1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Komissaari Urpilainen: Koronakriisi paljasti, että EU tarvitsee selkeät toimintamallit kriisien varalle

Jutta Urpilaisen mukaan EU:ssa on rakennettu yhteistä koordinaatiota koronakriisin aikana.

koronavirus
Kuvassa on Jutta Urpilainen Ylen studiossa.
EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd.) arvioi, että koronakriisi on oppimisen paikka Euroopalle.

Euroopan unionin kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan EU:n pitää ottaa opiksi koronaviruskriisistä ja luoda selkeät toimintamallit erilaisten Eurooppaa kohtaavien kriisien varalta.

Urpilainen kertoi Ylen TV1:n Ykkösaamun haastattelussa, että nopeus ja laajuus, jolla koronavirus tuli Kiinasta Eurooppaan, yllätti EU-komission.

Hänen mukaansa komissio kuitenkin otti koronviruksen hyvin vakavasti ja seurasi säännöllisesti, miten virus etenee Kiinassa ja mitä vaikutuksia sillä voisi olla.

EU:lta puuttui kriisikehikko

Virus iski voimakkaasti Italiaan, joka pyysi muilta jäsenmailta apua. Urpilainen arvioi, että EU-maat eivät auttaneet riittävästi Italiaa, koska niillä ei ollut aikaa ja voimavaroja katsoa ulospäin toiseen jäsenmaahan.

Tilanteeseen päädyttiin Urpilaisen mukaan siksi, että EU:ssa ei ollut kriisikehikkoa pandemian hoitamisen varalle.

Komissaari katsoo, että Italiasta tulleet uutiset viruksen räjähdyksenomaisesta leviämisestä aiheuttivat muissa EU-maissa selkäydinreaktion, jolloin ne halusivat vetää käsijarrua.

– Alettiin hamstrata suojavarusteita ja miettiä, että apua, jos tilanne eteneekin samalla lailla meidän omassa maassa ja yhteiskunnassa. Siinä tilanteessa jokainen keskittyi vain omaan yhteiskuntaan ja omiin kansalaisiin, Urpilainen sanoi.

Kriisistä otettava opiksi

Hänen mukaansa koronatilanne on hyvä oppimisen paikka Euroopalle. Urpilainen arvelee, että kun koronakriisistä on selvitty, niin EU:ssa käydään tarkasti läpi, mitä kriisin alkuvaiheessa Euroopassa tapahtui ja mitä siitä pitää ottaa opiksi.

– Jatkossa, kun Eurooppa tulee varmasti kohtaamaan erilaisia kriisejä, olisimme viisaampia ja meillä olisi valmiit selkeät toimintamallit, säännöstö ja koordinaatio olemassa, miten me yhdessä toimimme.

Urpilainen sanoi, että huoltovarmuus, kansanterveys ja terveydenhuolto ovat jokaisen EU:n jäsenmaan omassa päätösvallassa. Eri maat ovat luoneet omat järjestelmänsä ja toimintatapansa.

Koronakriisin aikana EU:ssa on rakennettu yhteistä koordinaatiota. Urpilainen nostaa esimerkeiksi sen, että Italiasta on viety potilaita Saksaan hoitoon, hoitohenkilökuntaa on tullut Italiaan eri puolilta Eurooppaa ja suojavarusteita on jaettu.

Urpilainen: Yhteisvastuun kasvattaminen jäsenmaiden etu

EU-komission aiemmin viikolla julkaiseman talousennusteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan pandemia on aiheuttamassa unionin historian pahimman (siirryt toiseen palveluun) talousromahduksen. Ennusteen mukaan euroalueen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 7,75 prosenttia. Suomen talouden arvioidaan supistuvan 6,25 prosenttia.

EU yrittää vastata talouden romahtamiseen erilaisin tukipäätöksin. Komissiolta odotetaan muun muassa esitystä uudesta, 1 500 miljardin euron suuruisesta elpymis- tai jälleenrakennusrahastosta.

Uudet EU-toimet nostavat myös Suomen vastuita. Perustuslakivaliokunta onkin vaatinut selvyyttä siihen, kuinka paljon uudet tukimuodot näitä vastuita nostavat.

Urpilainen muistutti Ykkösaamussa, ettei mikään EU-maa tule selviytymään kriisistä velkaantumatta. On myös kaikkien jäsenmaiden etu, että yhteisvastuuta lisätään, arvioi Urpilainen.

– Taloudellinen sokki koskettaa kaikkia jäsenmaita. Ei ole kyse siitä, että jokin yksittäinen jäsenmaa olisi hoitanut talouttaan huonosti, vaan siitä, että kiinalaiselta torilta lähtenyt virus on halvaannuttanut koko maailman.

– Suomen intresseissä on, että sisämarkkinat toimivat, vienti vetää ja yritysten tilauskirjat täyttyvät. Kriisin luonteesta johtuen olemme kaikki samassa veneessä ja sen takia on luontevaa, että haetaan myöskin yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja.

Urpilaisen mukaan komission esitys suuresta elpymisrahastosta annetaan todennäköisesti touko-kesäkuun vaihteessa.

Lue seuraavaksi