Kymmenettuhannet nuoret ovat ansainneet valkolakkinsa – kolme heistä kertoo, millaista oli kirjoittaa ylioppilaaksi koronakeväänä

Uusi koepäivä pika-aikataululla, kirjat toisella paikkakunnalla. Korona muutti abiturienttien ylioppilaskevään.

Uudet ylioppilaat
Abiturientti Venla Rantala haminalaisessa kukkakaupassa.
Venla Rantala kuvailee kevään ylioppilaskirjoituksia sanalla yllätyksellinen. Koepäivät muuttuivat nopealla aikataululla.Antro Valo / Yle

Koronavirusepidemia alkoi levitä toden teolla, kun abiturientit ympäri Suomen valmistautuivat kevään ylioppilaskirjoituksiin.

Koulut suljettiin koko maassa, ja lukioissa valmistauduttiin järjestämään ylioppilaskirjoituksia mahdollisesti karanteeniin joutuville kokelaille.

Ylioppilastutkintolautakunta aikaisti reaaliaineiden koepäiviä viikolla, jotta kokeet ehdittäisiin ylipäätään tehdä.

Poikkeusoloista huolimatta ylioppilaskirjoitukset saatiin vietyä kunnialla läpi. Kaikkien kevään uusien ylioppilaiden nimet julkaistaan tänään ja ne ovat myöhemmin päivällä nähtävissä Ylioppilaskoneessa.

Kolme valkolakkinsa ansainnutta kertoi Ylelle, mitä koronakevään ylioppilaskirjoituksista jäi päällimmäiseksi mieleen.

Koekirjat yli 500 kilometrin päässä

Kilpahiihtäjä Venla Rantala oli harjoitusleirillä Sotkamon Vuokatissa, kun puhelimeen tuli viesti. Yhteiskuntaopin koe järjestettäisiin jo seuraavan viikon tiistaina, eikä alkuperäisen aikataulun mukaisesti viikkoa myöhemmin.

Oli perjantai, ja yhteiskuntaopin kirjat olivat yhtä lukuun ottamatta kotona Haminassa, yli 500 kilometrin päässä.

– Tuli kyllä sellainen iso alkuhätääntyminen. Onneksi sain lainata kaverilta toista kirjaa ja pystyin vähän valmistautumaan, Rantala kertoo.

Seuraavalla viikolla mieli oli jo rauhoittunut.

– Lukiota oli kuitenkin jo takana kolme vuotta. Ei se yksi viikko niin suurta paniikkia ainakaan itselleni aiheuttanut.

Rantala kirjoitti tänä keväänä yhteiskuntaopin lisäksi myös äidinkielen, ruotsin ja lyhyen matematiikan. Reaaliaineiden kokeiden aikaistamisen vuoksi kokeista kolme oli peräkkäisinä päivinä.

Abiturientti Venla Rantala ja myyjä Sade Tepponen haminalaisessa kukkakaupassa.
Haminassa kukkakaupan myyjä Sade Tepponen auttoi Venla Rantalaa valitsemaan kukkia ylioppilasjuhliinsa.Antro Valo / Yle

Monen muun lukion tavoin Haminan lukio on ilmoittanut, että se pitää valmistuville yhteisen juhlatilaisuuden elokuun lopussa. Rantalaa juhlien lykkääntyminen luonnollisesti harmittaa.

– Olemme välillä puhuneet ystävien kanssa, että miksi juuri meidän keväänä piti tämmöinen sattua. Eipä tälle tilanteelle oikein mitään voi.

Rantalan kevät jatkuu korkeakouluhaulla. Hän hakee tänä keväänä Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan viestintää ja ruotsin aineopettajan tutkintoa. Valintakoe ja soveltuvuuskoe suoritetaan etänä.

– Vähän se jännittää, että onko minulla sopivia laitteita ja toimiiko kaikki kotona siinä tilanteessa. Parhaani teen, mutta jos en pääse niin keksin kyllä itselleni tekemistä vuodeksi.

Näyttötyöstä tuli verkkoselvitys

Yhteiskuntaopin kokeen siirtyminen viikkoa aikaisemmaksi sekoitti myös Santtu Seppäsen valmistautumisen Kangasalla.

– Viimeinen yhteiskuntaopin kirjoista jäi kokonaan lukematta. Yritin sen sijaan pähkäillä maalaisjärjellä, kuuntelin uutisia ja hyödynsin aiemmin saamaani tietoa, Seppänen muistelee.

Teknologiavahtimestari Mikko Vääränen ja Santtu Seppänen juttelevat koululla.
Santtu Seppänen pistäytyi Kangasalan lukiossa. Teknologiavahtimestari Mikko Vääräsen työpaikalla on ollut muiden koulujen tavoin viime kuukaudet hiljaista.Anne Savin / Yle

Kaksoistutkinnon suorittava Seppänen huomasi koronaviruksen vaikutuksen erityisesti ammattiin valmistavissa opinnoissa.

Turvallisuusalaa Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa opiskeleva Seppänen oli aikonut tehdä näyttötyönsä järjestyksenvalvojana jossakin ravintolassa tai tapahtumassa, kunnes ne suljettiin tai peruttiin.

– Onhan tämä outoa aikaa. Näyttötyö on vaihtunut verkossa tehtävään selvitykseen, koska fyysisiä työpaikkoja ei ole.

Kesätapahtumien peruuntuminen on vienyt myös kesätyömahdollisuudet järjestyksenvalvojana. Sen jälkeiset suunnitelmat ovat kuitenkin selkeät: syksyn yhteishaussa Seppänen hakee opiskelemaan Pelastusopistoon, vuodenvaihteessa on armeijan vuoro.

Juhlat, työt ja matkat peruuntuivat

Luopioisten seuratalo Pälkäneellä oli jo varattu Eveliina Virtasen ylioppilasjuhlia varten. Varaus piti luonnollisesti perua.

– Olihan se pettymys, olisin halunnut juhlia ihan perinteisin menoin. Toivottavasti lakkiaisjuhlat järjestetään elokuussa.

Eveliina Virtanen virittää kanteletta Luopioisten seuratalolla.
Välivuoden pitämisen sijaan Eveliina Virtanen hakee opiskelemaan musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa tai Jyväskylän yliopistossa.Anne Savin / Yle

Lukion jälkeisenä vuotena Virtanen oli alun perin aikonut tehdä töitä ja matkustaa.

– Olin ajatellut lähteä interrail-matkalle tai muuten ulkomaille, mutta ne suunnitelmat piti kuopata.

Välivuoden pitämisen sijaan hän hakee opiskelemaan heti lukion jälkeen. Musiikkikasvatuksen valintakokeet tehdään myöskin etänä.

– Olen lähettänyt kaikenlaisia videoita omista soitoista ja lauluista, ja myös haastatteluja on ollut verkossa, kanteletta soittava Virtanen kertoo.

Hän näkee uusiksi menneissä hakutavoissa sekä hyviä että huonoja puolia.

– Toisaalta on kiva, ettei tarvitse reissata ja saa tehdä kokeet rauhassa kotona. Se ei ole yhtä jännittävää kuin tavallisessa koetilanteessa. Mutta ei ole myöskään yhteisfiilistä, vaan nyt on yksin kaikkien tehtävien kanssa.

Lapsesta asti kannelta soittaneen Virtasen piti esiintyä erilaisissa kesätapahtumissa. Nyt keikkakalenteri on tyhjä, mutta Virtanen ei anna sen masentaa.

Koronakevät tulee jäämään mieleen, mutta kun asiat suhteuttaa, sen vaikutus on lopulta melko pieni.

– Olen ollut terveenä, eikä tämä ole vaikuttanut elämääni kovin paljoa. Onhan tämä erikoista aikaa, mutta olen yrittänyt pysyä positiivisena, koska tilanteeseen ei voi itse vaikuttaa.

Kevään uusien ylioppilaiden nimet selviävät tänään. Ylioppilastutkintolautakunta on ilmoittanut lähettävänsä tutkintojen tulokset kouluille kello 9. Yle kertoo uusien ylioppilaiden nimet Ylioppilaskoneessa.

Korjattu 13.5. Luopioisten seuratalo sijaitsee Pälkäneellä.

Lue lisää:

Abi Veera Jokinen: "Meidän ikäluokka jos jokin ansaitsisi juhlat" – korona mullisti nuorten kevään

Onnea kevään ylioppilaille! Katso Ylen ylioppilaskoneesta, kuka saa valkolakin