1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntatalous

Hämeenlinna tarvitsee 25 miljoonan euron säästöt – luvassa veronkorotuksia ja leikkauksia palveluista

Talouden tasapainottamistoimet kohdistuvat toimintakulttuuriin, käyttötalouteen ja investointeihin.

Hämeenlinna on ottaa mukaan säästötalkoisiin kaupungin työntekijät sekä poliittiset päättäjät, mutta tarvittaessa myös kaupunkilaiset. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Hämeenlinnan kaupungin talouden syöksykierre pahenee. Lääkkeeksi esitetään muun muassa nopeita ja merkittäviä leikkauksia palvelujen määrään ja laatuun.

– Käymme läpi kaikki toimialat sekä konsernipalvelut ja katsomme, mitä voimme tehdä, kertoo Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala.

– Pitää tietenkin muistaa se, että kaupungilla on erittäin paljon lakisääteisiä tehtäviä ja niihin on vaikea kajota. Mutta ei-lakisääteiset palvelut ovat varmaankin yksi kohde.

Kenakkalan mukaan verokorttiuudistus ja tulorekisteri-ongelma saivat aikaan sen, että kaupungin verotulot jäivät viime vuonna noin 13 miljoonaa euroa ennakoitua pienemmiksi. Talouden tasapainottamiseksi luvassa onkin mahdollisesti veronkorotuksia.

– Verotulokertymä on kaupungin kannalta haasteellinen. Verotulot eivät ole kasvaneet, vaikka ollaan korotettu veroja viime vuosina.

– Toki olemme jo nyt aika korkealla veroprosentissa. Suurin osa meidän tuloista tulee kuitenkin verotulosta, joten myös niitä on tässä yhteydessä tarkasteltava.

Myös henkilöstöjärjestelyt, ostojen ja avustusten leikkaukset sekä investointien karsiminen tai siirtäminen ovat nekin todennäköisiä.

Kaupunginjohtaja: "Valtio ei kompensoi kaikkia koronaviruksesta aiheutuvia kuluja"

Hämeenlinnan taloutta on hankaloittanut myös kevään koronaviruspandemia, joka iskee voimakkaasti kuntatalouteen.

– Valtio ei kompensoi kaikkia koronaviruksesta aiheutuvia kuluja. Tänä vuonna valtio maksaa kuluista ehkä noin puolet. Kyllä tämä paine välttämättä johtaa siihen, että aika isojakin ratkaisuja joudutaan tekemään, kertoo Kenakkala.

Kenakkala haluaa kuitenkin rauhotella kaupunkilaisia, vaikka lähitulevaisuudessa joudutaan tekemään kipeitäkin päätöksiä.

– Vaikka me joudutaan talous ottamaan suurennuslasin alle, niin ollaan kuitenkin rakentamassa tulevaisuuden Hämeenlinnaa, jota viedään samalla eteenpäin. Kun vain saadaan asiat tehtyä perusteellisesti, niin kyllä Hämeenlinna tulee pärjäämään tulevaisuudessa.

Kaupunginhallitus käsittelee talouden tasapainottamista maanantaina 11. toukokuuta. Tasapainotusta tarvitaan arviolta noin 25 miljoonan euron edestä.