Suomi sai siipikarjan ja kananmunien vientiluvan Singaporeen – Laitilalainen Munax pyrkii avaamaan vientiä kun korona helpottaa

Yritys on aikaisemmin vienyt tuotteita muun muassa Hong Kongiin.

Laitila
kananmunia
Petra Ristola / Yle

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi keskiviikkona että suomalaisten elintavikkeiden vientiluvat Singaporeen laajenevat. Singaporen viranomaiset ovat myöntäneet vientilupia siipikarjatuotteille ja kananmunille. Prosessi on ollut käynnissä usean vuoden ajan.

Siipikarjanlihan, kananmunien ja munavalmisteiden lisäksi Suomella on Singaporeen naudan-, sian- ja poronlihan vientilupa.

Uutinen uusista vientiluvista otettiin ilolla vastaan Laitilalaisessa kananmunia ja munavalmisteita tuottavalla Munax Oy:llä.

Yrityksen toimitusjohtaja Janne Torikka kertoo, että alustavasti vientiä Singaporeen on jo suunniteltu, mutta konkreettisia toimia ei ole tehty lupaprosessien hitauden vuoksi tähän mennessä. Seuraava askel on koronaviruksen selättäminen.

– Nyt meillä on lupa kädessä ja lähdemme liikkeelle kun maailma koronasta jälleen aikanaan normalisoituu. Tässä vaiheessa on ihan turhaa aloittaa vientiä, kun markkinat ovat niin sekaisin, Torikka toteaa.

Singaporeen koronavirus on vaikuttanut myös siinä mielessä että turismi on maassa suuri elinkeino. Koronaviruksen myötä matkailu- ja ravintola-ala ovat pysähtyneet lähes täydellisesti. Eikä sillä saralla ole Torikan mukaan tällä hetkellä mahdollista tehdä vientiavauksia.

Lupa vientiin on nyt saatu ja suunnitelmissa on aloittaa toiminta, kun tilanne maailmalla normalisoituu koronan jälkeen.

Kokemuksia Hong Kongista

Torikan mukaan Singapore on markkina-alueena Munaxille siinä mielessä kiinnostava, että yhtiöllä on jo vientiä muun muassa Hong Kongiin.

– Olemme vieneet munatuotteita Hong Kongiin vuoden päivät. Näemme Singaporen saman tyyppisenä: pieni valtio, jossa suuri osa elintarvikkeista on tuontia, Torikka luonnehtii markkinaympäristöä.

Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikka
Petra Ristola / Yle

Hong Kongissa yhtiö on ehtinyt jo harjoitella kaukomaan vientiä. Rahditus, tavaran pakkaaminen pitkälle merimatkalle toimisivat Singaporeen käytännössä samoin kuin Hong Kongiin.

Elintarvikealan kilpailu maailmalla kovaa

Itsestäänselvää menestyminen ulkomailla ei missään nimessä ole. Suurimmaksi kilpailijakseen Munax nimeää Yhdysvaltalaiset yritykset, jotka ovat tuoteportfolionsa suhteen vahvoja.

– Täytyy vain löytää omat päämiehet jotka haluavat kilpailla paikallisilla markkinoilla keskenään, Torikka toteaa.

Kilpailuedut Munaxilla ovat samat, kuin usein suomalaisesta elintarviketeollisuudesta puhuttaessa mainitaan.

– Suomalainen puhdas ilma, puhdas luonto, vähäinen torjunta-aineiden käyttö, tuotteissa ei ole jäämiä. Monet eläintaudit puuttuvat, mitä esimerkiksi Singaporen ruokaviranomainen arvostaa, Torikka sanoo.