Yhden miehen yökerhokierros aiheutti yli 50 koronatartuntaa – Nyt Etelä-Korea sulkee taas baareja ja varoittaa uudesta tartunta-aallosta

Pandemian suitsimisen mallimaana pidetty Etelä-Korea ehti jo lieventää turvaväliohjeitaan.

koronavirus
Suojamaskiin pukeutunut mies kulkee kadulla suljetun näkoisen tilan ohi.
Etelä-Korean pääkaupunki Soul joutui rajoittamaan baarien ja yökerhojen toimintaa uusien tartuntojen takia.Yonhap / EPA / All Over Press

Etelä-Korea on joutunut uusien koronavirustartuntojen takia ottamaan taka-askeleita paluussaan kohti normaalielämää.

Viranomaiset sulkivat anniskelulaitoksia pääkaupungissa Soulissa ja sen ympäristössä. Sunnuntaina raportoitiin 34 uudesta tartunnasta.

Todettujen tartuntojen määrä on suurin noin kuukauteen. Viime viikkoina havaittujen tartuntojen määrä on ollut noin kymmenen tapauksen luokkaa päivässä tai sen alle.

Suurin osa uusista tartunnoista on jäljitetty Itaewonin yökerho- ja baarikeskittymässä liikkuneeseen mieheen. Kyseessä on yksi Soulin vilkkaimmista yöelämän keskuksista.

Etelä-Koreaa on pidetty mallimaana viruksen suitsimisessa. Uudet tartunnat saattavat hidastaa hallituksen pyrkimyksiä avata asteittain yhteiskuntaa. Tartuntojen määrän nousu herättää huolta uudesta aallosta, kun rajoituksia hellitetään.

Yökerhokierros levitti virusta

Suuri osa uusista tartunnoista on jäljitetty joukkoon yökerhoja.

Raportoiduista 34 uudesta tartunnasta ainakin 24 on kerrottu kytkeytyvän Soulin Itaewonin viihdealueella liikkuneeseen 29-vuotiaaseen mieheen.

Etelä-Korean tartuntatautiviraston mukaan tämä nostaa mieheen liittyvien tartuntojen määrän kaikkiaan 54:ään.

Mies kävi ainakin kolmessa yökerhossa Itaewonissa viime viikonloppuna. Keskiviikkona hän antoi positiivisen näytteen koronavirustestissä.

Etelä-Korean viranomaiset jäljittävät noin 1 900 ihmistä, jotka kävivät yökerhoissa, ja luku saattaa nousta vielä 7 000:een.

Viranomaiset ovat kehottaneet viime viikolla kyseisissä yökerhoissa olleita ihmisiä käymään testeissä ja eristäytymään omatoimisesti kahden viikon ajaksi.

Soul sulki yöelämän

Soulin pormestari määräsi lauantaina yökerhot, baarit ja diskot sulkemaan väliaikaisesti ovensa.

– Varomattomuus voi johtaa räjähdykseen tartunnoissa, pormestari Park Won-soon sanoi.

Sunnuntaina Soulia ympäröivän Gyenggonin provinssin kuvernööri sulki kaikki alueen yökerhot kahdeksi viikoksi.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sanoi sunnuntaina, että ei ole syytä panikoida eikä hellittää varovaisuudesta.

– Se ei ole ohi ennen kuin se on ohi. Meidän ei pidä vähentää valppauttamme, Moon sanoi puheessaan.

– Olemme pitkittyneessä sodassa, hän totesi.

Presidentti Moon lupasi Korean tartuntatautivirastolle lisävaltuuksia kamppailussa virusta vastaan.

Moonin puolue voitti viime kuun parlamenttivaalit. Epidemian tehokkaan hoitamisen uskotaan vahvistaneen hallitsevan puolueen kannatusta.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in puhuu mikrofoneihin. Hänellä on silmälasit, tumma puku ja sininen kravatti. Taustalla näkyy maan lippu.
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kehotti kansalaisia pysymään valppaina. Etelä-Koreassa raportoitiin sunnuntaina 34 uudesta koronavirustartunnasta, mikä on suurin määrä viikkoihin.Kim Min-Hee / EPA

Etelä-Korea hellitti ohjeistusta

Uusi tartuntojen sarja tapahtui juuri, kun hallitus oli hellittänyt ohjeistusta etäisyyden pitämisestä ja kaavaili jo koulujen ja liikeyritysten täyttä avaamista.

