Poikkeuksellinen siltaremontti valmistui etuajassa – Pomarkun uusi kivisilta avautuu liikenteelle

Vanha holvisilta purettiin vuonna 2017, koska se todettiin liikenteelle vaaralliseksi.

Pomarkku
Joen ylittävä holvisilta kylän keskustassa.
Holvisilta ylittää Pomarkunjoen.Tapio Termonen / Yle

Pomarkun uusi kivisilta avataan liikenteelle aamulla. Uusi silta on rakennettu samannäköiseksi kuin alkuperäinen, yli sata vuotta sitten rakennettu kivisilta.

Vanha silta piti purkaa vuoden 2017 syksyllä, koska sen kivet olivat liikkuneet ja se todettiin liikenteelle vaaralliseksi.

Tuhannen kiven palapeli

Kyse oli Suomen oloissa hyvin harvinaisesta purkutyömaasta. Kaikki sillan kivet otettiin talteen ja niistä tehtiin tarkat muistiinpanot. Sillassa arvioitiin olevan noin tuhat kiveä. Jokainen kivi numeroitiin ja lopulta ne asennettiin takaisin uuden sillan rakenteisiin.

Uuden sillan rakentaminen aloitettiin viime vuoden kevääll ja se valmistui hieman arvioitua nopeammin. Alun perin sillan arvioitiin avautuvan liikenteelle vasta syksyllä.

Pioneerisilta puretaan

Sillan rakentaminen maksoi vajaat kaksi miljoonaa euroa ja sen kustantaa valtio. Sillalla on suuri merkitys kunnan kylätaajaman liikenteeseen. Se on ainoa autoliikenteelle sopiva silta Pomarkunjoen yli kunnan keskustassa.

Kivisilta kuuluu myös Pomarkun kulttuurimaisemaan. Kyläraitti on palkittu Suomen arkkitehtiliiton Safa-palkinnolla vuonna 1982.

Rakennustöiden ajan käytössä ollut väliaikainen pioneerisilta puretaan nyt pois.