Ruotsin turvallisuuspoliisi: Osa kuolleiksi sanotuista ruotsalaisista Isis-taistelijoista voi olla elossa

Säpon analyytikon mukaan omaisten väitteet kuolemista eivät aina ole uskottavia.

Isis
Vankeja ahtaassa sellissä.
Vangittuja Isisin jäseniä kurdialueella tammikuussa 2020. Kuvan henkilöiden kansallisuudesta ei ole tietoa.Antti Kuronen / Yle

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo epäilee, että osa kuolleiksi väitetyistä ruotsalaisista Isis-taistelijoista saattaakin olla yhä elossa. Analyytikko Ahn-Za Hagström sanoo Ruotsin radion haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että monesti tieto väitetystä kuolemasta perustuu omaisilta saatuihin tietoihin, joiden uskottavuus on kyseenalainen.

Terrorijärjestö Isisin riveihin liittyneen sukulainen on saattanut kertoa saaneensa puhelinsoiton, jossa on kerrottu kuolemasta.

– Sekä yksilöillä itsellään että omaisilla voi olla syy uskotella, että henkilö on kuollut. Tämä meidän on otettava huomioon, Ahn-Za Hagström sanoo.

Säpo pyrkii hankkimaan todisteet jokaisesta väitetystä kuolemantapauksesta, mutta useissa tapauksissa vahvistusta kuolintiedon todenperäisyydelle ei ole saatu. Joukossa on niin vuosien takaisia kuin tuoreitakin kuolinväitteitä.

Säpon mukaan kaikkiaan noin 300 ruotsalaista on matkannut Syyriaan ja Irakiin liittyäkseen ääriliikkeiden riveihin. Julkisuudessa esitettyjen arvioiden mukaan noin puolet heistä olisi palannut Ruotsiin.

Aiemmin on arvioitu (siirryt toiseen palveluun), että noin 50 ruotsalaista olisi kuollut konfliktialueella, mutta kuolleiden määrästä ei ole vahvistettua tietoa.

Lue myös:

Kalifaatin paluu? Terroristijärjestö Isis kerää rivejään koronasta kärsivissä Irakissa ja Syyriassa

Ruotsalaissyyttäjän kova neuvo al-Holin leiriltä omaisiaan kotiin kaipaaville: "Tehkää lapsistanne sotarikosilmoitus"

Somalia valmis vastaanottamaan al-Holin ruotsalaisia, ellei Ruotsi heitä auta – Asiantuntija: Hyvin riskialtista

Ruotsin ulkoministeri: "On vaikeaa varmistaa, ketkä Isis-leirien lapsista ovat äidittömiä ja isättömiä" – Ruotsi aikoo auttaa orpoja

Ruotsiin tuotiin Syyriasta kesällä seitsemän Isis-terroristin orpoa – Näin heitä on kotoutettu: lapsille uudet henkilöllisyydet ja perheet