Kevätsäähän kolea käänne Keski-Suomessa – odotettavissa on vesi-, lumi- ja räntäkuuroja

Äitienpäivän jälkeen säässä on tapahtunut käänne kylmempään suuntaan.

Jyväskylä
Vesipisaroita ikkunassa.
Keski-Suomessa voi paikoin sataa veden lisäksi räntää tai lunta.Eleni Paspatis / Yle

Sää on kylmentynyt viikonlopun jälkeen Keski-Suomessakin huomattavasti.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää myös jatkuu tällä viikolla viikonloppuun asti aiempaa viileämpänä pohjoisvirtauksen vuoksi. Alkanut viikko on ajankohtaan nähden viileä.

Päivisin maan etelä- ja keskiosissa lämpötila vaihtelee 5 ja 12 asteen välillä ja pohjoisessa 0 ja 8 asteen välillä, kertoi sunnuntaina Ilmatieteen laitokselta päivystävä meteorologi Petri Hoppula.

Luvassa on myös yöpakkasia Salpausselän eteläpuolta myöten.

Sunnuntaina Suomeen saapui lännestä sadealue, joka liikkuu itää ja etelää kohti illan ja yön kuluessa.

Maanantai on idässä ja etelässä sateinen, ja Keski-Suomessa sade voi tulla alas räntänä. Keski-Suomessa voi tulla paikoin myös vesi- tai lumikuuroja. Maanantaina päivän ylin lämpötila on Keski-Suomessa 2 - 6 astetta. Luoteistuuli on kohtalaista.

Keski-Suomessa ajokeli on maanantaina huono lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Maanantaille on annettu miltei koko maahan varoitus huonosta ajokelistä Etelä-Suomea lukuun ottamatta. Itä-Lapissa ajokeli on jopa huomenna erittäin huono.

Sateet väistyvät maanantain aikana hiljalleen pohjoisesta ja lännestä alkaen. Tiistain vastaisena yönä viimeiset sateet voivat tulla Itä-Suomessa lumena.

Kuurosateita on luvassa koko maahan. Maanantain jälkeen sateisuus vähenee, Hoppula kertoo. Sää on pääosin selkeä ja puolipilvinen, mutta hajanaisia kuurosateita voi tulla pitkin viikkoa koko maassa. Iltapäiväkuuroja on luvassa perjantaihin asti.

Viikonloppuna lämpötila voi kivuta ainakin etelässä lähemmäs 15 astetta, Hoppula ennustaa.

Seuraavan 10 vuorokauden ennusteessa ei kuitenkaan ole luvassa yli 15 asteen lämpötiloja lainkaan.

Äitienpäivänä sää oli monin paikoin aurinkoinen ja lämmin. Lämpimintä oli Lohjalla 16,8 asteetta. Kevään lämpöennätyksiä ei kuitenkaan rikottu.