.

Suomessa yhteiskyselyyn osallistuneista lapsista ja nuorista 72 prosenttia ilmoitti kokevansa ahdistunutta oloa ja 56 prosenttia sanoi tuntevansa väsymystä.

Kaikkien maiden lapsista kaksi kolmasosaa kertoi kokeneensa pitkästymisen ja eristäytymisen tunteita. Järjestö varoittaa, että tilanteesta voi seurata lapsille pitkäaikaisia psyykkisiä vaikeuksia, kuten masennusta.

Suomen ohella Yhdysvalloissa, Saksassa, Espanjassa ja Isossa-Britanniassa tehtyihin tutkimuksiin osallistui yli 6 000 lasta ja vanhempaa. Suomessa 13–19-vuotiaita vastaajia oli 1139.

Koronapandemian aiheuttamat rajoitukset vaikuttavat globaalisti arviolta 1,3 miljardin lapsen ja nuoren elämään.

Poikkeusolot asettavat erityisen haavoittuvaan asemaan sellaiset lapset ja nuoret, jotka ennestään elävät vaikeissa perheoloissa, Pelastakaa Lapset sanoo.

.
.