Hyppää sisältöön

Georgia kutsui lähettilään kotiin Ukrainasta: Vallan väärinkäytöstä tuomittu Georgian entinen presidentti nimitettiin Ukrainassa huippuvirkaan

Mihail Saakašvili johti Georgiaa vuosikymmenen, mutta sai sittemmin Ukrainan kansalaisuuden. Sekin on kertaalleen peruttu.

Mihail Saakašvili puhumassa toimittajille Kiovassa huhtikuun lopulla. Kuva: AOP

Georgia on kutsunut suurlähettiläänsä kotiin Ukrainasta vastalauseena sille, että Georgian entinen presidentti Mihail Saakašvili on nimitetty siellä korkeaan virkaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiy nimitti torstaina Saakašvilin kansallisen uudistusneuvoston johtoon.

Georgiaa nimitys suututtaa. Saakašvili oli Georgian presidentti vuosina 2004–2013, mutta vuonna 2018 hänet tuomittiin Georgiassa vallan väärinkäytöstä. Hänestä on myös annettu pidätysmääräys.

Georgian ulkoministeri David Zalkani korostaa, etteivät he lähettilään kotiinkutsumisesta huolimatta katkaise suhteita Ukrainaan.

Saakašvili liittolaisineen on sanonut tuomiota poliittiseksi. Hän lähti Georgiasta luovuttuaan vallasta.

Saakašvili sai Ukrainan kansalaisuuden ja Ukrainan edellinen presidentti Petro Porošenko nimitti hänet vuonna 2015 Odessan kuvernööriksi.

Porošenko kuitenkin perui Saakašvilin kansalaisuuden, kun miehet riitautuivat vuotta myöhemmin. Saakašvili muun muassa johti Ukrainassa hallituksen vastaisia mielenosoituksia.

Viime vuonna Ukrainan presidentiksi noussut Zelenskiy kuitenkin palautti Saakašvilin kansalaisuuden.

Aiheesta aiemmin: