Pian kylmenee ja nopeasti, lämpenemiseen menee koko viikko – lähes koko maahan liikennevaroituksia räntä- ja lumisateen takia

Jäämereltä puskee iso massa kylmää ilmaa, joka jää pyörimään Suomen ylle pitkäksi aikaa.

sää
Sääennusteanimaatio 10.-15.5.
Sääennusteanimaatio 10.-15.5.

Sään puolesta kevät ottaa takapakkia oikein kunnolla. Lämpötilat putoavat useita asteita, taivaalta räimii vettä, räntää ja lunta. Alkuviikosta koko maassa on yöpakkasia etelää myöten.

– Aika kolealta näyttää, Ylen meteorologi Joonas Koskela huokaa. Hän huomauttaa, että ensi viikolla ollaan jo toukokuun puolessavälissä, jolloin voisi odottaa mielummin mukavia kevätlämpimiä.

Koskela selittää sääkurimusta sillä, että aivan pohjoisesta, lähinnä Jäämereltä porhaltaa Suomeen laaja kylmä ilmamassa. Suomen saavuttaessaan se jää ikään kuin pyörimään Suomen ylle koko ensi viikoksi.

Säämallien animaatiossa näkyy selvästi, kuinka saderintama menee Suomen yli lännestä itään koko maan pituudelta. Kun sateet väistyvät, länsipuolella ilma kylmenee selvästi. Sadealueen itäpuolella Venäjällä on taas selvästi lämpimämpää.

Kun sadealue saavuttaa ensi yönä maan keskiosan, vettä, räntää ja lunta sataa aina etelästä maan keskiosiin asti. Siitä pohjoisempana sade tulee lumena, jota voi Lapissa pudotella kymmenenkin senttiä. Maanantaina iltapäivällä lunta tupruaa myös idässä.

Ilmatieteen laitoksen varoituskartat (siirryt toiseen palveluun) hehkuvat maanantaina keltaista tai oranssia melkein koko maassa sen merkiksi, että ajokeli muuttuu huonoksi. Oranssia varoitusväriä on suuressa osassa Pohjois-Suomea ja Lappia erittäin huonon ajokelin merkiksi.

Koko maa viilenee reilusti maanantain aikana. Helpotusta on luvassa vasta ensi viikonloppuna, jolloin pitäisi taas lämmetä, mutta silloinkin maltillisesti.

Dramaattisin pudotus koetaan etelärannikolla, kun äitienpäivän mukavasta noin 15 asteen aurinkoisesta kevätsäästä pudotaan yhdessä päivässä kymmenisen astetta noin viiteen asteeseen.

Yöllä on luvassa laajoille alueille parin asteen yöpakkasia maanantaista keskiviikkoon.

Istutuksille kannattaa varata jonkinlaista suojaa ja lämmikettä.