1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. koululaiset

Koulut alkavat ensi viikolla – tässä lista lasten riskiryhmistä Kymenlaakson koululaisille

Terveysviranomaiset suosittelevat kotiin jäämistä, jos lapsi kuuluu riskiryhmiin.

Osa koululaisista aikoo jatkaa etäopetuksessa lukukauden loppuun asti. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kymenlaakson sote-yhtymä on julkaissut koulujen avautumisen alla listan (siirryt toiseen palveluun) siitä, ketkä lapset kuuluvat riskiryhmään.

Kymsote suosittelee, että riskiryhmään kuuluvat lapset jäävät kotiin myös sitten, kun koulut avautuvat ensi viikon torstaina. Samat ohjeet pätevät päivähoitoikäisiin lapsiin.

Helsingin yliopistollisen sairaalan lastenlääkärit ovat laatineet ohjeet yhdessä muiden yliopistosairaaloiden kanssa. Kymenlaakson terveysviranomaiset suosittelevat samaa ohjetta Kymenlaaksoon.

Kymsote huomauttaa, että vanhempien sairaus estää vain harvoin lapsen koulunkäynnin. Kymsoten mukaan periaatteena on, että lapsi voi mennä kouluun koronavirusepidemian aikana, jos hän on voinut käydä koulua myös influenssa- tai RSV-kauden aikana.

Kotiin jäämistä suositellaan seuraaville lastensairauksien riskiryhmille:

Keuhkosairaudet

 • harvinaiset vaikea-asteiset keuhkosairaudet
 • ventilaatiotukea tai lisähappihoitoa vaativat lasten keuhko- ja lihassairaudet
 • keuhkosairaus, johon liittyy kohonnut keuhkoverenkierron vastus
 • voimakkaasti alentunut keuhkojen liman poisto ja poikkeuksellisen vaikea-asteinen astma

Sydänsairaudet

 • vaikea sydämen vajaatoiminta
 • keuhkoverenpainetauti
 • lapset, joiden keuhkoverenkierto on asennetun shuntin varassa
 • leikkaamaton syanoottinen Fallotin tetralogia

Immunosuppressoidut ja muut potilaat

 • solusalpaajahoitoa tai muuta voimakasta immunosuppressiivista hoitoa saavat lapset (syöpähoidot, elinsiirrot saaneet lapset, tietyt neurologiset potilaat)
 • vaikeat synnynnäiset immunipuutokset

Lastenneurologiset potilaat

 • lastenneurorologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys

Lääkäri päättää edellä mainituissa tilanteissa lapsen ja tarvittaessa myös hänen sisarustensa kotiin jäämisestä yksilöllisen arvion perusteella.

Osa oppilaista jäämässä kotiin

Kouvolassa noin 15 prosenttia koululaisista aikoo jäädä kotiin lukuvuoden loppuun asti.

Kaupunki selvitti tällä viikolla, kuinka moni oppilas aikoo jäädä kotiin etäopetuksen päättymisen jälkeen. Kaikkiaan 1 135 oppilasta ilmoitti jäävänsä kotiin. Heistä noin 330 ilmoitti poissaolon syyksi riskiryhmään kuulumisen.

Kouvolan kaupungin mukaan opetus voidaan järjestää etänä, jos oppilas saa vapautuksen läsnäolosta riskiryhmään kuulumisen perusteella. Jos huoltaja hakee lapselle lomaa, huoltaja vastaa itse opetuksesta.

Kouvolassa on perusopetuksessa noin 7 300 oppilasta.

Kotkassa oli torstaihin mennessä ilmoittanut noin 480 oppilasta olevansa pois koulusta kesälomaan asti. Peruskoululaisia on kaikkiaan noin 4 600.

Turvavälit huomioitu

Koulut ovat valmistautuneet lähiopetuksen alkamiseen huomioimalla muun muassa riittävät etäisyydet oppilaiden ja henkilöstön keskuudessa.

Kouluissa esimerkiksi vältetään ryhmien välisiä kontakteja ja opetusryhmien vaihtumista. Tarkoituksena on minimoida riskit sairastua.

Esimerkiksi Kouvolan kaupunki on tiedottanut porrastavansa ruokailuaikoja ja välitunteja. Alakouluissa opetusryhmät pidetään erillään koko koulupäivän ajan. Yläkouluissa ja valinnaisissa aineissa opettajan opetusryhmä voi vaihtua, mikäli opetusta ei voida muutoin järjestää.

Lisätietoa koronaviruksen vaikutuksista Kymenlaaksossa voit lukea täältä.