1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luokanopettajat

Luokanopettajakoulutuksen soveltuvuuskoe toteutetaan etänä

Luokanopettajakoulutuksen soveltuvuuskoe tehdään tänä vuonna etähaastatteluna, kun se yleensä on tehty lähikontaktissa.

Lapin yliopiston harjoittelukoulu Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Korkeakoulujen pääsykokeet järjestetään tänä vuonna kokonaan sähköisesti ainakin muilla aloilla kuin taideaineissa.

Luokanopettajakoulutuksessa hakijan soveltuvuus työskentelyyn lasten ja nuorten kanssa on hyvinkin tärkeä asia. Soveltuvuuskokeeseen kutsuttavista 80 prosenttia karsitaan todistuksen perusteella. Loput 20 prosenttia otetaan valtakunnallinen kasvatusalan valintayhteistyöverkoston valintakokeen eli niin sanotun VAKAVA-kokeen kautta.

Pelkkä todistusvalinta voisi jättää luokanopettajakoulutuksen ulkopuolelle hyviä hakijoita, joiden todistus ei riitä sisäänpääsyyn. Vakava-koe antaa myös heille mahdollisuuden. Sen tarkoituksena on arvioida yliopistollisissa kasvatustieteen koulutuksissa vaadittavia akateemisia opiskelutaitoja.

– Haku on kaksivaiheinen. Siinä on karsiva ensimmäinen vaihe ja sen jälkeen on toinen vaihe, soveltuvuuskoe, Lapin yliopiston vararehtori, kasvatustieteen professori Satu Uusiautti sanoo.

Normaalisti soveltuvuuskoe on ollut henkilökohtainen kontaktihaastattelu. Nyt poikkeusoloissa soveltuvuuskin selvitetään etänä.

– Siihen on suunniteltu sähköinen koe. Se on henkilökohtaisesti suoritettava koe, Uusiautti sanoo.

Etähaastattelun käytännön järjestelyistä ei vielä haluta kertoa tarkemmin.

– Sitten lähempänä itse koeaikaa jokainen hakija saa tarkemmat tiedot, miten se käytännössä järjestetään. Siihen on suunniteltu erilaisia sähköisiä vaihtoehtoja. Tällä hetkellä tieto siitä on sellainen, että se on sähköinen etäkoe, Lapin yliopiston kasvatustieteen professori Satu Uusiautti sanoo.

Lapin yliopiston opettajakoulutukseen hakee tänä vuonna 800 ihmistä. Aloituspaikkoja on 90.

Soveltuvuuskoe järjestetään 9.-11. kesäkuuta.