Koronavirus ei poltakaan hoitohenkilökunnan kesälomia – pandemiaan varautuminen leikkaa HUSin vapaita kuitenkin noin viikon

Lomien suunnittelun mahdollistaa rauhallinen epidemiatilanne.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Sairaanhoitaja Mia ja lähihoitaja Leena odottavat potilaita Malmin korona-asemalla.
Sairaanhoitaja ja lähihoitaja odottavat potilaita Malmin korona-asemalla 23. huhtikuuta. Kuvituskuva.Mårten Lampén / Yle

Toistaiseksi koronaviruksen vuoksi jäissä olleet HUSin sairaanhoitajien ja lääkäreiden kesäkuukausien lomat näyttävät sittenkin toteutuvan.

– Rauhallinen epidemiatilanne mahdollistaa nyt kesän suunnittelun, kertoo hallintoylilääkäri Piia Aarnisalo HUSista.

Lomat lyödään lukkoon HUS:ssa lähipäivinä. Niistä päättäminen venyi Aarnisalon mukaan sairaanhoitopiirissä siksi, että epidemian kehittymisen suuntaa ei pystytty ennustamaan.

– Halusimme olla varautuneena siihenkin tilanteeseen, että meillä olisi hyvin paljon potilaita sairaalassa tässä keväällä ja kesän alussa.

Koronavirus leikkaa hoitohenkilökunnan kesälomia Aarnisalon arvion mukaan noin viikon, vaikka sairaanhoitopiirin tavoitteena on saada järjestettyä hoitohenkilökunnalle mahdollisimman normaalit lomat.

– Ehdoton minimi on kolme viikkoa lomaa yhtäjaksoisesti ja sen lisäksi voi pitää erillisiä viikkoja. Jotkut saattavat joutua lomailemaan osan kesälomasta myös syksyllä tai talvella.

Lomien pilkkomisen syynä on edelleen varautuminen kasvavaan koronapotilaiden määrään. Henkilökunnan tarve on tänä kesänä suurempi kuin tavallisesti.

– Täytyy huomioida se, että koronapotilaiden hoitoon teho-osastoille ja vuodeosastoille riittää osaavaa henkilökuntaa läpi koko lomakauden ja että myös muiden potilaiden hoitaminen saadaan turvattua.

HUS painottaa lomissa alkukesää, sillä epidemian huipun ennustetaan Suomessa osuvan aikaisempia arvioita myöhempään ajankohtaan, ehkä vasta syksylle.

– Lähitulevaisuuteen on helpompi ennustaa eli vähän enemmän lomia kesän alkuun, mutta aika tasaisesti jakautuu koko lomakaudelle, muuten henkilökunta ei riitä, arvioi hallintoylilääkäri Piia Aarnisalo HUSista.

Lue lisää:

Satojentuhansien suomalaisten kesäloman kohtalo on vielä auki, ja tietoa voi joutua odottamaan viikkoja – myös työnantajien hätäilystä on merkkejä

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus