1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kanta-Häme

Vähintään kahden viikon loma toiveissa – koronavalmius ja hoitojonojen purku kuormittavat sairaaloiden henkilökuntaa

Koronaepidemian puhkeaminen vei monelta hoitajalta talvilomat. Nyt mieliä askarruttaa epävarmuus kesälomista.

Kanta-Häme
Kanta-Hämeen keskussairaalan pääsisäänkäynti.
Edelliseen vuoteen verrattuna Kanta-Hämeen keskussairaalassa poliklinikkakäynnit ovat vähentyneet tänä vuonna noin 5000 käynnillä. Leikkauksia on tehty noin 500 vähemmän.Ville Välimäki / Yle

Sairaalat purkavat pikkuhiljaa koronaviruksen aiheuttamia hoitojonoja. Koronavalmiuden ylläpito ja hoitojonojen purku sitovat sairaaloiden henkilökuntaa niin paljon, että osa lomista on jäämässä kesälomakauden ulkopuolelle.

Esimerkiksi Kanta-Hämeen keskussairaalassa kaikkia leikkaussaleja ei saada käyttöön, johtuen koronavalmiuden ylläpidosta ja ennen kaikkea hoitohenkilökunnan riittävyydestä, sanoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Paineita ainakin loppuvuoden ajan

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä koronapandemia ei aiheuttanut muuhun toimintaan totaalipysäytystä, sanoo johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen. Toimintoja, joita jouduttiin rajoittamaan, on pyritty jo useamman viikon ajan palauttamaan normaaliksi.

Nieminen huomauttaa, että koronasta huolimatta monella alalla hoitojonoja ei ole päässyt syntymään. Tämä johtuu osittain siitä, että hoitolähetteitä on korona-aikana kirjoitettu tavanomaista vähemmän.

Vaikka epidemian ensimmäinen aalto pysähtyi, koronan hoitoon on edelleen varauduttava. Siksi myös hoitohenkilökunnan täytyy riittää. Tämä rasittaa toimintaa ainakin koko tämän vuoden, ennakoi Nieminen.

Lomista halutaan tieto

Koronapandemia on tuonut epävarmuutta hoitohenkilökunnan mahdollisuuksiin pitää lomat kesälomakauden aikana. Lomia odotetaan kuin kuuta nousevaa, sanoo Tehyn Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ammattiosasto 303:n pääluottamusmies Piritta Järvinen.

Lomista on hänelle tullut paljon kysymyksiä. Toistaiseksi työntekijät ovat saaneet pitää vain yksittäisiä lomapäiviä, ei kunnon lomia. Selviä päätöksiä lomista ei ole, eikä Järviselläkään ole vielä tietoa omasta lomastaan.

Toiveissa yhtenäinen lomajakso

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on luvannut työntekijöilleen vähintään kahden viikon yhtenäisen loman, joka jo KVTES:ssä edellytetään.

– Sotatila koronaa vastaan on meilläkin hoidettu hyvin, mutta jaksamisen kannalta tieto lomasta olisi tärkeää, edes se, että se on tulossa. Toiveissa olisi saada mahdollisimman pitkä yhtenäinen loma, huomauttaa Järvinen.

Järvinen sanookin, että kesästä on tulossa hoitajille todella raskas, jos asiat jatkuvat näin.

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylihoitaja Kirsi Leino lupailee niille työntekijöille, joilla on 38 päivän lomaoikeus, että he saavat kolmen viikon yhtenäisen lomajakson.

Johtajaylihoitaja Kirsi Leino Kanta-Hämeen keskussairaalasta seisoo hallintorakennuksen käytävällä.
Johtajaylihoitaja Kirsi Heino lupailee kolmen viikon yhtäjaksoista kesälomaa.Ville Välimäki / Yle

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Järvelä lupaa, että lomasuunnitelmiin saadaan selvyyttä jo tällä viikolla. Lomasuunnittelussa on kuitenkin otettava huomioon se, että koronaepidemia ei ole ohi ja se voi tuoda muutoksia työvuoroihin.

"Loma tukee jaksamista"

Päijät-Hämeessä ollaan lomien suhteen kohtalaisen luottavaisia, toteaa Tehyn Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ammattiosasto 316:n puheenjohtaja Siru Heromaa-Karjalainen. Pääsiäisen aikaan lomia peruttiin, mutta hän uskoo, että nyt lomia päästään pitämään. Samaa vahvistaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Normaalisti lomat on lyöty lukkoon huhtikuun loppuun mennessä, mutta nyt lomien vahvistuksia saadaan hitaammin. Heromaa-Karjalainen sai tietää omat lomansa viime torstaina ja toivoo, että saa pitää ne luvattuun aikaan.

– Loma tukee jaksamista. Suunnitelmat muuttuvat kuitenkin nopeasti, eikä työvuorolistaan voi täysin luottaa.

Lue seuraavaksi