Hyppää sisältöön

Pihojen taistossa kerättiin innolla havaintoja lähiluonnosta – eniten eri lintulajeja havaittiin Virolahdella

Birdlife Suomen perinteinen Tornien taisto vaihtui koronaepidemian vuoksi pienempään Pihojen taistoon.

Yksi Pihojen taistossa havaituista lajeista oli harmaapäätikka. Kuva: Markku Hytönen

Leikkimielisessä kisassa laskettiin, kuinka monta lajia omasta pihasta valitussa pisteessä havaitaan tapahtuman aikana. Lintuja sai bongata taistossa lauantaina aamuviidestä alkaen kahdeksan tunnin ajan

Leikkimielisessä kisassa suurin lajimäärä havaittiin Vilkkilässä Virolahdella, missä kahdeksan tunnin aikana tunnistettiin 98 lajia. Paikalle osuivat muun muassa sinirinta ja punakuiri.

Vain yhden lajin päähän jäätiin Hangossa. Lintuasema Haliaksessa havaituista 97 lintulajista bongaajia ilahduttivat erityisesti kaksi sitruunavästäräkkiä.

Ensimmäistä kertaa järjestetty Pihojen taisto sai mukavasti väkeä liikkeelle. Havaintoja oli kirjautunut tapahtuman tulossivuille lauantaina kello 20.25 eri puolilta Suomea lähes 2 800 havainnointipaikalta ja osallistujia oli yli 4 500.

Havaittujen lintulajien kirjo oli laaja. Tietokantaan kirjattiin havaintoja muun muassa kaakkureista, järripeipoista, suokukoista, pilkkasiivistä, lapinsirreistä sekä monista eri haikaroista ja haukoista.

Vaikka tapahtumaan osallistui runsaasti väkeä, jäi ”voittotulos” vaatimattomaksi. Tornien taistossa eniten lajeja bonganneen kohteen tulos on jäänyt alle sadan vain kerran – vuonna 1994, kun taisto järjestettiin ensimmäisen kerran ja kutsukisassa oli mukana vain kolme lintutornia.

Pihojen taisto korvasi nyt siis Tornien taiston, joka on järjestetty 26 kertaa. Viime vuosina mukana on ollut yli 300 lintutornia. Nyt Pihojen taisto -tapahtumalla haluttiin tuottaa hyvää mieltä ja herättää ihmisiä siihen, mitä kaikkea voi nähdä pysymällä kotipihalla.

.
.