Kuuden viikon ajan kansalaisia oli määrätty välttämään tiukasti sosiaalisia kontakteja. Nyt viranomaiset lievensivät ohjetta "rutiininomaiseen" etäisyyden pitämiseen.

Työntekijät ovat palanneet toimistoihin, ja museoita ja kirjastoja on avattu. Etelä-Korean baseball-liiga aloitti viivästyneen kautensa tiistaina ja jalkapalloliiga perjantaina. Yleisöä ei katsomoon päästetty ja pelaajia on kielletty syljeskelemästä.

Nyt hallitus voi joutua harkitsemaan uudelleen suunnitelmaansa avata koulut asteittain 13. toukokuuta eli ensi keskiviikosta alkaen.

Etelä-Korea ei ole joutunut turvautumaan maan laajamittaiseen pakkosulkemiseen, mutta tiukkoja etäisyyden pitämisen ohjeita on noudatettu maaliskuusta alkaen.

Etualalla tyttö on lähdössä liikkeelle rullalaudalla, toinen jalka vielä maassa. Taustalla polkupyöräilija on tulossa vasemmalta ja oikealta laidalta kävelee mies, jolla on hinan päässä pieni vaalea koira.
Etelä-Korean viranomaiset ovat hellittäneet koronaviruspandemian takia annettuja rajoituksia. Asukkaat viettivät päivää pääkaupungin Soulin Yeouido Hangang -puistossa.Yonhap / EPA / All Over Press

Etelä-Korea otti oppia MERS-epidemiasta

Etelä-Korean strategia on ollut "testaa, jäljitä ja eristä".

Se on siis nojannut laajamittaiseen testaukseen ja tartuntaketjujen jäljittämiseen muun muassa älylaitteiden seurantasovelluksien avulla.

Vielä helmikuun lopulla Etelä-Koreassa oli eniten koronaviruspotilaita Kiinan jälkeen ja tartuntojen määrä kasvoi nopeasti. Kuukauden sisällä maa sai epidemian hallintaan.

Etelä-Koreassa on vahvistettu alle 11 000 tartuntaa. Pandemian on vaatinut maassa ainakin 256 kuolonuhria.

Viranomaiset toimivat nopeasti, kun maassa havaittiin ensimmäinen tartuntojen sarja kaakkoisessa Daegun kaupungissa.

Toimien taustalla olivat opetukset, joita oli saatu aiemmista epidemioista, erityisesti vuoden 2015 MERS-koronavirusepidemiasta (siirryt toiseen palveluun).

Etelä-Korean terveysministeriö muun muassa vaati Daegun tartuntojen keskiössä olleelta kirkolta jäsenlistat ja antoivat tuhansille kirkon jäsenille ohjeen pysytellä eristyksissä.

Hallitus jäljitti tartuntoja haastattelujen ja matkapuhelinten seurannan avulla. Näin testeihin saatiin myös virusta oireettomina kantaneita ihmisiä.

Lisää aiheesta:

Etelä-Koreassa hallituspuolue vei voiton vaaleissa – äänestysprosentti korkein vuosikymmeniin koronakriisistä huolimatta16.4.2020

Miten koronaepidemiaa hidastetaan? Näin Aasia onnistui ja Yhdysvallat ja Eurooppa mokasivat31.3.2020

Etelä-Korea onnistui kääntämään koronatartuntojen määrän laskuun ja testaa pienetkin epäillyt virustartunnat – Pitäisikö Suomenkin?16.3.2020

Aiheesta muualla:

The Guardian: South Korea takes first cautious steps into a post-Covid world (siirryt toiseen palveluun) 10.5.2020

The New York Times: As South Korea Eases Limits, Virus Cluster Prompts Seoul to Close Bars (siirryt toiseen palveluun) 9.5.2020

The Atlantic: What’s Behind South Korea’s COVID-19 Exceptionalism? (siirryt toiseen palveluun) 6.5.2020

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus