Värtsilän kyläläiset haluavat vain käyttää entistä koulua – kunnalla halua päästä eroon koko kiinteistöstä

Jos Tohmajärven kunta myy Värtsilän entisen koulun, seuraa tarjouskilpailu. Kunta voi myös pitää koulun tai vuokrata sen.

Värtsilä
Olli Riikonen
Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen toivoo, että joku muu taho kuin kunta omistaisi jatkossa Värtsilän lakkautetun koulun rakennukset. Yle / Lasse Laitinen

Värtsilän kyläläiset Tohmajärvellä haluavat entisen Uudenkylän koulun säilyvän kylän yhteisenä harrastuspaikkana.

Nykyinen kylätalo - entinen kunnantalo - on pieni ja epäkäytännöllinen eikä sovellu liikuntatilaksi. Talossa on myös sisäilmaongelmaa.

Värtsilän Pitäjäyhdistys, Värtsilän Riistamiehet, Värtsilän Kisa ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistys katsovat, että lakkautettu koulu soveltuisi paremmin kylän kokoontumis- ja liikuntapaikaksi.

Pienet kylätoimijat eivät kuitenkaan halua vastuulleen koulurakennuksia ja mittavia kiinteistökuluja.

Tohmajärven kunta puolestaan haluaa eroon 20 000 euron vuotuisista öljylämmitys- ja sähkölaskuista.

Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen uskoo, että kunnan päättäjät silti haluavat kyläläisten pääsevän käyttämään Värtsilän koulun rakennuksia jatkossa.

– Mutta omavastuuta pitää myös selkeästi olla. Että eri kylät ovat jotenkin tasaveroisessa asemassa, kun muillakaan ei ole kunnan omistamia tiloja kyläyhteisölle. Useimmat omistavat seurantaloja ja kunta vuokraa tiloja, Riikonen sanoo.

Viimeiseksi kunta myi Onkamon entisen koulun paikalliselle metsästysseuralle.

Kunnanjohtajan mukaan kunta haluaa ensisijaisesti eroon Värtsilän koulukiinteistön omistamisesta ja vastuista.

– Mielellään yksi omistaja, yhdistys tai toimija, joka sen ottaisi kontollensa, se olisi ykköstoive. Se antaisi myös vapautta kiinteistön käytössä eteenpäin; kunta ei olisi päällepäsmärinä, mitä siellä saa tehdä, Riikonen sanoo.

Mieluisin ratkaisu kunnanjohtajan mielestä olisi, että kunta vuokraisi tiloja joltakulta muulta ylläpitäjältä tarpeensa mukaan.

– On tarkoitus jatkaa varhaiskasvatuksen, kansalaisopiston ja liikunta- ja nuorisotoimen palveluita Värtsilässä, Tohmajärven kunnanjohtaja vakuuttaa.

Tohmajärven kunnanhallitus miettii ratkaisua koulun tulevaan käyttöön maanantaina.