Jani Lampinen ei pääse vaimonsa tueksi synnytyssairaalaan: "Olen vanhempi siinä missä äitikin" – odottajat penäävät oikeuksiaan, HUS luvannut vastata etänä

Helsingin Naistenklinikan pihalla järjestetyllä mielenilmauksella toivotaan synnytysjärjestelyitä uudelleentarkasteluun.

synnytys
Jani Lampinen ja Marjo Eskola osoittivat mieltään synnytyksen tukihenkilöiden koronarajoituksia vastaan.
Jani Lampisen ja Marjo Eskolan toinen lapsi syntyy näinä päivinä. He osallistuivat mielenilmaukseen, jonka tavoitteena on saada tukihenkilöt takaisin synnytyssairaaloihin.Petteri Juuti / Yle

Sodankylässä asuva Katri Herukka odottaa esikoistaan. Odotusaikaan liittyy monenlaisia jännityksiä, mutta yksi niistä on nyt noussut ylitse muiden.

Synnytyssairaalat ovat rajoittaneet tukihenkilön pääsyä mukaan synnytykseen koronapandemian vuoksi.

Käytännössä, normaalissa alatiesynnytyksessä tukihenkilö saa olla paikalla ainoastaan synnytyssalissa.

Tukihenkilö ei siis voi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, keisarileikkauksessa tai synnyttäneiden osastoilla sairaaloissa.

Katri Herukan kohdalla tämä merkitsee 150 kilometrin automatkaa Sodankylästä Rovaniemen keskussairaalaan, jonka parkkipaikalle puoliso jäänee odottelemaan pääsyä synnytyssaliin h-hetkellä.

– Vaikea sanoa kauanko käynnistysvaihe kestää, että odottaako hän siellä pihalla kaksi vuorokautta vai mitä hän tekee?

Tämä sai Herukan toimimaan. Hän päätti kirjoittaa asiasta adressin (siirryt toiseen palveluun), joka perää oikeuksia odottaville.

– Eniten tässä huolestuttaa lapsen oikeudet, vaikka poikkeusaikaa elämme. HUS sanoo verkkosivuillaan lasten oikeuksista sairaalassa: “Lapsilla tulee olla oikeus pitää vanhemmat tai vanhempia korvaavat henkilöt luonaan koko ajan sairaalassa ollessaan.”

Sodankyläläinen Katri Herukka odottaa esikoistaan.
Sodankyläläinen Katri Herukka odottaa esikoistaan. Huoli synnytyksen erikoisjärjestelyistä sai hänet kirjoittamaan aiheesta adressin.Katri Herukan kotialbumi

"Entä jos tukihenkilön suojavarustelisä lisättäisiin sairaalalaskuun?"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri rajasi tukihenkilöiden läsnäoloa 2.4., ja muut Suomen sairaanhoitopiirit seurasivat linjausta 6.4.2020.

Synnytyssairaaloiden koronarajoitukset ovat puhuttaneet perheiden keskuudessa.

Joukko korona-aikana lasta odottavia tai synnyttäviä vanhempia kokee, ettei heidän huoltaan kuulla tai se ei saa vastakaikua.

"Oikeuksia Odottaville" -nimellä itseään kutsuva ryhmä järjesti tänään pienimuotoisen mielenilmauksen Naistenklinikan pihalla Helsingissä.

Mielenilmauksen puhenaisena toimiva Karoliina Pekkala sanoo, ettei heidän ole tarkoitus altistaa sairaaloiden henkilökuntaa koronavirukselle. Hän nostaa esille, ettei synnyttävällä äidilläkään ole suojavarusteita, ellei kyse ole koronaan jo sairastuneesta.

– Kuinka todennäköistä on, kun tukihenkilö on suurimmassa osassa tapauksista synnyttäjän puoliso, että vain toisella heistä olisi koronavirus.

Synnytyksen tukihenkilöden koronarajoituksia vastustavan mielenosoituksen järjestäjä Karoliina Pekkala.
Karoliina Pekkala toivoo, että sairaanhoitopiirit kuulevat odottavien perheiden huolen.Petteri Juuti / Yle

Pekkalan mielestä asian voisi ratkaista siten, että tukihenkilö suojautuisi kasvomaskilla ja suojahanskoilla, eikä synnytyksen jälkeen poistuisi sairaalahuoneesta, jossa perhe viettäisi yhdessä aikaa.

– Ja on ollut puhetta, että voisiko olla mahdollista, että esimerkiksi tukihenkilön suojavarustelisä lisättäisiin sinne sairaalalaskuun?

Karoliina Pekkala sanoo ymmärtävänsä rajoitusten perimmäisen tarkoituksen. Hänen mukaansa kuitenkin usein unohdetaan, ettei kaikista synnytyksistä kotiuduta samantien.

– Itse olin sairaalassa kahdeksan vuorokautta ennen esikoisen syntymää ja 30 päivää syntymän jälkeen. Niin nuo on aika pitkiä aikoja olla siellä yksin ja isän näkemättä lastaan.

Perheensä luo haluaa myös Jani Lampinen. Hänen ja vaimonsa Marjo Eskolan toinen lapsi syntyy hetkellä minä hyvänsä.

He ovat olleet tiiviisti eristyksissä kotonaan oman perheen kesken, mutta nyt saapuivat mielenilmaukseen heille tärkeän asian puolesta.

– Kyllä minä olen vanhempi siinä missä äitikin. Olen huolehtimassa lapsesta, kun äiti on toipumassa, Jani Lampinen sanoo.

Jani Lampinen ja Marjo Eskola osoittivat mieltään synnytyksen tukihenkilöiden koronarajoituksia vastaan.
"Isä ei ole vierailija", lukee Jani Lampisen kyltissä. Lampilan toinen lapsi syntyy näinä päivinä, mutta isä ei saa viettää aikaa sairaalassa koronarajoitusten vuoksi.Petteri Juuti / Yle

Hän kuvailee oloaan "rintamakarkulaiseksi", kun ei voi olla vaimonsa tukena koko synnytystä.

– Kyllä siellä isää tarvitaan. Minusta koulutettu henkilökunta pitää vapauttaa tekemään heidän tehtäviään ja isät on täällä vapaehtoisina huolehtimassa äidistä ja lapsesta.

Marjo Eskolan mielestä on myös epäloogista, että puoliso, jonka kanssa hän on tiiviisti kotona, ei saa tulla synnytyssairaalaan. Kuitenkin toisilleen tuntemattomia äitejä majoitetaan samoihin huoneisiin synnytyksen jälkeen.

HUS vastaa kysymyksiin etätilaisuudessa 14. toukokuuta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johto on luvannut vastata huoliin ja kysymyksiin etäkeskustelussa (siirryt toiseen palveluun).

Tilaisuus järjestetään 14. toukokuuta klo 12 Microsoft Teams -sovelluksen välityksellä. Mukaan mahtuu 250 osallistujaa.

Kokoukseen voi ilmoittautua etukäteen sähköpostitse osoitteessa viestintä@hus.fi.

Ilmoittautumissähköposti on otsikoitava aiheella "Ilmoittautuminen etäkokoukseen 14.5." Linkki ja ohjeet etäkokoukseen liittymiseksi lähetetään ilmoittautuneille ennen tapahtumaa sähköpostitse.

Samaan osoitteeseen voi lähettää myös aiheeseen liittyviä kysymyksiä ennakkoon.

Voit keskustella aiheesta 9.5. kello 23:een saakka.

Ihmiset osoittivat mieltään synnytyksen tukihenkilöiden koronarajoituksia vastaan.
Koronarajoitukset vaikuttivat myös mielenilmauksen kokoon. Naistenklinikan pihalla oli paikalla alle kymmenen hengen ryhmä.Petteri Juuti / Yle

Lue myös:

Synnyttäjän puoliso ei enää pääse katsomaan vauvaansa osastolle – Uudet tiukat säännöt astuvat voimaan maanantaina

Koronavirus voi aiheuttaa odottavalle äidille hengitysvaikeuksia – Naistenklinikalle perustetaan osasto ennenaikaisia synnytyksiä varten