1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaala joutui siirtämään päivystyksen odotustilat osin pihalle – potilaat ihmeissään: "Olisimme ottaneet paksumpaa vaatetta mukaan"

Lääkäriliitto ei ole kuullut vastaavista järjestelyistä muualla maassa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Hissiaulassa istuu viisi ihmistä odottamassa päivystykseen pääsyä
Eksoten päivystyksen odotustilaksi on tehty pienehkö hissiaula.Elli Sormunen / Yle

Hissiaulassa istuu seitsemän ihmistä. Enempää ei mahdu. Nurkassa tilannetta seuraa hupulliseen suojapukuun sonnustautunut hoitaja.

Hissien edusta on muutaman metrin pitkä ja muutaman metrin leveä. Tästä tilasta on tehty päivystyksen odotustila Lappeenrannan uudessa sairaalassa.

– Hissien eteen on tehty odotustila siksi, että päivystys on jaettu kahteen eri tilaan: niin sanottuun puhtaaseen puoleen ja infektoituneiden potilaiden puoleen, akuutin tulosyksikön ylilääkäri Afra Prokki Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

Hissiaulassa odottelevat kaikki päivystykseen tulijat saattajineen. Hissiaulaan voi tulla myös tulehduksille altistuneita potilaita kuten koronavirukseen sairastuneita. Hoitaja pyrkii erottamaan heidät muista päivystykseen tulijoista ja viemään infektoituneiden puolelle.

Sairaalan tiloja on jouduttu järjestelemään uusiksi koronaepidemian takia.

– Me emme halua, että tulehduksiin sairastuneetpotilaat ovat puhtaiden potilaiden seassa, toteaa Prokki.

Ylilääkäri Prokin mukaan odotusajat pyritään pitämään alle vartissa ja välimatkat toisiin odottelijoihin yli kaksi metriä, ettei lähikontaktia potilaiden välillä muodostuisi.

Afra Prokki kertoo päivystyksen järjestelyistä
Ylilääkäri Afra Prokki esittelee päivystyksen infektiovapaata puolta.Elli Sormunen / Yle

Osa ulos odottamaan

Hissiaulaan mahtuu alle kymmenen ihmistä kerrallaan. Jos päivystykseen tulijoita on enemmän, he joutuvat odottamaan ulkona lääkärille pääsyä.

Ylen käydessä paikalla ulkona odotti viisi ihmistä.

Yksi ulkona jonottavista on mies, joka on tullut näyttämään päivystykseen kipuilevaa jalkaansa. Hän valittelee, ettei ulkona ole istumapaikkoja, jossa voi odotella lääkäriin pääsyä.

– Siirryin tähän kulman taakse istumaan. Kun tulevat huhuilemaan minua, niin luulevat varmaan minun lähteneen, tuhahtaa mies.

Ulkona odottelevat myös isä ja poika ohuet paidat yllään. Heille oli tullut nopea lähtö kotoa ja takit olivat unohtuneet. Heille oli yllätys, että päivystykseen tulijat voivat joutua pihalle odottelemaan.

– Ei tämä kivaa ole. Jos olisin tiennyt, että ulkona pitää odottaa, olisin laittanut lämpimän takin päälle. Selkä on kipeä, kun kylmä käy. Selkä tässä menee jumiin, isä sanoo.

Vaikka kevätaurinko lämmittää reilun kymmenen asteen verran, on päivystyksen ovi varjossa ja viima puhaltaa.

Mies istuu penkillä ulkona odottamassa päivystykseen pääsyä
Osa päivystykseen jonottavista joutuu odottamaan vuoroaan ulkona.Elli Sormunen / Yle

Savitaipalelainen Anne Ebdy on odottanut vajaan tunnin lääkärille pääsyä hissiaulassa. Ebdya harmittaa niiden odottajien puolesta, jotka joutuvat jonottamaan lääkärille ulkona.

– Tässä on ollut äitejä lapsineen. He ovat joutuneet ulos odottamaan, eikä heillä ole ollut tarpeeksi vaatetta päällään. Jonkinlainen ohjeistus voisi olla aikaa varatessa. Ihmiset osaisivat varautua lisävaatteilla, jos joutuvat odottamaan ulkona, Ebdy toteaa.

Ebdy kertoo, että turvavälit jäävät välillä liian pieniksi ahtaassa hissiaulassa.

