1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myyrät

Myyrämäärät kasvavat: Koillismaalla, Kainuussa ja Metsä-Lapissa myyräkannan huippua odotetaan syksylle

Myyräkantojen koko vaihtelee nyt pohjoisessa, mutta laajoilla alueilla kannanvaihtelun huippua odotetaan ensi syksyyn.

Metsämyyrä on levinnyt koko Suomeen. Myyräkannat kasvavat ja romahtavat sykleittäin muutaman vuoden välein. Kuva: Risto Salovaara / Yle

Myyräkannat ovat kasvussa monin paikoin Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa.

Luonnonvarakeskus arvioi, että Kainuun eteläosissa, Itä-Suomessa ja aivan pohjoisimmassa Lapissa myyräkannan huippu olisi ollut jo viime syksynä, ja merkkejä kannan romahtamisesta olisi jo havaittavissa.

Muualla pohjoisessa myyrämäärät ovat Luken arvion mukaan kasvussa. Esimerkiksi Koillismaalle ja Kainuun pohjoisosiin sekä Lapin metsäalueelle myyräkannan huippua ennakoidaan ensi syksyksi.

Tarkempia ennusteita saadaan lumitilanteen mukaan etenevistä koepyynneistä ja kantalaskelmista. Myös myyrävahinkojen laajuus selviää kevään edetessä, mutta esimerkiksi Oulun kaupungin taimistolla tuhoja ei ole havaittu.

Myyräkannat kasvavat ja romahtavat sykleittäin. Luonnonvarakeskuksen johtavan tutkijan Otso Huitun mukaan kannanvaihtelun tässä vaiheessa myyriä ei ole poikkeuksellisen suuria määriä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)