THL vastasi huutoon – avaa koronaepidemian mallinnuksen taustoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos alkaa julkaista mallinnusten taustatietoja ja parametrejä verkkosivuillaan.

koronavirus
THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen saapui Säätytalossa Helsingissä järjestettyihin hallituksen neuvotteluihin 3. toukokuuta.
THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen saapui Säätytalossa Helsingissä järjestettyihin hallituksen neuvotteluihin 3. toukokuuta.Mikko Stig / Lehtikuva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on maaliskuusta lähtien julkaissut koronaepidemian mallinnuksia Suomessa. Se ei ole kuitenkaan julkaissut mallinnuksen taustalla vaikuttavia parametrejä.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan esimerkiksi akatemiatutkija Leo Lahti, professori Thomas Wallgren ja akateemikko Markku Kulmala ovat penänneet tietojen julkistamista. Nyt THL on kuullut pyynnön ja kertoo mallinnusten taustatiedot, oletukset ja parametrit verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Asiasta kertoi myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) Twitterissä.

Kun hallitus loi suunnitelmansa koronakriisin hallinnan hybridistrategiasta, se käytti apunaan sosiaali- ja terveysministeriön tilannekuva- ja mallinnustyöryhmän laatimia skenaarioesimerkkejä. THL:n mallintajat kuuluvat työryhmään.

Epidemiologiset skenaariot perustuvat olettamiin muun muassa koronaviruksen tartuttavuusluvun tasosta. Taustalla on yleinen epidemiologinen tieto tartuntatautien leviämisestä sekä ne tiedot, joita koronavirustaudista on toistaiseksi ollut saatavilla.

Skenaarioesimerkit on julkaistu valtiosihteeri Martti Hetemäen johtaman valmisteluryhmän raportissa (siirryt toiseen palveluun).

THL järjestää maanantaina kello 11.00-12.30 kaikille avoimen webinaarin Skenaariomalleista oppiviin malleihin (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Suomalaistutkijat mallinsivat koronatartunnan mahdollisuutta kauppareissulla – kaupan hyllyjen välissä yskäisty virus voi leijua ilmassa minuutteja

Yksi epidemiologi ja viisi matemaatikkoa tuottavat nyt Suomen tärkeintä tietoa – “Olemme saaneet risuja, että ennusteemme ovat liian ruusuisia”

Kirjeenvaihtajalta: Koronamallinnukset synkentyneet Suomen tavoin ympäri Eurooppaa – pelkkä käyrän madaltaminen ei riitä

Jos Suomi ei pysäytä koronavirusta, suomalaistutkijoiden uusi epidemiamalli ennustaa synkkää loppuvuotta: "Tauti ryöstäytyy käsistä"

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus