Veneilykausi alkaa vihdoin todenteolla – Veneet laskettiin Kallaveteen Kuopiossa

Kuopion Pursiseuran perinteisessä tapahtumassa vesille laskettiin muutamia kymmeniä veneitä.

veneily
Sami Mukkala ja Mari Piipponen seisovat veneensä edessä.
Kuopiolaiset Sami Mukkala ja Mari Piipponen rapsuttavat uuden veneen kyljestä Kotkan pois ja tilalle tulee Kuopio. Uutta nimeäkin veneelle on harkittu. Norjassa valmistettu vene saanee uudeksi nimekseen norjalaisen naisen nimen. Marianne Mattila / Yle

Kesän veneilykausi on alkanut Kuopion Pursiseuran tukikohdassa Pirttiniemessä. Ensimmäiset veneet laskettiin Kallaveteen lauantaiaamuna.

Pirttiniemessä on yhteensä 250 venettä. Veneiden lasku järjestetään perinteisesti kahtena eri päivänä, heti kun jää on sulanut Kallavedestä.

Lauantaina mukana oli kymmeniä seuran jäseniä aina konkareista vähemmän aikaa veneilyä harrastaneisiin. Venekunnat auttoivat toisiaan turvavälejä noudattaen.

Kuopiolaisen Mauri Saarion viides vene, Vesimies II, nousi ensimmäisenä ylös nostoliinojen varassa. 11,5 metriä pitkä ja 11 000 kiloa painava vene on ollut Saariolla jo 20 vuotta.

– Hetki on tärkeä. Ensimmäisenä suuntaamme Pursiseuran Iivarinsalon tukikohtaan tarkistamaan, missä kunnossa se on talven jäljiltä, tukikohdan isäntänä toimiva Saario kertoo.

Venettä nostetaan veden varaan nosturilla.
Vesimies II killuu hetken liinojen varassa. Marianne Mattila / Yle

Vesille pääsy tietää lisää elintilaa

Mari Piipponen ja Sami Mukkala valmistelivat laskuun viime lokakuussa hankittua Kuopusta, jonka edellinen satama oli Kotkassa.

– Jännän äärellä ollaan, miten se tästä lähtee ja pysyy pinnalla, Piipponen sanoo.

Pariskunta möi ensimmäisen veneensä pois viime kesänä. Vene oli 5,5 metrinen HT-vene, joka oli edestä katettu ja takaosasta kuomullinen.

– Se oli sellainen henkilöauton kokoinen retkivene, jossa teoriassa olisi voinut yöpyä ilman mukavuuksia, Piipponen kuvailee.

Uudessa veneessä yöpyminen onnistuu helpommin.

– Siinä on nukkumapaikat neljälle, wc ja pieni keittiö, Piipponen kertoo.

Veneily tuo helpotusta korona-aikaan. Elinpiiri laajenee Saimaan vesistön kokoisen alan verran. Pari aikoo käydä ainakin Savonlinnassa.

Piipponen arvioi, että veneessä pärjää noin viikon verran ilman, että tarvitsee hakea vettä ja asioida kaupassa.

Piipposella ja Mukkalalla alkaa kuudes veneilykesä. Harrastus sai alkunsa, kun pariskunta muutti Julkulan asuinalueen rantaan aivan venelaiturin viereen.

Kumpikaan ei ollut veneillyt aikaisemmin. Innostus syntyi muuton jälkeen, kun pariskunta seurasi naapureiden veneilyä.

Purjehtiminen onnistuu myös sisävesillä

Toista kesää sisävesillä purjehtiva Ari Repo aloittaa veneilykauden todennäköisesti helatorstain jälkeisenä viikonloppuna.

– Kylmyyskään ei haittaa, kunhan tuulee, Repo kertoo.

Repo on paluumuuttaja Helsingistä. Purjehtiminen Kallavedellä ja pääkaupungin edustalla on hänen mukaansa lähes samanlaista. Ainoa ero on tuulessa.

– Järvellä tuuli saattaa tyyntyä kokonaan. Merituuli pelastaa paljon, Repo kertoo.

Purjevenettä lasketaan vesille.
Klassisen suomalaisen purjeveneen pohja ja köli hiottiin ja maalattiin ennen vesille laskua. Ari Repo varmistaa, että kaikki sujuu hyvin.Marianne Mattila / Yle

Asko Hämäläisen Arya on purjevene matka- ja kilpailukäyttöön. Majoitustilaa on kuudelle hengelle ja muuten veneessä on asuntoautoa vastaavat olosuhteet.

Hämäläinen on alan todellinen konkari.

– Ensimmäinen vene oli optimistijolla. Tällä kiertäisi vaikka maailman ympäri, Hämäläinen kertoo.

Ihmiset laittavat liinoja veneeseen nostoa varten.
Aryaa valmistellaan vesille laskuun isolla porukalla.Marianne Mattila / Yle

Aryalla Hämäläinen ei ole käynyt vielä virallisissa kilpailuissa. Tämän kesän osalta kilpailuista ei vielä tiedetä. Edellisillä veneillä Hämäläinen on kiertänyt MM- ja SM-kilpailuja.

– Suomen mestaruuksia on kertynyt, kippari kertoo.

Yksi epävirallinen kilpailu Aryalla on jo takana. Hämäläinen oli mukana viime syksynä Pursiseuran järjestämässä Kallaveden kierroksessa, joka on perinteinen “karvalakkipurjehdus” Kuopiosta Vehmersalmelle. Matkaa kertyy 20 kilometria.

Tuolloin mukana olleet saunoivat ja kävivät pitsalla yhdessä. Nyt veneiden laskuun ei varattu edes yhteisiä kahveja korona-rajoituksien takia.