1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hallinto-oikeus

Lahden osakkuus ratayhtiö Kymiringiin kaatui – hallinto-oikeus kumosi valtuuston päätöksen

Lahden kaupungin piti sijoittaa Kymiringiin kaksi miljoonaa euroa Lahti Events -tapahtumayhtiön kautta.

Kymiringin moottorirata kuvattuna helmikuussa. Ensimmäinen MotoGP-osakilpailu radalla ajetaan vasta kesällä 2021. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Lahden suunnitelmat Kymiringin tukemisesta pääomittamalla kaupungin tapahtumayhtiötä ovat kaatuneet Hämeenlinnan halinto-oikeudessa.

Hallinto-oikeus pitää mahdollisena, että valtuustopäätöksessä tarkoitettu pääomasijoitus sisältää Euroopan unionin toiminnasta tehdyssä sopimuksessa tarkoitettua valtiontukea. Valtuusto ei ole kuitenkaan päätöstä tehdessään selvittänyt valtiontuen olemassaoloa ja tukimääräysten edellytyksiä, vaikka sen olisi pitänyt menetellä niin. Tuesta olisi myös pitänyt tehdä ilmoitus Euroopan komissiolle.

Lahden kaupunginvaltuusto päätti viime vuoden toukokuussa pääomittaa KOKO Lahti Oy:tä kahdella miljoonalla eurolla. Tarkoituksena oli vahvistaa KOKO Lahtea ja sen tytäryhtiö Lahti Events Oy:tä. KOKO Lahti olisi tapahtumajärjestäjänä Iitin moottoriradalla ja Lahti Events vastaisi muun muassa myynnistä ja markkinoinnista.

Yhtiöiden piti sijoittaa kaksi miljoonaa euroa osakkuuteen Kymiring Oy:ssä. Se olisi tuonut Lahti Eventsille ratayhtiöstä 12,5 prosentin osakkuuden.

Kahdeksan lahtelaista kaupunginvaltuutetua teki kuitenkin päätöksestä valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valtuutettujen mielestä asiassa on kyse on riskisijoituksesta, jollaista kaupungin ei tule tehdä. Valituksen vuoksi pääomitus on ollut toimenpidekiellossa.

Hallinto-oikeus pitääkin todennäköisenä, että tavanomaisissa markkinatalouden olosuhteissa toimiva yritys ei olisi tehnyt sijoitusta kaupunginvaltuuston selvityksen perusteella. Kaupunginvaltuustolla ei esimerkiksi ollut käytössään laskelmia järjestelyjen tuotto-odotuksista KOKO Lahdelle ja Lahti Eventsille.

Asia uudelleen päätettäväksi?

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) ei osaa vielä arvioda, miten hallinto-oikeuden päätös tulee vaikuttamaan, sillä hän ei ole vielä nähnyt päätöstä.

– Täytyy arvoida, miten mennään eteenpäin, tuodaanko asia uudelleen oikeassa järjestyksessä päätettäväksi. Koronakevät on vaikuttanut moneen asiaan, joten senkin osalta pitää arvioida asioita uudelleen.

Hildénin mukaan pääomalainan myöntäminen on yhä mahdollista, jos päätös on tapahtunut väärässä järjestyksessä. Hildén ei kuitenkaan halua vielä kommentoida, tuleeko näin tapahtumaan.

Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki ei halunnut kommentoida asiaa maanantaina, koska ei ollut vielä nähnyt hallinto-oikeuden päätöstä.

Kouvolan kaupungin laina Kymiring -yhtiölle kaatui kolme vuotta sitten oikeusprosessissa.

Iitin Kymiringille suunniteltu osakilpailu on siirretty vuodelle 2021 koronaviruspandemian takia.