1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Niinistö äitienpäivätervehdyksessään: Perheiden merkitys kirkastuu juuri nyt, tarvitaan uusia tapoja yhteydenpitoon

Tänä vuonna presidentti palkitsee 36 äitiä kunniamerkeillä.

äitienpäivä
Kuvassa ovat presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.
Nyt tarvitaan uusia tapoja yhteydenpitoon, henkiseen läheisyyteen, totesi tasavallan presidentti Sauli Niinistö äitienpäivätervehdyksessään. Arkistokuvassa Niinistö ja rouva Jenni Haukio vastaanottavat vapputervehdyksiä virtuaalisesti.Tasavallan presidentin kanslia

Tänään vietetään hieman erilaista äitienpäivää koronaviruspandemian takia. Siksi valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa ei nyt järjestetä.

Presidentti palkitsee silti joukon kasvattajina ansioituneita äitejä. Tänä vuonna 36 äitiä saa Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein. Poikkeusolojen takia kunniamerkit luovutetaan heille myöhemmin ilmoitettavassa tilaisuudessa.

Äitienpäivätervehdyksessään (siirryt toiseen palveluun) presidentti Sauli Niinistö sanoi, että äitienpäivä on hyvä hetki muistuttaa perhe- ja lähiyhteisöjen tärkeydestä.

– Perheiden merkitys kirkastuu juuri nyt, mutta muistetaan äitienpäivän perusviesti välittämisestä, ja kohdellaan toisiamme läheisinä myös äitienpäivän ja poikkeustilan jälkeen, Niinistö sanoi.

Presidentti myös muistutti, että moni äiti asuu yksin, eikä kaikkien ole mahdollista tavata äitiään kasvotusten.

– Nyt tarvitaan uusia tapoja yhteydenpitoon, henkiseen läheisyyteen.

Niinistö päätti tervehdyksensä toivottamalla voimia ja hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja heidän läheisilleen.

Juhlapäiväksi vakiintui toukokuun toinen sunnuntai

Suomessa äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina, joka vakiintui päivän pitoajankohdaksi vuonna 1927.

Virallinen liputuspäivä äitienpäivästä tuli vuonna 1947.

Jatkosodan äitienpäivänä 10. toukokuuta 1942 marsalkka Carl Gustaf Mannerheim myönsi päiväkäskyllään Suomen äideille yhteisesti 4. luokan Vapaudenristin kunniamerkin.

Lisää aiheesta:

Pienikin muistaminen ilahduttaa äitejä, vaikkei halaamaan pääsisikään – "On hyvä muistaa kaikkia läheisiä ja kertoa heille, miksi on ikävä"

Emmi-Liia Sjöholm kirjoitti kirjan äidiksi kasvamisesta, mutta alkuun siinä kiinnostivat lähinnä seksi ja abortti

Yle selvitti: opiskelijaäitejä on nyt enemmän kuin ennen – ja se on tutkijankin mielestä yllättävää

Lue seuraavaksi