Uuden normaalin kynnyksellä

Katukuva on hiljalleen vilkastumassa. Mutta mitä on arki koronakevään jälkeen?

Yhteiskunnallisessa kriisissä voi nähdä ainakin neljä eri vaihetta, sanoo psykologian tohtori, kriisipsykologi Eija Palosaari.

Ensin on hämmästys. Sitten suunnaton yhteishenki. Sitä seuraa väsymys: osa ihmisistä saattaa esimerkiksi unohtaa yhteiset säännöt ja suositukset. Pian alkaa syyllisten etsintä.

Nyt ollaan väsymyksen vaiheessa, Palosaari arvioi. Se saattaa osaltaan selittää vilkastunutta katukuvaa.

Olemme baarimestareita, ja meillä oli aiemmin ravintolayritys. Sohvalla hengailu ei tee hyvää ihmiselle. Siksi piti keksiä jotain uutta: nyt poljemme pyörällä kaupungilla ja myymme leipää, kahvia ja virvokkeita. Avaamme uuden ravintolan heti, kun se on mahdollista.

Nouk Vály ja Tony Klärck

Hallitus kertoi maanantaina suunnitelmistaan koronarajoitusten purkamiseksi. Ensimmäisiä merkittäviä toimia on tiedossa ensi torstaina, kun kouluissa siirrytään jälleen lähiopetukseen.

Liikehdintää ja yhteiskunnan varovaista avautumista on näkynyt jo jonkin verran: esimerkiksi helsinkiläisestä Triplan kauppakeskuksesta kerrotaan, että asiakasmäärät ovat kasvaneet muutamassa viikossa kymmenestä 20:een prosenttia ja ihmisiä on käytävillä huomattavasti enemmän kuin koronakriisin alussa.

Myös osassa ruokakauppoja on ollut viime päivinä enemmän asiakkaita kuin vielä maalis–huhtikuussa.

Emme ole panikoineet koko korona-aikana. Noudatamme suojavälejä, mutta muuten olemme käyneet normaalisti esimerkiksi kaupassa. Talouselämä on saatu hunningolle. Se huolettaa.

Ritva Takalainen, 82, ja Ensio Takalainen, 83

Tänä viikonloppuna ihmetystä on herättänyt Roihuvuoren kirsikkapuisto Itä-Helsingissä. Puistoon kerääntyi aurinkoisena päivänä arviolta satoja ihmisiä ihastelemaan hehkuvaa kukkaloistoa.

Seurueet pitivät toisiinsa etäisyyttä, mutta silti: näky oli aivan toinen kuin viikkotolkulla toistetut kuvat metropolien autioituneista keskustoista.

Onko ajan henki muuttumassa?

Kriisipsykologi Eija Palosaari sanoo, että moni saattoi koronakriisin alkuvaiheessa ajatella, että poikkeusaikaa kestäisi parista kolmeen kuukautta. Kenties toukokuun loppuun.

Siihen asti jaksaisi sinnitellä. Sitten koittaisi vapaus.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Kriisille ei ole määräpäivää. Kaiken lisäksi uhka on näkymätön. Se ei ole kotiovella joka hetki.

Siksi ihmiset väsyvät. Osa ei jaksa edes pelätä, Palosaari on huomannut.

Kuulumme riskiryhmään, ja olemme käyttäneet kasvosuojaa julkisilla paikoilla toista kuukautta. Koronaan pitää suhtautua asiaankuuluvalla vakavuudella. Tänään on ihana päivä ja on upeaa, että ihmiset ovat lähteneet nauttimaan näistä kukista. Olisi kuitenkin ollut mukava nähdä enemmän suusuojia. Toivottavasti puisto ei ole minkäänlainen viruslinko.

Pipa Haikonen sekä cosplay-taiteilija Yoshi

Hallitus on puhunut ulostuloissaan uudesta normaalista ja kahden metrin yhteiskunnasta.

Sitä ei ole helppo saavuttaa, Eija Palosaari toteaa. Uusi normaali vaatii pitkäaikaista totuttelua. Itsekasvatustakin.

Hän antaa neuvon: jokainen voisi säännöllisesti pohtia, mitä erilaista päivä tuleekaan vaatimaan. Kun tätä toistaa päivittäin, asiat menevät selkäytimeen eikä niistä tarvitse olla niin tietoinen.

Olen suhtautunut koronaan hyvin maltillisesti kaiken aikaa. Olen miettinyt paljon esimerkiksi tartuntaketjujen todennäköisyyttä. Ulkona on mielestäni aivan OK olla porukallakin. Aikaisemmin olin suuri julkisen liikenteen kannattaja, nyt kuljen enemmän omalla autolla. Toivotaan, että pääsemme mahdollisimman pian takaisin normaaliin elämään, ja toivotaan, että talous kestää.

Katia Enbuske

En ole juurikaan poistunut kotoa. Poistuessani olen ollut mahdollisimman varovainen. Esimerkiksi täällä puistossa on hyvin vähän asioita, joita voi kosketella. Kunhan pitää turvavälit, niin kaikki on OK.

Lotta Siltanen ja Mitsu-koira

Yhtä asiaa kriisipsykologi Eija Palosaari suomalaisilta toivoo: että jokainen noudattaisi arjessaan niin sanottua viisasta pelkoa.

Se ei tarkoita, että pelolle antautuisi kokonaan. Lievä pelko kuitenkin pitäisi ihmisen valppaana.

Samalla olisi pidettävä kiinni omista voimavaroista ja turvan tunteista. Niistä asioista, jotka tuovat iloa.

Viisasta pelkoa jaksaa Palosaaren mukaan pitää yllä pitkäänkin. Elämä asettuisi pikkuhiljaa paikalleen, uudessa normaalissakin.

Tekijät

Toimittaja

Esa Koivuranta

Kuvaaja

Tiina Jutila

Julkaistu 10.5.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus