1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. öljy

Saudi-Arabia paikkaa öljyromahdusta valtion kassassa: arvonlisävero kolminkertaistuu

Kaksi vuotta sitten säädetty alv nousee 15 prosenttiin.

Saudi-Arabian valtiollisen öljy-yhtiön Saudi Aramcon työntekijä Abqaiqin öljykentällä Saudi-Arabiassa 12. lokakuuta 2019. Kuva: AOP

Saudi-Arabia korottaa arvonlisäveroa tuntuvasti. Maan valtiollisen uutistoimiston mukaan arvonlisävero nousee heinäkuun alussa viidestä prosentista 15:een. Lisäksi kesäkuun alussa valtio lakkaa maksamasta tukia pienipalkkaisille.

– Nämä toimet ovat tuskallisia mutta tarpeellisia, jotta taloudellinen vakaus säilyy keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä ja jotta selviämme koronaviruskriisistä mahdollisimman pienin vaurioin, Saudi-Arabian valtiovarainministeri Muhammed al-Jadaan perustelee.

Maailman suurin öljynviejä on kärsinyt öljyn hinnan romahduksesta, ja samaan aikaan maan taloutta hidastavat koronaviruksen leviämisen estämiseksi asetetut rajoitukset.

Saudi-Arabian budjettiin lohkesi alkuvuonna yhdeksän miljardin dollarin lovi, kun öljytulot putosivat neljänneksellä vuodentakaisesta.

Saudi-Arabia on viime vuosina jakanut kansalaisille avokätisesti tukia ja verotus on ollut kevyttä. Esimerkiksi henkilökohtaisia tuloja ei veroteta lainkaan. Viiden prosentin arvonlisävero säädettiin kaksi vuotta sitten.

Lue lisää:

Öljyn hinnan romahdus leikkaa Venäjän ja Saudi-Arabian vientituloja ja uhkaa amerikkalaista öljyteollisuutta 21.4.2020

Pandemia iski myös öljymarkkinoille: Sekoitti Venäjän ja Saudi-Arabian hintasodan kortit3.4.2020