1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viheraluerakentaminen

Nyt saa ideoida: Hamina ottaa asukkaat mukaan Kesäpuiston suunnitteluun

Ideoita kerätään neljän viikon ajan.

Hamina päätti kokeilla osallistuvaa budjetointia Kesäpuistossa, koska puisto on monelle tuttu. Puistoa oltiin kehittämässä muutenkin. Kuva: Haminan kaupunki

Haminan kaupunki kerää asukkailtaan ideoita Kesäpuiston kehittämiseen.

Kaupunki avasi maanantaina 11. toukokuuta kyselyn, jossa kartoitetaan asukkaiden ajatuksia Kesäpuiston kehittämiseksi.

– Nyt ensimmäisessä vaiheessa kuntalaiset pääsevät ideoimaan vapaasti, mitä kaikkea Kesäpuistossa voisi tulevaisuudessa olla, osallisuus- ja hyvinvointipäällikkö Rita Maasilta Haminan kaupungilta kertoo.

Vastausten perusteella tehdään puistosuunnitelmia, joista kaupunkilaiset pääsevät syyskuussa 2020 äänestämään omaa suosikkiaan.

Konkreettisesti Kesäpuiston rakentaminen alkaa vuonna 2021, ja työt tehdään lähivuosien aikana vaiheittain.

Asukkaat päättämään kaupungin rahoista

Asukaskyselyssä on kyse on niin sanotusta osallistuvasta budjetoinnista, jossa asukkaat pääsevät päättämään julkisten rahojen käytöstä.

Toimintatapaa kokeillaan Haminassa nyt ensimmäistä kertaa. Tulevaisuudessa Hamina aikoo laajentaa osallistuvaa budjetointia myös muihin hankkeisiin.

– Meillä on tavoitteena lisätä Haminassa monipuolisesti kuntalaisosallisuutta ja ottaa kuntalaiset mukaan ideoimaan ja kehittämään palveluja.

Kysely verkossa ja paperilla

Kesäpuiston uudistamiselle ei ole vielä määritelty tarkkaa budjettia. Kustannukset tarkentuvat, kun kaupunkilaisten ideat kootaan konkreettisiksi vaihtoehdoiksi.

Maasillan mukaan vastaavien puistohankkeiden kustannukset ovat yleensä parinsadantuhannen euron luokkaa.

Kesäpuistoa koskevia ideoita kerätään 7. kesäkuuta asti.

Kyselyyn voi vastata verkossa (siirryt toiseen palveluun)ja paperilomakkeilla, joita jaetaan Kauppakeskus Itäväylän K-Marketin ja S-Market Haminan auloissa.

Kesäpuiston kehittäminen on osa laajempaa Haminan keskustan kehittämistä.

Lue myös: Ketkä voittavat, jos kaupunkilaiset saavat itse päättää julkisista varoista? "Ehdottaa sai mitä tahansa maan ja taivaan väliltä, ja niin tehtiinkin"