Yksi salaa kampaajakäyntejään, toinen harkitsee eroa puolisostaan – näin erimielisyydet koronarajoituksista repivät ihmissuhteitamme

Sadat ihmiset kertoivat Ylelle, että läheisten kanssa on ollut eripuraa, koska koronarajoituksiin suhtaudutaan eri tavoin.

koronavirus
Vänner invid Aura å, ett par på en bänk och två kvinnor promenerar.
Suomalaisilla on erilaisia mielipiteitä siitä, saako nyt nähdä kavereita. Osalle erimielisyyksistä on aiheutunut riitoja. Kuvituskuva Turusta.Arash Matin / Yle

Oletko tänä keväänä väitellyt ystäväsi tai perheenjäsenesi kanssa siitä, mitä poikkeusoloissa saa tehdä? Jos vastasit myöntävästi, et ole yksin.

Sadat ihmiset kertoivat Ylelle, että erimielisyydet koronarajoituksista ovat raastaneet ihmissuhteita.

Kysyimme verkkosivuillamme ihmisiltä heidän kokemuksiaan siitä, ovatko eri tavoin noudatetut rajoitukset vaikuttaneet ihmissuhteisiin, ja saimme lähes 500 vastausta. Niistä suurimmassa osassa kerrottiin, että eriävät näkemykset koronarajoituksista ovat aiheuttaneet ongelmia. Kaikki eivät kuitenkaan näin kokeneet, vaan osa on elänyt sovussa läheistensä kanssa.

Iso osa Ylelle kokemuksiaan jakaneista oli naisia. Vastausten perusteella eripuraa ihmisten välille on syntynyt muun muassa ystävien tapaamisesta, kuntosalilla tai kampaajalla käymisestä sekä lapsien säännöistä.

Osa kertoo, että on alkanut salailla tekemisiään, koska ei halua joutua arvostelun kohteeksi.

Yksi heistä on 40-vuotias nainen Tuusulasta: "Joudun salailemaan sitä että käytän kauneusalan palveluita, tiedän että se tuomittaisiin."

Espoolainen 38-vuotias nainen puolestaan salaa harrastamisensa työkavereilta: "En uskalla kertoa, että käyn salilla päivittäin. Kukaan siellä ei käy liikkumassa sisätiloissa ja hommaa katsotaan kieroon."

Jollekin yksinäisyys voi olla pelottavampaa kuin korona

Erilaiset näkemykset hiertävät monen välejä ystäviinsä.

"Ongelmia on ilmennyt monien kanssa. Osa ei ymmärrä, etten halua osallistua kaveriporukan illanviettoihin, ja osa taas ei ymmärrä sitä, miten kehtaan kulkea kirjakaupoissa ja kampaajalla."

Näin tilannetta ystävien kanssa kuvailee 22-vuotias nainen Tampereelta, ja hän on ongelman ytimessä.

Ihmissuhteisiin perehtynyt professori Niina Junttila Turun yliopistosta sanoo, että usein omaa tapaa toimia pidetään oikeana ja ajatellaan, että kaikkien tulisi toimia samoin. Pelottavana aikana, kuten koronakriisissä, tilanne voi kärjistyä entisestään.

– Pelon mukana tulee tarve muuttaa muita käyttäytymään samalla tavalla kuin itse, koska se koetaan turvalliseksi.

Moni kertoi Ylelle, että heitä on painostettu kylään tai muualle tapaamaan kavereita.

"Osa kavereista on painostanut hyvinkin voimakkaasti tapaamaan, olemaan yhteydessä tiiviisti ja pitämään pinnalla". Mies, 26, Tampere.

"Ystävä pyysi kotiinsa illanviettoon vähän aikaa sitten. Kieltäydyin, koska terveys on niin tärkeä asia minulle. Ystäväni suuttui, eikä ymmärrä ajatuksiani. Hänestä minä olen hysteerinen ja nipo." Nainen 46, Rovaniemi.

Toisaalta osa kertoi, ettei ymmärrä, miksi ystävä haluaa pysytellä omissa oloissaan. Esimerkiksi 64-vuotias nainen Helsingistä sanoo vastauksessaan, että yhteydenpito on jäänyt parin ystävän kanssa, koska he pysyttelevät kotona. Nainen pitää ystäviään hysteerisen pelokkaina.

Professori Niina Junttilan mukaan erilaisten suhtautumisten taustalla ovat erilaiset pelot. Toinen pelkää koronavirusta, mutta toinen pelkää eristäytymistä ja sosiaalisten kontaktien uupumista. Se kumpaa pelkää enemmän, vaikuttaa siihen, kuinka ihminen reagoi.

– Jos oma läheinen on sen toisen pelon puolella, sitä voi olla vaikea ymmärtää, Junttila kertoo.

Koronakriisi saa katsomaan läheistä uusin silmin

Erityisen haastava tilanne voi olla parisuhteissa. 42-vuotias helsinkiläisnainen kertoo Ylelle, että täydellisen näkemyseron takin hän on pohtinut jopa eroa.

Puolestaan 34-vuotias muunsukupuolinen Helsingistä, kertoo että riitoja ja eripuraa tulee tyttöystävän kanssa, koska hän joutuu koko ajan huomauttamaan toiselle esimerkiksi kasvojen koskettelusta.

37-vuotias kuopiolainen nainen kertoo, että tänä keväänä hän on riidellyt miehensä kanssa enemmän kuin ikinä 9 vuotta kestäneen suhteen aikana: "Olen riskiryhmään kuuluva perussairauksien vuoksi, ja mieheni mielestä mitään menoja tai kavereilla käyntiä ei tarvitse rajoittaa."

Koronakriisi voi muuttaa ihmissuhteita pysyvästi, arvioi professori Niina Junttila.

– Arjessa, jossa kaikki onnistuu ja lähinnä mietitään, mitä syödään tai mikä elokuva katsotaan, ihmisen perimmäiset ajatukset eivät välttämättä tule esiin.

Moni Ylelle kokemuksensa jakanut kertookin, että on alkanut katsoa läheisiään eri silmin.

Junttila pitää tätä osin hyvänä asiana.

– On hyvä tuulettaa tunteita ja nähdä, mihin ihmissuhteet perustuvat. Samalla voi nähdä, minkä ihmissuhteen kanssa haluaa jatkaa. Toisaalta voi nähdä, mitkä suhteet eivät ole sellaisia, joissa haluaa olla seuraavassa kriisitilanteessa, joka joskus tulee vastaan.

"Tytär on näin friikki"

Parisuhteissa ja kaverien kesken hiertää, mutta niin myös lasten kanssa. Erimielisyydet lasten säännöistä vaikuttavat vieläpä useisiin ihmissuhteisiin: lapsen suhteeseen kavereihin ja vanhempiin sekä aikuisten väleihin.

"Osa perheistä antaa lapsen mennä yökylään kaverille, toinen antaa leikkiä kaverien kanssa vain pihalla, kolmas ei anna nähdä kavereita ollenkaan. Itse olen koittanut taiteilla rajoitusten kultaisella keskitiellä."

39-vuotias nainen Maskusta kiteyttää monen vanhemman kertoman ongelman. Kun lapsella on eri säännöt kuin kavereilla, se on aiheuttanut haasteita sekä perheen sisällä että lapsen kavereiden vanhempien kanssa.

Esimerkiksi 43-vuotias helsinkiläisnainen kertoo, että lapsen kaverit ovat järjestäneet synttäreitä, ja eripuraa on syntynyt sekä oman lapsen että tämän kaverin vanhempien kanssa, kun juhliin ei ole annettu osallistua.

Kavereiden lisäksi monien isovanhemmat haluaisivat kovasti tavata lapsia. Monessa suvussa on aiheuttanut eripuraa se, kun vanhemmat eivät ole suostuneet siihen.

"Isovanhemmat eivät pidä koronaa minään ja painostavat kyläilyyn. He ovat loukkaantuneet, kun olemme kieltäytyneet vierailuista heitä suojellaksemme." Nainen, 29, Seinäjoki.

"Sanaharkkaa on vuoron perään jokaisen sukulaisen kanssa, kun sanon, että meille ei saa tulla kylään tai me emme aio tulla äitienpäiväkahville 80-vuotiaan mummun luokse." Nainen, 32, Kauhava.

Iäkkäämpien vastaajien vastauksissa korostuu ärsytys siitä, että lapsenlapsia ei anneta tavata.

Esimerkiksi 64-vuotias nainen Helsingistä tuskaili, kun tytär on kieltänyt lähikontaktin lapsensa kanssa ja antaa isovanhemman leikkiä lapsenlapsen kanssa vain rajoitetusti ulkona.

"Tytär on näin friikki. Toisaalta ymmärrän huolen, mutta silti...", nainen kirjoittaa.

Yli seitsemänkymppisiä, eristyksiin kehotettuja, vastaajia oli vain vähän. Heidän murheensa eivät liittyneet suoraan omaan eristykseen vaan pääosin omien lasten asettamiin rajoituksiin lastenlasten tapaamisessa.

Ristiriita voi olla myös hyvä asia

"Ehdottaessani tapaamista, olen heti kärkeen joko kysynyt toisen osapuolen koronalinjaa tai ilmaissut ymmärtäväni ja kunnioittavani, jos haluaa noudattaa tiukempaa linjaa kuin itse".

Näin kertoo poikkeusolojen toimintatavoistaan 34-vuotias helsinkiläismies. Tampereella asuva 31-vuotias nainen puolestaan kertoo, ettei ole itse luopunut ihmisten kohtaamista, mutta ettei painosta ystäviä tapaamisiin: “Käytännössä tiukemman linjan pitäjän näkemys voittaa."

Professori Niina Junttila on näiden vastaajien kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa koronakriisin aikana toisen mielipidettä on erityisen tärkeää kunnioittaa, eikä ketään ole hyväksyttävää painostaa mihinkään.

Junttila kehottaa ristiriitatilanteissa ihmisiä avaamaan suunsa ja kertomaan avoimesti omista tunteista sekä peloista.

– Jos keskustelu tuntuu liian vaikealta, voi ensin kirjoittaa kirjeen, laittaa sähköpostia tai tekstiviestin.

Ristiriidoilla voi olla myös positiivinen vaikutus ihmissuhteeseen. Ainakin yhdellä keinolla.

– Jos näkemyseroista päästään puhumaan avoimesti, niin taustalta voi löytyä myös muita asioita, mistä ehkä aiemmin on oltu hiljaa. Niitä voi samalla saada käsiteltyä, Junttila kertoo.

Junttilan mukaan olisikin parempi riidellä, väitellä ja nostaa asioita käsittelyyn kuin pysytellä hiljaa.

– Loppujen lopuksi isoin ongelma tulee niistä asioista, joista ei puhuta ja joita salaillaan.

Oletko sinä ollut eri mieltä läheisesi kanssa koronarajoituksista? Kerro kokemuksesi keskustelussa, joka on auki 11.5 kello 23:een asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus