Sama kävelykatu hurmasi valtakunnallisen raadin toistamiseen – Kouvolan Manski on taas Suomen hienoin keskusta

Kouvola palkittiin toista kertaa vuoden kaupunkikeskustana.

Kouvola
Kouvolan kävelykatu Manski
Kouvolan kävelykatu Manski kuvattuna toukokuussa 2020. Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan kävelykeskusta on palkittu vuoden 2020 kaupunkikeskustapalkinnolla. Kouvolan Manskiksi kutsuttu kävelykeskusta palkittiin edellisen kerran vuonna 2003.

Valinnan tehneen Elävät Kaupunkikeskusta ry:n mukaan palkinnon toi Manskin uudistus. Kouvolan keskustan keväällä 2018 valmistunut remontti kesti lähes kaksi vuotta. Siinä vaihdettiin valtaosa kadun kivistä sekä uudistettiin muun muassa suihkulähteitä.

Kouvolan kävelykatu Manski
Kouvolan Manskin valaistuksella haluttiin luoda taianomaista tunnelmaa. keskustaan. Pyry Sarkiola / Yle

Kolmen vaiheen kävelykatu

Palkintoraati näkee kävelykatu Manskin kehityksessä kolme vaihetta. Valmistuessaan 1990-luvulla se oli kesäkävelykatu, jossa oli impressionistiset kioskirakenteet. Vuosituhannen vaihteessa rakentui kävelykatu vesiaiheineen.

Kaksi vuotta sitten se muuntui aukiosarjaksi kierrättäen muun muassa kauppakeskus Manskin edustalle sijoitetun Sademetsä-teoksen.

Palkintoraati kuvailee, että uudessa kehitysvaiheessa Manskin valaistusjärjestelmään panostettiin ja se luo jalankulkijoille erilaisia hienostuneita, jopa taianomaisia tunnelmatiloja. Viihtyisyyttä lisää se, että kävelykatu on esteetön lumitalvinakin.

Kouvolan kävelykatu Manski talvella valoineen
Kouvolan kävelykatu Manski talvella valoineen. Pyry Sarkiola / Yle

Palkintoraati piti hienona oivalluksena Halkotorilta kirjastolle luotua poikittaista kävelykatuakselia, rohkeaa, modernia otetta kadunkalusteiden muotoilussa sekä digitalisaation hyödyntämistä. Kaikkien käytössä on muun muassa ilmainen nopea tietoliikenneverkko.

Manskin uudistuksesta alkuvaiheesta 2011 lähtien vastannut nykyinen Kouvolan kaupungin tekninen johtaja Hannu Tylli on ylpeä lopputuloksesta ja siitä, että se huomioitiin myös valtakunnallisesti.

– Hyvään lopputulokseen päästiin ottamalla kaupunkilaiset mukaan ideointiin, jonka tuloksia hyödynnettiin ydinkeskustan suunnittelukilpailuissa, Tylli sanoo.

kouvolalainen Riina Martikainen
Kouvolan kävelykeskusta on palkittu vuoden 2020 kaupunkikeskustapalkinnolla. Kouvolan Manskiksi kutsuttu kävelykeskusta palkittiin edellisen kerran vuonna 2003.

Lisää uudistushankkeita luvassa

Kouvolan keskustassa on vielä useita lisä- ja täydennysrakentamishankkeita, jotka yhdistävät asemanseutua voimakkaammin Manskiin.

Kävelykadun osittainen kattaminen sekä ympäristötaide vahvistaisivat keskustaa Kymenlaakson keskipisteenä ja maakunnan merkittävimpänä paikkana kohdata, kahvitella, ruokailla ja käydä kaupoilla. Viimeisimmän kehittämisvaiheen jälkeen ravintoloiden määrä on lisääntynyt kymmenyksellä parissa vuodessa.

– Keskustan kehittämisen tulee olla kaupungin strateginen kehittämiskohde jatkossakin, sanoo Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Lue myös:

Kävelykatu Manski sai uuden tunnelmavalaistuksen – "Valoja on toivottu pitkään"

Kouvolan keskustan jättiremontti on nyt valmis – katso videolta, kuinka vesi pulppuilee modernista suihkulähteestä