– Tietysti henkilökunta yrittää, ettei liian montaa ihmistä ole yhtä aikaa sisällä. Mutta ihmisiä tulee sisälle, kun eivät tiedä mikä on käytäntö ja siksi aulassa on varmaan välillä väkeä yli sallitun.

Anne Ebdy on tyytyväinen, ettei tarvitse odottaa ulkona. Hän on ollut hissiaulaa vajaan tunnin.
Savitaipalelainen Anne Ebdy on saanut odotella sisätiloissa päivystykseen pääsyä.Elli Sormunen / Yle

Jopa pyöräkatosta mietittiin päivystyksen odotustilaksi

Lappeenrannassa koko maakunnan kattava päivystyspoliklinikka sijaitsee uudessa osassa sairaalaa. Vajaa kaksi vuotta sitten valmistunut K-siipi on ollut esillä jo aiemmin erikoisten ja epäkäytännöllisten rakennusratkaisujen takia.

Päivystyksessä oli jo aiemmin olemattoman pieni odotusaula. Nyt odotustila on pienentynyt entisestään.

Koronaepidemian tultua päivystyksen tilajärjestelyjä yritettiin ratkaista. Kaikki tilat käytiin läpi moneen kertaan, jotta päivystykselle löytyisi odotustila.

Jopa sairaalan pyöräkatosta mietittiin odotustilaksi. Sieltä kuitenkin puuttuivat vesipiste ja sähköt. Niinpä hissiaula voitti sähköjen takia. Vesipistettä sielläkään ei ole.

– Olen kiertänyt taloa läpi viitisen kertaa eri asiantuntijoiden kanssa. Hissiaula on paras kaikista vaihtoehdoista, sanoo ylilääkäri Afra Prokki.

Erillistä konttia tai telttaa potilaiden jaotteluun ei ollut mahdollista saada, koska päivystys sijaitsee tunnelimaisessa paikassa, katetun tien varrella.

– Paikka on niin matala, ettei tänne saa erillistä konttia tai telttaa viriteltyä, kuvailee Prokki.

Päivystyksessä kelmulla on eroteltu infektiopuoli ja infektiovapaa puoli.a p
Päivystyksen infektiopuolta on eristetty kelmun avulla.Elli Sormunen / Yle

Infektiopotilaiden ja muiden potilaiden päivystys olisi hyvä olla erillään

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki ei ole kuullut Eksoten erikoisesta ratkaisusta järjestää odotustilat ulos ja hissiaulaan koronan takia. Hän ei ole myöskään kuullut, että muualla Suomessa vastaavanlaisiin tilajärjestelyihin olisi jouduttu.

Myllymäen mukaan parasta olisi, jos infektiopotilaat ja muut potilaat eivät kulkisi samaa reittiä pitkin hoitoon, saati olisi samoissa odotustilassa toistensa kanssa. Myllymäki kertoo esimerkin Helsingistä, jossa Laakson sairaalaan on keskitetty infektiopotilaat ja muut päivystykselliset asiat ovat muualla.

Toinen vaihtoehto on hänen mukaansa sairaalan ulkopuolella sijaitseva erillinen teltta, jossa voisi tehdä tutkimuksiakin. Myllymäen mukaan tällainen teltta on pystytetty Etelä-Savossa sairaalan pihaan.

– Kannattaa aina soittaa etukäteen päivystykseen 116 117 numeroon ja kertoa ongelmastaan. Silloin koronaepäilyksen tultua sairaalan henkilökunta osaa varautua mahdollisen infektiopotilaan tuloon ja ohjata hänet suoraan eri paikkaan kuin muut potilaat.

Helpotusta luvassa

Ylilääkäri Afra Prokki Eksotesta kertoo, että Lappeenrannanhissiaulassa odotteluun on luvassa muutosta pian. Jo ensi viikolla osa päivystyspotilaista voi saada hoitoa terveyskeskuksesta.

– Me olemme yhdessä terveyskeskuksen kanssa sopineet, että osa potilaista, joilla ei ole infektiota, siirtyvät terveyskeskuksen puolelle kiirevastaanotolle, toteaa ylilääkäri Afra Prokki Eksotesta.

Osa joudutaan kuitenkin edelleen ohjaamaan hissiaulaan odottelemaan.

Lue seuraavaksi