1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vammaispalvelut

Eskoo vähentää rajusti väkeä ja myllää toimintojaan – kulurakenne ollut jo vuosia kestämätön

Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä irtisanoo, lomauttaa, luopuu ja uudelleenjärjestelee tappiollista organisaatiotaan.

Eskoon palvelukeskuksen uudisrakennuksessa sijaitsee muun muassa liikuntasali, aistikeskus ja uima-allas. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Kuntien sosiaalipalveluja Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla hoitava kuntayhtymä myllää rajusti organisaatiotaan ja toimintojaan. Eskoo irtisanoo ja lomauttaa henkilöstöään, sekä luopuu kahdesta palvelukeskuksesta.

Kolmekymmentä työntekijää irtisanotaan ja kaikkiaan Eskoon vakinaisen henkilöstön määrä vähenee lähes sadalla henkilöllä. Puolet irtisanotuista kuuluu yhtymän johtoon ja esimieskuntaan.

– Meidän täytyy muuttaa rakenne vastaamaan tarvetta. Nyt tulopohjasta iso osa on pudonnut pois. Kunnat ottavat omaksi toiminnakseen yhä enemmän kevyttä hoitoa ja tukea tarvitsevat, ja raskas hoito tulee Eskooseen, mikä vaatii paljon henkilökuntaa ja on kallista, perustelee kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Merja Uusitalo.

Eskoon kulurakenne on ollut jo monta vuotta kestämätön ja tappiollinen. Säästötarve on tänä vuonna peräti 1,88 miljoonaa euroa.

Lomautukset niin, ettei arki kärsi

Säästöjen takia Eskoossa aloitetaan myös lomautukset, jotka koskevat koko henkilökuntaa. Ensimmäiset lomautukset toteutetaan kesän aikana ja ne jatkuvat koko loppuvuoden ajan. Lomautukset ovat kestoltaan 7-20 päivää.

Uusitalo painottaa, että Eskoon hoiva pysyy ennallaan ja kehitysvammaisten arki sujuu kuten ennenkin.

– Missä haavoittaa vähiten, siellä kannetaan eniten vastuuta, sanoo Uusitalo.

Uusitalo kiittelee yt-toimikunnan yhteistyökykyä.

– Se on ollut harvinaisen yhteistyölähtöistä, vaikka asiat ovat näin raskaita. On ollut rakentavaa keskustelua ja silti myös kritiikkiä ja kyseenalaistamista rakentavassa hengessä, kiittelee Uusitalo.

Kaarisilta ja Risuviita Seinäjoen kaupungille

Tarkoitus on siirtyä uuteen hallinnolliseen rakenteeseen elokuussa. Eskoon valtuusto pääsee valitsemaan kuntayhtymälle samalla uuden johtajan.

Muutoksiin kuuluu myös se, että Eskoo luopuu tulkkaus-, sosiaaliasiamies- ja Opus Eskoon palveluista tämän vuoden aikana.

Lisäksi Seinäjoen kaupungin kanssa neuvotellaan Kaarisillan ja Risuviidan palvelukeskusten liiketoimintasiirroista. Kaarisilta on päivätoimintakeskus ja Risuviita autismin kirjon asumisyksikkö. Niiden henkilöstö siirtyisi kaupungin palvelukseen. Liiketoimintasiirto voi toteutua jo elokuun alusta lähtien.

– Eskoon tehtävä on tukea asukkaiden ja asiakkaiden osallisuutta ja mahdollisuutta kasvuun ja ihmisarvoiseen elämään. Myös tulevaisuudessa, toteaa Uusitalo.

Lue myös: Korona johtaa yt-neuvotteluihin myös Eskoossa

Eskoo uudistuu: Moderni tuki- ja osaamiskeskus otetaan käyttöön Seinäjoella toukokuussa