Takatalvi toi paikoin jopa viisi senttiä lunta Etelä- ja Keski-Suomeen – samaan aikaan Lappeenrannassa rikottiin kevään lämpöennätys, 18,7 astetta

Yöksi on odotettavissa pakkasta lähes koko maahan.

sää
Lumisade Tuusulassa.
Meteorologi Anne Borgström kertoi suorassa lähetyksessä, miltä illan ja huomisen sää näyttää. Toimittajana Ulla Malminen.

Eilen äitienpäivänä saatiin maan etelä- ja keskiosissa nauttia aurinkoisesta ja lämpimästä säästä. Pohjoisessa ja länsirannikolla sen sijaan oli jo eilen nähtävissä merkkejä nopeasta käänteestä säässä.

Takatalvi on tuomassa lunta Etelä- ja Keski-Suomessa paikoin yli 5 senttiä. Meteorologi Anne Borgströmin mukaan nopean muutoksen taustalla on kylmä purkaus Jäämereltä.

– Idässä lämpötila on noussut yli kahdeksaantoista asteeseen samaan aikaan kun länsirannikolla lämpötila on jäänyt alle viiden asteen. Tähän kylmän ja lämpimän rajapintaan on muodostunut tai muodostumassa näitä sateita, Borgström sanoo.

Lappeenrannassa mitattiin tänään kello 13 aikoihin 18,7 astetta, joka on tämän kevään ennätys. Iltapäivällä lämpötila laski sielläkin, kun sateet saapuivat maan itäosiin. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa lunta voi tulla illalla paikoin viisikin senttiä.

Pääkaupunkiseudulla sateiden odotetaan hellittävän iltapäivän ruuhka-aikaan.

Maan lämpö sulattaa nopeasti sataneen lumen. Mutta niissä paikoissa, missä lunta tai räntää on satanut tai sateet ovat vasta alkamassa, on syytä varautua liikenteessä tien liukkauteen.

Lähes koko maassa on ensi yönä pakkasta, mutta huomenna päivällä lämpötila kohoaa maan eteläosissa kymmeneen asteen tienoille ja Pohjois-Suomessakin ollaan plussan puolella.

Viikko näyttää tavanomaista viileämmältä koko maassa.

– Mitään lämpöä ei tällä hetkellä ole näkyvissä, Borgström sanoo.

Kaikkialta talven lumet eivät vielä ole ehtineet sulaa pois: syvimmät kinokset ovat Lapissa (siirryt toiseen palveluun) (Ilmatieteen laitos). Mutta esimerkiksi Uudellamaalla lunta oli koko talvena hyvin vähän.

Lumisade Tuusulassa.
Tältä näytti Tuusulassa aamupäivällä.

Lue myös:

Ylen sää: meteorologi ennuste

Suomen talvissa on tapahtunut 60 vuoden aikana hätkähdyttävä muutos – katso animaatiosta, miten kotiseutusi talville on käynyt