Rakas, haittaako jos pieraisen? Parisuhteen tabut alkavat hiertää, jos on tottunut saamaan näpeilleen rehellisyydestä

Voimme itse vaikuttaa siihen, kuinka rohkeasti kumppanimme avautuu salaisuuksistaan, muistuttavat asiantuntijat.

Parisuhteessa kipeimmätkin salaisuudet pitää voida paljastaa ilman nolatuksi tulemisen pelkoa. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Seksi, raha ja entiset kumppanit. Niistä emme puhu, vaikka ehkä kannattaisi.

– Myös kumppanin niin sanotut muuttumattomat ominaisuudet ja persoonallisuuden piirteet hiertävät pareja, kertoo Väestöliiton pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola.

Vaikeista asioista vaikenemisen syynä voivat olla huonot kokemukset avautumisesta tai yksinkertaisesti se, että aihe aiheuttaa häpeää.

Parisuhdetta hiertävä kivi ei ole aina suuri salaisuus, vaan se voi olla ihan luonnollinen mutta nolostuttava asia.

Parisuhteen pierusäännöt

Parisuhteen avoimuutta ja luottamuksen tasoa voi tarkastella hyvin arkisten esimerkkien kautta.

Näin tekivät tamperelaiset viestinnän opiskelijat Iida-Maria Peltokangas ja Iida Nousiainen suuren huomion saaneessa opinnäytteessään (siirryt toiseen palveluun).

Nousiainen ja Peltokangas kysyivät kolmelta pariskunnalta, ovatko he sopineet, milloin ja missä tilanteissa on soveliasta pieraista.

– Halusimme selvittää, voisivatko pierukeskustelut vähentää luonnollisen asian aiheuttamaa häpeää.

Tieto kandintyöstä levisi kulovalkean tavoin ja tekijöitä on haastateltu sen tiimoilta useissa medioissa.

Yllättikö laaja kiinnostus?

– Ei ollut hajuakaan, että työmme herättäisi näin laajaa huomiota, Peltokangas naurahtaa.

Tabut ja kielletyt aiheet ovat aina kiinnostaneet Iida Nousiaista ja Iida-Maria Peltokangasta. Opinnäytetyön idean he saivat vappuna iltapäivän puolella. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Vaikka opinnäytetyön aihe on herättänyt hilpeyttä, kiteyttää se ison kysymyksen luottamuksesta: voiko tästä puhua ääneen?

– On vain hienoa, että aiheesta puhutaan. Se on arkinen asia ja koskettaa monia, Iida Nousiainen sanoo.

Kaikki kolme Nousiaisen ja Peltokankaan haastattelemaa paria kertoivat, että he haluaisivat piereskellä toistensa seurassa, mutta eivät ole kehdanneet neuvotella asiasta.

Parit olivat ajatelleet, että asia hoituu itsestään ajan kanssa. Kun niin ei käynytkään, niin pieruja piti alkaa piilotella. Tyypillisiä keinoja olivat muun muassa saippuavedellä vessassa läträäminen ja ulkona käyminen. Ääniä peiteltiin musiikilla.

Peltokangas ja Nousiainen kehottavat kaikkia nostamaan kissan pöydälle ja sopimaan, onko piereskely toisen seurassa soveliasta.

– Johtopäätöksemme oli, että pierusäännöistä kannattaisi neuvotella, mutta niistä puhumisen tärkeyttä ei ymmärretä riittävän hyvin.

Sekä Peltokangas että Nousiainen kertovat elävänsä, kuten opettavat. Nousiainen kertoo ottavansa piereskelysäännöt esiin jo deittailun alkuvaiheessa.

– Moni on pitänyt minua sen vuoksi vähän outona, mutta minulle se on ihan luonnollinen asia. Pierusheimaamista en kuuntele yhtään.

Ole luottamuksen arvoinen, niin salaisuudet paljastuvat

Ihan kaikesta ei silti tarvitse puhua, Minna Jaakkola sanoo.

– Jokainen on oikeutettu pitämään myös tietyt omat salaisuudet tai oman sisäisen maailman rajat. Jotkut asiat voivat ihan turhaan loukata kumppania.

Väestöliiton asiantuntija Minna Jaakkola suosittelee kehumista ja kannustusta negatiivisuuden sijaan. – Jos ei ole hyvää sanottavaa, kannattaa olla hiljaa. Kuva: Väestöliitto

Isot asiat, kuten seksiin ja rahaan liittyvät epävarmuuden tunteet ja menneisyyden haamut, Jaakkola kuitenkin kehottaa ottamaan puheeksi. Muuten asian tullessa ilmi kärpäsestä voi syntyä härkänen.

– Jos jokin iso asia paljastuu myöhemmin suhteessa, toinen osapuoli voi tuntea itsensä petetyksi ja asia voi vertautua valehteluun, Jaakkola sanoo.

Avoimuuden puolesta rummuttaa myös parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow. Stolbowlla on yli 10 vuoden kokemus suomalaisparien suhdemykkyröistä.

Usein suhdesolmuja aiheuttavat pelko ja häpeä. Emme uskalla paljastaa salaisuuksiamme.

Avoimuuteen parisuhteessa vaikuttaa Stolbowin mukaan oleellisesti se, millaisia kokemuksia meillä on tilanteista, joissa olemme laskeneet suojauksemme ja paljastaneet salaisuuksiamme.

– Mitä huonompia seurauksia rehellisyydestä on meille ollut, sen enemmän viljelemme salailua suhteissamme. Salailu on miinakentän rakentamista omaan kotiin.

Salailu on miinakentän rakentamista omaan kotiin.

Marianna Stolbow

Marianna Stolbow painottaa sitä, että kipeimmätkin salaisuudet pitää voida paljastaa ilman nolatuksi tulemisen pelkoa.

– Pienikin turvattomuuden kokemus kuten arvostelu, pilkka tai tuomitseminen saa meidät sulkeutumaan ja varomaan sanojamme.

Panttaus luo epävarmuutta, epävarmuus riitoja

Oli asia pieni tai suuri, kaikki maton alle lakaistut asiat vaikuttavat parisuhteeseen.

– Mitä paremmin tunnen kumppanini, sitä vähemmän pelkään, koska en ole epävarma hänen ajatuksista ja aikeistaan, Marianna Stolbow sanoo.

Puhumisen määrä ei ole onnen mittari mutta rehellisyyden määrä on, sanoo parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow. Kuva: Laura Reunanen

Stolbowin mukaan puhuminen kannattaa, sillä epävarmuus ja pelko saavat meidät ylireagoimaan.

– Arvaillessa tunnemme itsemme heikoiksi.

Epävarmassa olotilassa ihminen olettaa usein valmiiksi, että asian kertomisesta seuraa riita, Minna Jaakkola sanoo.

– Vaikeasta asiasta puhuessa kannattaa aloittaa sanomalla, että tästä puhuminen on minulle vaikeaa, pitäytyä tosiasioissa ja omissa tunteissa ja välttää syyttämistä ja tulkintoja.

Paljon puhuminen ei ole vielä avoimuutta. Joissain suhteissa puhutaan paljon, mutta ei välttämättä paljasteta, miltä itsestä tuntuu.

– Puhumme muista sen sijaan että puhuisimme itsestämme: minulle on tärkeää, minusta tuntuu, minä koen että, minä pelkään, Marianna Stolbow huomauttaa.

Ristiriitatilanteissa Stolbow suosittelee olemaan ennen muuta konkreettinen, mahdollisimman selkeä ja suora.

Kumppanille saatetaan nalkuttaa roskien viemisestä, vaikka oikeasti on kyse siitä että huomauttelija pelkää, ettei toinen enää välitä.

– Tai saatamme valittaa aina samasta asiasta, kuten kotitöistä tai rahankäytöstä, vaikka oikeasti haluaisimme sanoa, että kaipaan kosketustasi ja haluan enemmän seksiä.

Mitä asioita olet salaillut parisuhteessasi ja miksi? Voit keskustella aiheesta 17.5. klo 23 asti.

Oletteko pieruväleissä? Tämä on kysymys, johon viestinnän opiskelijat Iida-Maria Peltokangas ja Iida Nousiainen toivovat pariskuntien selvittävän vastauksen.

Korjaus 16.5. klo 11.52: Peltokangas ja Nousiainen opiskelevat viestintää, eivät journalistiikkaa.