Huoltovarmuuskeskuksen kahdelle johtoryhmän jäsenelle potkut hengityssuojainkohun seurauksena – hallituksen puheenjohtajan mukaan päätös oli yksimielinen

Asko Harjula ja Jyrki Hakola ovat olleet vapautettuina työvelvoitteestaan 11. huhtikuuta alkaen.

koronavirus
Finnairin kone toi Kiinasta tilattuja suojavarusteita Helsinki-Vantaan lentoasemalle 15. huhtikuuta.
Finnairin kone toi Kiinasta tilattuja suojavarusteita Helsinki-Vantaan lentoasemalle 15. huhtikuuta.Petteri Sopanen / Yle

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) hengityssuojainkohun seurauksena työvelvoitteesta vapautettujen johtoryhmän jäsenten Asko Harjulan ja Jyrki Hakolan työsuhteet ovat päättyneet.

Asian vahvistaa Ylelle HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Huoltovarmuuskeskus päätti asiasta hallituksen kokouksessa tiistaina 5. toukokuuta. Lundströmin mukaan päätös oli yksimielinen.

– Hallitus on tehnyt kaikki päätöksensä yksimielisesti liittyen tämän tilanteen hoitamiseen, Lundström sanoo.

Harjula oli HVK:n hallintojohtaja ja Hakola perustuotanto-osaston johtaja. Heidät hyllytettiin tehtävistään 11. huhtikuuta maskikauppasotkun selvittelyn ajaksi.

Lundströmin mukaan työsuhteen purkamisen syyt on kattavasti eritelty HVK:n pääsiäisen jälkeen työ- ja elinkeinoministeriölle antamassa selvityksessä (siirryt toiseen palveluun), eikä niitä yksilöidä tarkemmin.

– Pääsyyt liittyvät siihen, että hankinnoissa ei ole noudatettu hankintalakia, Huoltovarmuuskeskuksen sisäistä ohjeistusta eikä hyvää tapaa. Koska kyse on yksittäisten työntekijöiden roolista ja oikeusturvasta, emme kommentoi millään tavalla tarkemmin, Lundström toteaa.

  • Lue HVK:n ministeriölle antamasta selvityksestä tarkemmin täältä.

Huoltovarmuuskeskus teki yhteensä 10 miljoonan euron hengityssuojainkaupat ulosottovelkaisen liikemiehen Onni Sarmasteen ja talousrikostaustaisen kauneusyrittäjä Tiina Jylhän kanssa. VTT:n laboratoriotesteissä selvisi, että miljoonien arvoiset suojukset olivat soveltumattomia sairaalakäyttöön. STT:n mukaan Hakola oli allekirjoittanut sopimuksen, jolla maskit oli tilattu.

Jupakan myötä HVK:n toimitusjohtaja Tomi Lounema erosi tehtävästään, ja HVK:n väliaikaiseksi johtajaksi nimitettiin työ- ja elinkeinoministeriön johtaja Janne Känkänen.

Lue myös:

Huoltovarmuuskeskuksen kohukaupat puretaan suurelta osin – tuore selvitys antaa moitteet johdolle muun muassa taloussääntöjen rikkomisesta

Oikeuskanslerille jo 10 kantelua suojavarustesotkusta – ministeri Tuula Haataisen ja HVK:n ex-johtajan Tomi Louneman toimista halutaan selvitys

Miten maskiskandaali eteni siihen pisteeseen, että tilauksista vastuussa oleva erosi ja väliaikainen johtaja astui tilalle?

Kerromme asiasta kohta lisää.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus