Tänä vuonna kaksi äitiä Pohjois-Pohjanmaalta saavat kunniamerkin – palkittu äiti: "Perhe on kokonaisuus, ei yksistään äiti"

Kunniamerkin saavat oululainen viiden lapsen yksinhuoltaja Ritva Perätalo ja pyhäjokinen 13 lapsen äiti Anja Impola.

äitienpäivä
Äitienpäivänä annettavia Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitaleita.
Äitienpäivänä annettavia Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitaleita.Samuli Miettinen / MLL

Tasavallan presidentti palkitsee tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalta kaksi äitiä kunniamerkillä. Tänä vuonna yhteensä 36 äitiä saa kunniamerkin työstään lasten ja perheiden hyväksi.

Pohjois-Pohjanmaalta kunniamerkin saavat oululainen viiden lapsen yksinhuoltaja Ritva Perätalo ja pyhäjokinen 13 lapsen äiti Anja Impola.

Perätalon lapsista kolme on erityslapsia. Hän kokee, että kaikki lapset ovat tuoneet elämään paljon rakkautta.

– Lapset tuovat iloa elämään, vaikka kyllä ne myös vievät aika paljon.

Impolan mielestä parasta äitiydessä on läheisyys ja arjen yhteiset hetket.

– Arjen jakaminen on tärkeää, että yhdessä tehdään asioita. Perhe on kokonaisuus, ei yksistään äiti.

Sekä Perätalo että Impola ovat myös mummoja. Perätalolla on kolme lastenlasta ja Impolalla 55. Yksi Impolan lapsenlapsista on syntynyt koronan aikaan, joten häntä Impola ei ole vielä päässyt näkemään.

Kunniamerkin myöntämisperusteina ovat muun muassa ehdokkaan ansiot lasten ja nuorten esimerkillisenä kasvattajana, perhe-elämän ja vanhemmuuden edistäjänä.

Pyrkimyksenä on, että palkittavat äidit edustavat erilaisia ryhmiä: esimerkiksi ansiotyössä käyviä, yksinhuoltajia, maaseudun emäntiä sekä eri vähemmistöryhmiä.

Valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa ei tänä vuonna järjestetä koronviruksesta johtuvien poikkeusolojen vuoksi, joten kunniamerkit luovutetaan äideille myöhemmin. Hallitus on kieltänyt yli 10 hengen kokoontumiset, ja suuri osa palkituista äideistä kuuluu riskiryhmään.

Ritva Perätalo aikoo käydä sunnuntaina katsomassa omaa äitiään hoivakodissa mahdollisuuksien mukaan.

Anja Impola oli suunnitellut järjestävänsä äitienpäivänä kahvihetken ulos, mutta sunnuntain sateisen sään vuoksi kahvihetki jää luultavasti pitämättä.

– Yleensä äitienpäivänä kaikki lapset käyvät perheineen. Osa heistä käy jo perjantaina, osa lauantaina ja loput sunnuntaina. Kaikki eivät käy yhtä aikaa, se aiheuttaisi liikaa trafiikkia.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)