Hyppää sisältöön

Korona pakotti urheilujournalismin terästäytymään – Mika Saukkonen "On typeryyttä sanoa, että urheilujournalismi pitäisi lakkauttaa, kun ei tapahdu mitään"

MTV3:n urheilutoimittaja Mika Saukkonen ja Ilta-Sanomien urheilutoimituksen esimies Petri Lahti vierailivat Ylen aamun Viimeisessä sanassa lauantaina.

 Mihin suuntaan koronakevät vie urheilujournalismia?
Mihin suuntaan koronakevät vie urheilujournalismia?

Poikkeuksellinen kevät on vaikuttanut journalistisessa mielessä eniten urheiluun: Ottelut ja sarjat peruutettiin jo viikkoja sitten. Odotettiin kaikkien aikojen urheilukesää, kun edessä piti olla Tokion olympialaiset, yleisurheilun MM-kilpailut Pariisissa ja kaiken päälle Suomen miesten jalkapallomaajoukkue debytoimassa jalkapallon EM-kentillä.

Suuren urheilujuhlan tunnun sijaan kaikki on peruttu.

Ylen Aamun Viimeinen sana -ohjelmassa lauantaiaamuna vieraana ollut MTV3:n urheilutoimittaja Mika Saukkonen kertoo, että tyhjentynyt urheilukalenteri on aiheuttanut jonkinlaisen tyhjiön Suomen kansalle, joka elää ja hengittää urheilua.

– Odotukset ovat olleet aika isot, joten totta kai meillä on nyt mielessä laskusuhdanne sen suhteen, Saukkonen sanoo.

Ilta-Sanomien urheilun esimiehen Petri Lahden mielestä tulosurheilun tauon aiheuttama tilanne on toki urheilutoimituksille haastava, mutta tarjoaa myös positiivisia mahdollisuuksia keskittyä luovuuteen ja miettiä sitä, millaisia urheilujuttuja oikeasti halutaan tehdä.

– Vastaushan on ollut se, että olemme keskittyneet ilmiöihin, tarinoihin, taustoihin ja persooniin, Lahti sanoo.

– Urheiluhan ei ole pelkkää tulosurheilua. Tässä ajassahan se näkyy entistä enemmän. Kyllähän niitä aiheita löytyy, Saukkonen komppaa.

Hiljentyneet kentät ja kaukalot näkyvät urheilutoimituksissa konkreettisesti esimerkiksi siten, että urheilulle varattuja minuutteja ja sivuja on vähennetty. Osa urheilutoimittajista on myös työskennellyt viime viikot uutistoimituksien koronatalkoissa.

Lahti sanoo, että yleisöltä tullut palaute viime viikkojen urheilujournalismiin on ollut positiivista, eivätkä lukijat ole olleet sitä mieltä, että koko urheilujournalismia olisi pitänyt lamauttaa tulosurheilun puuttumisen takia.

– Ihmiset ovat huomanneet meidän panoksemme siihen, että haluamme mennä pintaa syvemmälle ja kysyä perinteisen sen miltä nyt tuntuu sijaan, että miksi tämä asia tuntuu juuri nyt tältä, Lahti sanoo.

"Tämä aika on tuonut lisää taustajuttuja" – ja sen toivotaan jatkuvan

Urheilu-uutisointia ja sille annettua ruutuaikaa näinä hiljaisten kenttien ja hallien aikana ovat kuitenkin kyseenalaistaneet näkyvät yhteiskunnalliset keskustelijat muun muassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (siirryt toiseen palveluun) (kok.), Helsingin Sanomien toimittaja Saska Saarikoski (siirryt toiseen palveluun)ja mediapomo Pauli Aalto-Setälä (siirryt toiseen palveluun).

Tällaiset urheilujournalismin lähinnä tulosuutisoinniksi typistävät kannanotot hämmentävät Lahtea ja Saukkosta.

– Koen, että nämä ovat sosiaalisen median provokaatioita. Itselleni ei tulisi mieleenkään julistaa, että pitäisikö kulttuurijournalismi ajaa nyt alas tällaisessa tilanteessa, Lahti sanoo.

– Pidän heitä valveutuneina urheiluihmisinä, joten tämä aikamoista kapeakatseisuutta ja typeryyttä puhua tämäntyyppistä asiaa, että urheilu-uutisointi pitäisi lakkauttaa, kun ei tapahdu mitään. En lähtisi tuohon ollenkaan! Saukkonen ihmettelee.

Sosiaalisessa mediassa on myös kehuttu poikkeusaikojen poikkeuksellisen hyvää urheilujournalismia. Lahti ja Saukkonen haluavat nähdä tässä urheilutoimituksille oivallisen kehitysmahdollisuuden.

MTV3:n urheilutoimittaja Mika Saukkonen ja Iltasanomien urheilutoimituksen esimies Petri Lahti tiivistivät Viimeinen sana -ohjelman keskustelun herättämät ajatuksensa yhteen sanaan. Kuva: Lena Nelskylä / Yle

– Nyt kannattaa ehdottomasti pitää silmät ja korvat auki. Tässä riittää paljonkin käsiteltävää. Esimerkiksi mikä on esimerkiksi tämän ajan vaikutus meidän junioriurheiluumme, Lahti heittää.

Saukkonen kertoo, että urheilujournalismi on hänen neljännesvuosisadan kestäneen uransa mennyt koko ajan tulosuutisointia laajempaan suuntaan. Päivän kisojen tulokset eivät enää ole enää illalla uutinen.

– Tämä aika on tuonut lisää taustajuttuja. Toivon, että se kehitys jatkuu. Tulosurheilulle on toki oma paikkansa, mutta myös enemmän näitä pre-game ja post-game-osioita tarvitaan.

Myös tarinallisuudella on Saukkosen ja Lahden mukaan paikkansa tuloksien taakse menevällä urheilujournalismilla. Tai paremminkin sana voisi Lahden mukaan olla kerronnallisuus.

– Se on sana, joka kuvaa hyvin sitä suuntaa, mihin urheilujournalismissa ollaan menossa. Hienoa, että meillä on tällaisia haasteita!

Katso Viimeisen sanan kaikki jaksot täältä.

.
.