Elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalosta uusi taiteen akateemikko

Aki Kaurismäki luopui arvonimestä vastalauseena Sipilän hallituksen metsä- ja kaivospolitiikalle.

Pirjo Honkasalo
Elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo
Pirjo HonkasaloYle

Elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalolle on perjantaina myönnetty taiteen akateemikon arvonimi. Honkasalon nimeämisen myötä akateemikkoja on jälleen yksitoista.

Lukumäärä laski yhdellä viime vuonna, kun elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ilmoitti luopuvansa arvonimestä. Kaurismäki sanoi haluavansa luopumisellaan esittää vastalauseensa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen metsä- ja kaivospolitiikalle.

Taiteen akateemikkoja voi olla samanaikaisesti enintään yksitoista.

Akateemikon arvonimen myöntää tasavallan presidentti taideneuvoston esityksestä.

Taideneuvosto perustelee arvonimen myöntämistä Honkasalolle hänen työllään elokuvantekijänä ja dokumentaristina, joka on saanut suurta arvostusta sekä Suomessa että maailmalla.

– Honkasalon elokuvallinen kertojanääni ja omalaatuinen muotokieli ovat tuottaneet poikkeuksellisen vahvoja elokuvia useiden vuosikymmenien ajan, neuvosto perustelee.

Perusteluissa todetaan myös, että Honkasalo ei elokuvissaan kaihda vaikeitakaan aiheita. Esimerkkeinä mainitaan hänen elokuvansa Melancholian 3 huonetta, jossa hän kuvaa Venäjän ja Tshetshenian lasten maailmaa sodan keskellä.

– Pirjo Honkasalon kyky tarttua ajankohtaisiin aiheisiin ja puolustaa ihmisoikeuksia rikastaisivat Suomen taide-elämää akateemikon tehtävässä, neuvosto perustelee ja lukee Honkasalon ansioksi myös hänen työnsä uusien elokuvantekijöiden opettajana.