1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronasta tulee kova lasku kunnille ja sairaanhoitopiireille – jo nyt meneillään olevat säästökuurit voivat jatkua pitkään

Koronavirusepidemia tekee vahinkoa taloudelle myös kuntatasolla. Seinäjoen kaupunki ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ovat muutenkin jo säästökuurilla

kuntatalous
Seinäjoen terveyskeskuksen kiirevastaanotto.
Seinäjoen terveyskeskuksen kiirevastaanoton kautta käy kulku myös pandemiapolille. Elina Niemistö / Yle

Koronavirusepidemia kurittaa kuntien ja sairaanhoitopiirien taloutta. Osa kurimuksesta osuu jo tälle vuodelle, mutta jatkuu pitkälle tuleviinkin vuosiin.

Seinäjoen kaupungin rahoitusjohtaja Mika Itänen laskee, että korona aiheuttaa tämän hetkisen arvion mukaan noin 16-20 miljoonan euron laskun kaupungille. Etenkin kunnallis- ja yhteisöverotuotot putoavat merkittävästi.

Talouden tasapainottamistarve ilman koronaakin on 10 miljoonaa euroa. Kaupunki on aktiivisesti hakenut säästöjä koko vuoden, sillä viime vuodenkin tulos jäi miinukselle. Pyrkimyksenä on tehdä rakenteellisia muutoksia.

Säästöjä on löytynyt kaikilta toimialoilta, mutta siitä huolimatta tappiota olisi tänä vuonna tulossa 5-10 miljoonaa euroa.

– Se voi olla huomattavasti suurempikin, jos koronaepidemia pitkittyy, sanoo Itänen.

Epävarmuus on suurta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille koronakriisi aiheuttaa niin ikään tämän hetkisen laskelman mukaan liki 20 miljoonan euron tappiot tänä vuonna. Ennustetta päivitetään jatkuvasti – parin viikon välein.

– Epävarmuustekijöitä on todella paljon. Ainoa, mikä varmasti tiedetään, on alkuvuoden toteutuma, sanoo sairaanhoitopiirin talousjohtaja Miia Kiviluoto.

Tämän hetken laskelmat perustuvat oletukseen, että pandemia on ohi kesäkuun loppuun mennessä. Heinäkuu olisi lomakuukausi ja elokuussa toiminta jatkuisi normaalisti.

Kuntalasku kutistuu

Vaikka Etelä-Pohjanmaa on päässyt koronaepidemiassa helpolla, sairaanhoitopiirin kustannuksia kasvattaa epidemiaan varautuminen ja tulosennusteeseen vaikuttaa myös se, että toimintaa on normaalia vähemmän. Se laskee sekä kustannuksia että myös tuottoja.

Kyseessä on ristiriitainen yhtälö. Toisaalta kunnat säästävät tänä keväänä, sillä kiireetöntä hoitoa on ajettu alas ja kuntia laskutetaan vähemmän. Samalla sairaanhoitopiiri menettää tuloja.

– Kunnilta laskutetaan tämän hetkisen ennusteen mukaan tänä vuonna 7,9 miljoonaa euroa vähemmän kuin talousarvion mukaan laskutettaisiin, kertoo Kiviluoto.

Kunnillekaan se ei ole varsinaisesti ilouutinen, sillä sairaanhoitopiirin tappiot tulevat joka tapauksessa jollakin tavalla omistajakuntien maksettavaksi. Myös hoitojonojen purku aiheuttaa lisäkustannuksia.

Säästöistä huolimatta

Seinäjoen kaupunginhallitus käsittelee tänään vuoden ensimmäistä lisätalousarvioita. Lisämäärärahan tarve on 9,5 miljoonaa euroa.

Noin 5 miljoonan euron säästöt on jo löydetty muista kuin henkilöstökuluista. Mukana ovat olleet kaikki toimialat. Lisäksi henkilöstösäästöjä haetaan parhaillaan käytävissä yt-neuvotteluissa. Tavoitteena olisi yltää tänä vuonna nollatulokseen.

– Kaikki mitä voidaan omin voimin tehdä, se tehdään. Säästöjä on löytynyt palvelujen ostoista ja hankinnoista, matkustuskuluista, kiireettömän hoidon alasajosta, kokouspalkkioista ja henkilöstösäästöt ovat tiedossa yt-neuvottelujen jälkeen, toteaa Itänen.

Lue myös: Seinäjoen kaupungin talous kääntyi huonompaan suuntaan

Valtio apuun

Ilman valtion tukea kunnat eivät koronavuodesta selviydy. Hallitus on jo luvannut kunnille ylimääräistä valtionosuutta, mikä Seinäjoen kohdalla tarkoittaa 6 miljoonaa euroa. Se on kuitenkin tukea, joka vähennetään seuraavan vuoden valtionosuuksista.

Itänen sanoo, että ennakkotietojen mukaan toukokuun lopun valtion lisätalousarviossa olisi kunnille tulossa vielä miljardin tuki. Seinäjoen osuus voisi olla tästä arviolta 6-8 miljoonaa. Tämä on "aitoa tukea", jota ei peritä takaisin. Tuki kohdistuu mm. yhteisöverotuottomenetysten kompensaatioon ja valtionosuuksiin.

– Valtion tuki on ehdottomasti tarpeen. Se kattaa noin puolet epidemian kuntatalousvaikutuksista, sanoo Itänen.

Alijäämää katettavana

Sairaanhoitopiirin taloudentasapainottamistoimikunta kokoontuu toukokuun lopussa pohtimaan, miten talouskurimuksesta selvitään. Koronalaskun lisäksi auki on vielä myös kunta-alan palkkaratkaisun vaikutukset. Lisäksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirillä on vuoden 2019 tilinpäätöksen jäljiltä katettavana 2,9 miljoonan euron alijäämä.

Tämän lisäksi katettavaksi tulee koronasta aiheutuvat uudet tappiot.

– Säästöjä on tehtävä, mutta mitkä on konstit, sitä ei vielä tiedetä, sanoo Kiviluoto.

Ei ole vielä myöskään tarkkaa suunnitelmaa, kuinka säästöt jaksotetaan vuosien välille. Koronan vuoksi painopiste tulee todennäköisesti olemaan vasta vuodessa 2022 ja siitä eteenpäin. Sairaanhoitopiirillä on viisi vuotta aikaa kattaa alijäämät.

Yhdessä etsitään säästöjä

Korona iski talouteen aikana, jolloin säästöjä on muutenkin haettu vimmaisesti. Seinäjoen kaupunki ja sairaanhoitopiiri ovat jo ennen korona-aikaa käynnistäneet yhteisen talouden kehittämistyön kulujen alentamiseksi. Työryhmä hakee vaikuttavuutta sekä nopeasti toteutettavia että pitkäaikaisia säästöjä ja rakennemuutoksia.

– Pääpaino työssä on edistää yhteistä prosessia päivystyksen ympärillä kattaen toimenpiteet ennen päivystystä, päivystyksen aikana ja sen jälkeen, toteaa Itänen.

Lisäksi katsotaan yhdessä ikäihmisten palveluja, ja mitä siinä voitaisiin enemmän tehdä yhdessä. Sen työn on määrä valmistua elokuun loppuun mennessä.

Lue seuraavaksi:

Seinäjoki tiukentaa otettaan sairaanhoitopiiristä – yhteinen työryhmä suitsimaan kustannuksia

Seinäjoki sai puristettua ensi vuoden talousarvion plussalle

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne.

Lue seuraavaksi