Korona tyhjensi hotellit, mutta nyt majoittujien määrä on pienen pienessä kasvussa – Yrittäjä: "Se on täyshiljaisuuteen nähden jo jotain"

Hotellit näkevät pientä valoa tunnelin päässä, sillä alkuviikkojen majoitusmäärissä on nähtävissä vilkastumista.

matkailu
Sokos Hotel Lakeus Seinäjoella on ollut suljettuna maaliskuusta lähtien. YLE / Hans-Mikael Holmgren

Hotellit eivät enää ole täysin tyhjiä ainakaan maakuntakeskuksissa, kuten olivat vielä maalis-huhtikuussa. Esimerkiksi Osuuskauppa KPO:n hotelleissa Kokkolassa ja Vaasassa yöpymiset ovat hiljalleen lisääntyneet.

KPO on yksi harvoista ketjuista, joka on pitänyt hotellinsa auki koko koronaepidemian ajan. Huhtikuun hiljaiselon jälkeen esimerkiksi työmatkalaisia on alkanut tulla nyt hotelliasiakkaiksi.

Silti yöpymisiä on edelleen vähän.

– Tilanne vaihtelee paljon, mutta karkeasti arvioiden päivittäin yhden hotellin huoneista muutama kymmenen on varattuna. Varauksia tulee kuitenkin viime tippaan, koska tarjontaa on, sanoo KPO:n matkailu- ja ravintola-alan toimialajohtaja Riku Asukas.

KPO on saanut työllistettyä kaikki hotelli- ja ravintola-alan työntekijänsä, sillä suurin osa heistä on siirretty marketteihin eri tehtäviin. Korona on lisännyt hotelleissa varotoimia ja siivousta, yöpyjät myös hakevat huoneeseensa pakatun aamiaisen.

YLE / Jukka-Pekka Tyhtilä

Alkuviikkojen päivissä elämää

Myös Osuuskauppa Eepeen toimialajohtaja Juhamatti Aronen kertoo, että etenkin alkuviikkojen päivät näyttävät myös Seinäjoella vilkastuneen huhtikuun ankeuden jälkeen.

– Viikonloppuisin on edelleen hiljaista. Alkuviikkojen majoittujat ovat todennäköisesti työmatkalaisia ja erilaisia projektityöntekijöitä, sanoo Aronen.

Eepee sulki heti koronakriisin alussa Hotelli Lakeuden Seinäjoen keskustassa ja useita ravintoloita. Lomautettuna on 180 työntekijää. Osa työntekijöistä on myös siirtynyt tekemään töitä marketkauppaan.

Yrittäjä toivoo kotimaanmatkailun kasvavan

Seinäjoen rautatieaseman vieressä sijaitsevan Hotelli Alman yrittäjä Heidi Ylikoski allekirjoittaa niin ikään saman havainnon. Hotelli Almassa on sekä majoitustilaa, että iso ravintola, jossa järjestetään paljon erilaisia juhlia. Alkuvuodesta valmistui hotellin laajennusosa, jossa on 50 uutta huonetta.

– Ihan pienen pientä työmatkaliikennettä ja se on täyshiljaisuuteen nähden jo jotain. Ihmiset ehkä lähtevät varovasti liikkeelle, sanoo Ylikoski.

Kesän varaukset katosivat Ylikosken mukaan liki täydellisesti heti koronakriisin alussa. Hotellia on pidetty auki oman perheen voimin. Vielä ei kesävarauksiin ole tullut näkyvää kasvua, mutta "pientä liikehdintää".

– Toiveikkaita ollaan, että kesäkuun alusta voidaan ryhtyä pikku hiljaa avaamaan. Odotetaan kuitenkin vielä lisätietoa hallitukselta.

Ilman Seinäjoen isoja kesätapahtumia kesä jää toki torsoksi, mutta toiveet kohdistetaan myös kesän kotimaanmatkailuun. Huvipuisto Power Parkin ja Ähtärin eläinpuiston asiakkaita voi kaupungissa yöpyä.

Sen Ylikoski muistaa vielä sanoa, että Alman jäätelökioski – joka on tunnettu jättimäisistä palloistaan – avataan kesäkuussa.

Lue myös: Sokos Hotel Lakeus Seinäjoella suljetaan – syynä asiakkaiden merkittävä vähentyminen

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus