1. yle.fi
  2. Uutiset

Puukauppa ajautui erikoiseen tilanteeseen – lauha talvi pakotti hakkaamaan puut etuajassa, ja nyt ei ole mitä hakata

Metsäteollisuus tarvitsee kesäksi nopeasti uusia kantavan maan leimikoita, koska sateisen talven takia puut hakattiin etuajassa. 

puukauppa
Hakkuukone kaataa ja pilkkoo puita.
Puukauppa on vilkastunut toukokuussa, sillä kesäksi tarvitaan uusia leimikoita talvella hakattujen tilalle. Mikko Savolainen / Yle

Lauha talvi on ajanut puukaupan poikkeukselliseen tilanteeseen.

Eteläisessä Suomessa hakattiin talvella lähes kaksinkertainen määrä kesäleimikoita, koska maassa ei ollut routaa eikä koneilla päässyt kulkemaan. Valtaosalla yrittäjistä koneet seisoivat.

– En muista, milloin olisi ollut yhtä vaikea talvi. Kaikki talvella hakatut kohteet olivat sellaisia, joihin oli tarkoitus mennä nyt kesällä, kertoo Lappeenrannan Hujakkalassa hakkuukonetta ajava metsäkoneyrittäjä Jouni Laherto.

Nyt leimikoista on pulaa, ja metsäteollisuuden puunostajat ovat lähteneet liikkeelle. Sellutehtailla tarvittaisiin nyt erityisesti harvennusleimikoista saatavaa kuitupuuta.

– Kyllä pitää liikkua nyt ahkerasti, ostotarvetta on kaikelle puulajeille, sanoo Stora Enson osto- ja asiakkuusjohtaja Sami Honkanen.

Nyt kannattaisi myydä. Talouteen ennakoidaan heikkoa jaksoa, ja puumarkkinat muuttuvat nopeasti. Ensi syksynä tilanne ei ole enää yhtä hyvä.

Markku Vaario

Viime viikkoina vilkastunut puukauppa helpottaa erityisesti metsäkoneyrittäjien ahdinkoa. Maa on vihdoin kuivunut sen verran, että koneilla pääsee taas työskentelemään metsässä.

urakoitsija oli Jouni Laherto, Laherto Oy
Yrittäjä Jouni Laherto iloitsee, että kuivanut maa kantaa jälleen metsäkoneet. Mikko Savolainen / Yle

Metsänomistajien edustaja suosittelee puukauppoja nyt keväällä, koska puun hinta todennäköisesti kääntyy laskuun syksyllä.

– Tänä kesänä on hyvä tilaisuus saada harvennusrästit kuntoon, sillä tarve on erityisesti hyvistä kantavan maan kuitupuuleimikoista, pohtii johtaja Markku Vaario Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalasta.

Harvennusleimikoilta saatavalle kuitupuulle on poikkeuksellisen suuri tarve, koska sellutehtaat ovat lisänneet kuitupuun käyttöä sahojen toimitusvaikeuksien takia.

Sahoilta ei saada tarpeeksi sellutehtailla tarvittavaa haketta, koska Keski-Euroopan vientiongelmien takia sahausta on jouduttu vähentämään. Koronapandemian takia vienti ei vedä toivotulla tavalla Britanniaan, Ranskaan ja Saksaan.

Puupinoja hiekkatien laidassa.
Tienvarsilla olevat puupinot kertovat, että koneilla pääsee jälleen metsään. Mikko Savolainen / Yle

Harvennusleimikoiden hinta lähti nousuun

Pula hyvistä leimikoista näkyy myös puun hinnassa. Viime viikkoina kuitupuun hinnat ovat lähteneet nousuun ja esimerkiksi Kaakkois-Suomessa havupuiden hinta on noussut jo viitisen prosenttia.

Korkeammilla hinnoilla ostajat haluavat vauhdittaa puukaupan käynnistymistä.

– Suomessa tuntuu metsänomistajilla olevan jonkinlainen koronalukko päällä, ja ollaan passiivisia. Mutta nyt kannattaisi myydä, sanoo johtaja Markku Vaario Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalasta.

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat yksityismetsistä puuta alkuvuodesta 8,6 miljoonaa kuutiota. Määrä on peräti 16 prosenttia vähemmän kuin viitenä edellisenä vuotena keskimäärin.

Mäntytukista maksettiin keskimäärin 55 euroa kuutiolta, ja kuusitukista 58 euroa kuutiolta, mutta hinta vaihtelee eri maakuntien välillä. Toisin kuin kuitupuun, tukkien hinta ei ole juurikaan noussut.

Hakkuukone kaataa ja pilkkoo puita.
Kuusitukin hinta on pysynyt vakaana, vaikka kysyntää on erityisesti kuitupuulle. Mikko Savolainen / Yle

Metsän myyjä tekee hyvän tilin nyt keväällä

Tänä vuonna puukaupan hintapiikki osuu touko- ja kesäkuulle, ja toistaiseksi myös tukkipuusta maksetaan hyvää hintaa.

– Koronaviruksen takia talouteen ennakoidaan muutaman vuoden kestävää heikkoa jaksoa. Tämä muuttaa puumarkkinoita nopeasti. Nyt kannattaa käyttää tilanne hyväksi, koska ensi syksynä tilanne ei ole enää yhtä hyvä, sanoo Markku Vaario.

johtaja, Markku Vaario, Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala.
Johtaja Markku Vaario Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalasta sanoo, että puukaupan hintahuiput ovat nyt käsillä. Mikko Savolainen / Yle

Metsäteollisuus ei kuitenkaan odota aivan yhtä nopeita muutoksia.

– Kesään asti kun katsoo, niin hintataso pysyy vakaana, toppuuttelee Sami Honkanen.

Vaario muistuttaa, että pelkästään rakentamisen hidastuminen heijastuu heti puun hintaan, koska kysyntä heikkenee. Suuri epävarmuus liittyy myös sahojen toimintaan. Jos heikko kysyntä jatkuu Keski-Euroopassa pitkään, sahatavarasta tulee ylituotantoa, ja sekin vähentää tarvetta puukauppaan.

Hakkuukone kaataa ja pilkkoo puita.
Sahat ostavat toistaiseksi myös tukkipuuta, vaikka syksyllä puuntarve saattaa vähentyä. Mikko Savolainen / Yle

Viime kesänä markkinoita puolestaan tukki kirjanpainajatuholainen, sillä markkinoille tuli paljon edullista sahatavaraa. Tämän kesän osalta ei vielä tiedetä, kuinka pahoja tuhoja reilun puolen sentin pituinen kaarnakuoriainen aiheuttaa.

Artikkelin keskusteluosio on auki keskiviikkoon kello 23.00:een asti.

Lue seuraavaksi