Osa ylioppilaista saa lakkinsa koulussa toukokuun lopussa – valtaosalle todistus tulee kuitenkin postissa ja juhlat aikaisintaan elokuussa

Jotkut ovat päätyneet myös virtuaalijuhlaan.

ylioppilaat
Ylioppilaslakki
Lakin voi hankkia ja painaa päähänsä juhlapäivänä, mutta perinteisiä yo-juhlia ei tänä keväänä vietetä.Linda Tammela / Yle

Tämän kevään ylioppilasjuhlat jäävät historiaan, sillä niitä ei pääsääntöisesti ole. Osa oppilaitoksista aikoo kuitenkin jakaa todistukset ja lakit koululla. Näin toimii ainakin muutama ruotsinkielinen lukio.

Pääasiassa oppilaitokset juhlistavat ylioppilaita etänä tai eivät lainkaan. Tarkoitus on järjestää suuremmat juhlallisuudet elokuun viimeisenä viikonloppuna, jos koronatilanne sen sallii.

Kokkolassa ylioppilaat saavat todistukset postissa toukokuun viimeisellä viikolla. Juhlat pidetään tällä tietoa lauantaina 29.8. jolloin ne ovat osa venetsialaisjuhlintaa. Kaupungintalon Kokkola-sali ja torialue on varattu tähän tarkoitukseen kello 11–13, ja tulossa on kaikkien kaupungin ylioppilaiden kaksikielinen tapahtuma, jonka ohjelmaa valmistellaan.

Etäjuhlia kodeissa katsottaviksi

Seinäjoen lukiossa järjestetään toukokuun 30. päivä etäjuhlat, jossa on paikalla vain puheen pitäjät ja muut esiintyjät. Juhla striimataan suorana kaikkien katsottavaksi nettiin. Ylioppilas- ja päättötodistukset lähetetään postitse. Elokuun lopussa Seinäjoki Areenassa järjestetään kuitenkin valmistuneille ja heidän perheilleen varsinaiset juhlat.

– Siellä järjestetään myös lakitus, sillä kyselymme mukaan 90 % opiskelijoista ja heidän perheistään haluaa sen perinteisen lakituksen - vaikka vähän jälkijunassakin, sanoo Seinäjoen lukion rehtori Teijo Päkkilä.

Myös Vaasassa Lyseon lukion juhlasalista striimataan juhlallisuudet rehtorin ja ylioppilaan puheineen sekä musiikkiesityksineen.

Samanlaiset suunnitelmat striimauksista ja syksyn juhlallisuuksista ovat muun muassa Kuortaneen ja Kauhajoen lukioissa.

Pienimuotoisia juhlia ilman vieraita

Sen sijaan ainakin Pietarsaaren, Pedersören ja Uudenkaarlepyyn ruotsinkieliset lukiot järjestävät jo 30.5. ylioppilaille juhlan. Kyseessä on todistusten jako ja pienimuotoinen juhla ilman muita vieraita.

Pietarsaaressa noin 90 tulevaa ylioppilasta juhlivat koulussa, mutta useammassa ryhmässä ja ilman vieraita. Paljon yksityiskohtia on vielä auki, myös tilaisuuksien mahdollinen striimaus. Opettajien läsnäolostakaan ei ole vielä päätetty.

Mietinnässä on sekin, pidetäänkö yllä perinne, jossa ylioppilaat saapuvat saliin kahden marsalkan ja rehtorin johtamana kulkueena musiikin soidessa. Tradition mukaan he poistuvat varta vasten sitä tarkoitusta varten olevasta ovesta Koulupuistoon.

– Päätimme näin, kun tuli tieto, ettei sille ole laillista estettä. Juhla järjestetään niin, ettei tungosta tule. Istutaan väljästi, ei ahtaasti eikä kätellä ylioppilaita, kuvaa Jakobstads gymnasiumin rehtori Gunnevi Kiiskinen.

Lukiossa pohdittiin ensin, lisääkö tilaisuus sitä, että perheissä järjestettäisiin juhlat toukokuun lopussa. Kiiskisen mukaan ei kuitenkaan ole koulun asia holhota perheitä.

Koulun puolesta ei elokuulle suunnitella juhlaa, mutta koti- ja kouluyhdistyksellä on valmiudet järjestää tuolloin perinteinen ylioppilaiden illallinen, jokta ei nyt pidetä toukokuussa.

Myös Ilmajoen lukiossa pohditaan vielä, olisiko todistusten ja stipendien jakoa sekä lakitusta mahdollista järjestää toukokuun lopussa esimerkiksi yksi kerrallaan.

– Meillä on sen verran pieni lukio, että se voisi onnistua. Asiaa kuitenkin pohditaan vielä kun ylioppilaiden määrä varmistuu, toteaa rehtori Jouko Peltonen Ilmajoen lukiosta.

Saman kaupungin suomenkieliset juhlivat virtuaalisesti

Suomenkielisessä Pietarsaaren lukiossa juhlitaan myös keväällä, mutta virtuaalisesti. Digitaalisen juhlan valmistelut aloitettiin heti, kun valtakunnallinen ohjeistus tuli.

– Meillä on aika hieno suunnitelma virtuaalisesta juhlasta ja pysymme siinä, vaikka toiset tekevät toisin, sanoo rehtori Minna Vanhamäki..

Kyseessä on koko lukion kevätjuhla, jossa ohjelma on perinteinen.

– Luetaan ylioppilaiden nimet, kuvatkin tulevat siinä yhteydessä. On musiikkia, puheita ja Gaudeamuskin lauletaan, kuvailee Vanhamäki.

Todistukset lähtevät postiin heti, kun ne tulevat. Syksyn juhlakin on kalenterissa, mutta sen suunnittelu aloitetaan vasta syksyllä.

Juhlafanfaari tai kirjetervehdys

Kaustisen musiikkilukio päräyttää toukokuun viimeisenä lauantaina kello 11 etäfanfaarin ylioppilaiden kunniaksi. Juhlat pyritään pitämään elokuun lopussa Kansantaiteenkeskuksessa.

Kannuksen lukiosta valmistuvat saavat valita, hakevatko todistuksensa vaikka perinteisenä juhlapäivän koululta vai postitetaanko se. Ylioppilaat saavat myös henkilökunnalta kuvitetun kirjeen, johon opettajat kirjoittavat runoja tai muita ajatuksia.

– Ensin mietimme videotervehdystä, mutta kirjeestä jää jälki ja muisto, sanoo apulaisrehtori Maija Huuki-Anthopoulou.

Myös Kannuksessa juhlat pyritään pitämään elokuun lopussa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus