Koronan vasta-ainetestit yleistyvät, mutta niihin sisältyy monta muttaa – ylilääkäri: "Väärät johtopäätökset voivat olla kohtalokkaita"

Viiden sairaanhoitopiirin Fimlab aloittaa epävarmana pidetyt vasta-ainetestit. THL on tutkinut väestötasolla vasta-aineita ja Uudellemaalla vain harvalla oli niitä.

koronavirus
Koronaviruksen näytteenottopaikalle opastava kyltti.
Heikki Haapalainen / Yle

Viiden sairaanhoitopiirin alueella toimiva Fimlab aloittaa koronaviruksen vasta-ainetestauksen. Tähän asti se on tehnyt vain koronan toteavia testejä.

Verestä mitattavista vasta-aineista voidaan arvioida, onko henkilö jo sairastanut infektion. Fimlab varoittaa kuitenkin vielä luottamasta vasta-aineiden antamaan suojaan.

– Koronavirus on uusi tuttavuus, eikä kenelläkään ole vielä syvällistä tietoa vasta-aineiden tasojen tulkinnasta tai merkityksestä eri tilanteissa. Se että henkilöllä on vasta-aineita, ei valitettavasti oikeuta siihen tulkintaan, että henkilö olisi suojassa infektiolta ja tartuttamaton, Fimlabin toimitusjohtaja Ari Miettinen sanoo tiedotteessa.

"Suuria lupauksia ja ylilyöntejä"

Markkinoilla on tällä hetkellä jo kymmeniä koronaviruksen vasta-ainetestejä. Niiden kaupalliseen tarjontaan on liittynyt Fimlabin mukaan suuria lupauksia ja ylilyöntejä. Fimea on jo kieltänyt ainakin yhden heikkotasoisen pikatestin markkinoinnin.

Fimlab varmistaa positiivisten testitulosten oikeellisuuden toisella vasta-ainemäärityksellä. Fimlabista korostetaan, että parhaatkin vasta-ainetestit vaativat niihin perehtyneen lääkärin tulkintaa.

Fimlabin mikrobiologian ylilääkäri Tapio Seiskari sanoo, että sairaaloiden infektiolääkäreiden kanssa keskustellaan tiiviisti testin toimivuudesta.

Elimistö muodostaa vasta-aineita puolustautuakseen viruksilta ja bakteereilta. Vasta-aineita alkaa kehittyä, kun ihminen kohtaa uuden taudinaiheuttajan tai saa rokotteen. Koronaviruksen vasta-aineita voidaan todeta 2–3 viikon kuluttua tartunnasta, siksi vasta-ainetesti ei sovellu tuoreen infektion toteamiseen.

THL on käyttänyt vasta-ainetestejä vielä toistaiseksi vain arvioidakseen epidemian laajuutta väestössä.

Ensimmäisten tutkimustulosten mukaan mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella hyvin harvalla on muodostunut vasta-aineita uudelle koronavirukselle. Tutkimuksessa on tutkittu nyt 1 146 näytettä. Täysin varmoja koronatapauksia löytyi testeissä ainoastaan kolme kappaletta.

THL tutki vasta-aineiden esiintymistä kahdella eri testillä. Ensimmäisessä mitattiin, onko näytteessä koronaviruksen tunnistavia vasta-aineita. Positiiviset tulokset varmennettiin testillä, joka mittaa vasta-aineiden kykyä neutraloida virusta.

"Ennenaikaista"

Fimlabin mukaan on mahdollista, että osa positiivisista vasta-ainetuloksista on vääriä.

– On vielä ennenaikaista ajatella, että testejä voitaisiin käyttää työpaikoilla tunnistamaan taudille vastustuskykyisiä henkilöitä, vaikka tämä olisikin houkuttelevaa. Väärät johtopäätökset vastustuskyvystä voivat olla kohtalokkaita yksilölle ja hänen ympäristölleen, Seiskari sanoo.

Vasta-ainetestiä voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun selvitetään syytä pitkään jatkuneisiin infektio-oireisiin, joiden alkuvaiheessa ei ole tehty koronaviruksen toteavaa PCR-testiä, tai jos tämän testin tulos on ollut negatiivinen.

Vasta-ainetestillä voidaan myös arvioida, onko henkilö jo sairastanut infektion. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole varmuutta, kuinka hyvin vasta-aineet suojaavat uudelta koronavirustartunnalta tai kuinka kauan mahdollinen suoja kestää.

Lue lisää:

THL: Uudellamaalla vain harvalla uuden koronaviruksen vasta-aineita

Uusi avaus: THL alkaa tutkia koronaviruksen leviämistä vasta-ainetesteillä – sadat saavat kutsun jo tässä kuussa

Ketkä pääsevät nyt koronatestiin, kun niitä lisätään? Ylilääkäri: "Oireettomien testaamiseen ei ole syytä"

Pahimmillaan jopa puolet koronatestien negatiivisista tuloksista voi olla vääriä – Annen mies oli jo teholla kun tartunta viimein todettiin

Jopa 8 000 näytettä vuorokaudessa: Suomeen on ostettu kaksi uutta laitetta, joilla voidaan testata suurin osa koronatartunnoista

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus