Kouluterveydenhuollon merkitys korostuu koronakevään jälkeen, palveluiden määrä on paikoin romahtanut – Helsingissä palveluita saatavilla kesäkuussakin

Opetustoimen lisäksi kouluissa häärätään tällä hetkellä pystyyn myös oppilashuollon palveluita.

kouluterveydenhuolto
Terveydenhoitaja Hanna Korhonen Helsingin kaupungilta kertoo millaisia huolenaiheita oppilailla on ollut korona-aikana.

Koulujen sulkemisen myötä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä opiskeluhuollon palveluiden määrä on laskenut jopa 80 prosenttia, todetaan Hetemäen työryhmän raportissa (siirryt toiseen palveluun). Paikoin palvelut on ollut suljettuna kokonaan ja työntekijät siirretty muihin tehtäviin.

Peruskouluissa tehdään nyt täyttä häkää järjestelyjä, jotta oppilaat voivat palata koulun penkeille tällä viikolla. Lähiopetuksen lisäksi ainakin Helsingissä myös oppilashuollon kuraattorit ja psykologit ovat käytettävissä ja myös kouluterveydenhoitajien palvelut saadaan lähes kokonaan avattua.

Terveydenhoitaja Hanna Korhonen Helsingin kaupungilta sanoo, että oppilaita on etäopetuksen aikana tavoiteltu esimerkiksi puhelimitse ja Wilman kautta. Helsingissä kouluterveydenhuollon työntekijät ovat saaneet työskennellä etäopetuksen aikanakin kouluistaan käsin.

– Kevät on ollut niin erikoinen ja emme ole tavoittaneet kaikkia, niin on todella tärkeää, että olemme täällä paikalla ja pystymme tarjoamaan palveluita nyt kun oppilaat tulevat kouluun, Korhonen toteaa.

Korhonen arvelee, että korona-ajan etäopetuksessa monen koululaisen kokema yksinäisyys on saattanut korostua. Myös huoltajien murheet esimerkiksi perheen taloudesta saattavat kuormittaa lapsia.

– Kyllä lapset ne vaistoaa ja tietää.

Helsingissä kouluterveydenhuollon kausi jatkuu kesäkuun puolelle. Korhonen vinkkaakin, että vanhemmat ja oppilaat voivat olla heihin yhteydessä varsinaisen lukuvuoden päättymisen jälkeenkin.

– Kesäkuussakin voi vielä soitella ja varata aikaa. Koska tässä yhdessätoista päivässä ei kyllä koko kevättä pystytä paikkaamaan. Toivotaan, että kaikki, jotka haluaa ja joilla on huolia, ottaisivat yhteyttä.

Koulujen avaaminen "yhteisöllisyyden takia tärkeä asia"

Kahden viimeisen kouluviikon aikana myös opetuksessa panostetaan erityisesti oppilaiden hyvinvointiin, yhteisöllisyyteen ja oppimisessa laaja-alaisiin taitoihin.

Suutarinkylän peruskoulun opettaja Esa Myyryläinen pitää tärkeänä sitä, että koulut avataan vielä hetkeksi ennen kesäloman alkamista.

– Kyllä se on yhteisöllisyyden takia tärkeä asia, ja sen jatkuvuuden kannalta myös, ettei tässä tule liian pitkää taukoa ensi lukuvuotta silmällä pitäen.

Koulussa on annettu ohjeet erityisjärjestelyistä lähiopetuksessa. Esimerkiksi ryhmäkoot pyritään pitämään pienenä, käsihygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota ja opetusta järjestetään mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi ulkona retkeillen.

– Siksi toivotaankin nättejä kevätkelejä. Myös koulun muita tiloja voidaan mahdollisuuksien mukaan käyttää, että saadaan pidettyä etäisyydet tarpeeksi isoina. Etäisyydet THL:n ohjeistuksen mukaiset eli vähintään metri, Myyryläinen kertoo.

Helsingissä on noin 45 000 oppilasta sadassa peruskoulussa.

Tästä voit katsoa suoran kokonaisuudessaan.
  • Ylen suorassa lähetyksessä pistäydyttiin Suutarinkylän peruskoululla.
  • Lähetyksessä keskusteltiin siitä, miten viimeisten päivien valmistelut sujuvat ennen koulun alkua, ja miten etäkoulu ja koronakriisi ovat vaikuttaneet lasten hyvinvointiin.
  • Voit katsoa lähetyksen klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Lue myös:

Lue tästä uusimmat tiedot koronavirustilanteesta Uudellamaalla (siirryt toiseen palveluun)

Lue tästä uusimmat tiedot koronavirustilanteesta Suomessa ja ulkomailla

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus