Alaikäiset esittävät huumekauppiaita – ryöstävät ostajalta vaatteetkin päältä

Valehuumekauppoja pääkaupunkiseudulla tekevät nuoret ovat pääosin 14–17-vuotiaita.

rikokset
Poliisiin logo poliisi univormussa
Poliisi on saanut valehuumekaupoista tietoa muun muassa sosiaalisen median kautta.Henrietta Hassinen / Yle

Uudenlainen nuorisorikollisuuden ilmiö on nostanut pääkaupunkiseudulla päätään. Pääosin 14–17-vuotiaat pojat tekevät netissä valehuumekauppoja, joiden tarkoituksena on ryöstää sovitulle paikalle saapuva huumeiden ostaja. Huumepaketin sijaan ostaja voikin saada käsiinsä esimerkiksi keksipaketin.

Tekijät liikkuvat jopa kymmenen hengen ryhmissä, joten huumeita ostamaan saapunut on voitu joukkovoimalla painostaa antamaan heille kaikki rahansa ja jopa vaatteensa. Joskus tapauksissa on käytetty väkivaltaa; teräaseita, nyrkkirautoja, potkimista ja lyömistä.

Rahan lisäksi merkkivaatteet, laukut, vyöt ja huivit ovat kiinnostaneet nuoria ryöstäjiä. Välillä nuorisojoukot ovat piirittäneet toisia nuoria, joilla on ollut yllään arvokkaita vaatteita ja asusteita.

– Tekijät ihannoivat tietynlaista vaurasta elämää. Sosiaalisessa mediassa on tekijöitä, jotka kertovat, kuinka helposti merkkivaatteita voi varastaa. Näistä otetaan mallia, kertoo vanhempi konstaapeli Janne Korhonen Helsingin poliisin ennaltaehkäisevän toiminnan yksiköstä.

Korhosen kollega konstaapeli Tiina Alanen Helsingin poliisin ennaltaehkäisevän toiminnan yksiköstä kirjoitti ilmiöstä viikonloppuna Instagramissa.

View this post on Instagram

"Hei, täähän on helppoa rahaa!" Ei ole! Törmätään yhä useammin tapauksiin, joissa nuoret rahantarpeessa tekevät valehuumekauppoja päihteidenkäyttäjien kanssa. Homma menee esimerkiksi niin, että sovitaan "kaupat", mutta huumausaineiden sijaan myytävä paketti sisältää esimerkiksi keksejä. Totuuden paljastuessa ostaja raivostuu ja haluaa kostaa myyjille. Tässä voi käydä pahasti niin ostajalle kuin huijareille. Myyjille ei aina riitä "kaupoista" saadut rahat, vaan he saattavat putsata ostajalta kaiken mitä irti saavat. Lopputulos on joka tapauksessa kaikille osapuolille aina huono, eikä hyvillä juoksutaidoilla välttämättä pääse pälkähästä. Kosto voi tapahtua myöhemmin ¬ – piirit ovat pienet. Pahimmassa tapauksessa seuraukset voivat olla vakavia. Vaikka nuoret eivät oikeasti myisi huumeita, voi kyseessä silti olla huumausainerikos. Rikosnimikkeinä voi myös olla petos, varkaus ja ryöstö, joista jälkimmäisestä ei enää sakolla selviä. @helsinkipoliisi @suomen_poliisi 📸M.Niskanen

A post shared by Konstaapeli Alanen (@konstaapelialanen) on

Huumeiden käyttäjän kosto uhkana

Korhosen mukaan vuoden sisään tapauksia on ollut useita kymmeniä. Kysymys on niin sanotusta piilorikollisuudesta, koska ryöstön tai varkauden kohde harvoin tekee rikosilmoitusta. Onhan paikalle saavuttu rikollisessa tarkoituksessa huumeita ostamaan.

Poliisi on saanut tietää tapauksista sosiaalisen median kautta sekä nuorten kanssa keskustellessaan. Lisäksi kauppakeskuksista on tullut poliisille tietoa nuorten tekemistä huijaushuumekaupoista ja ryöstöistä sekä varkauksista. Poliisi on saanut paljon yhteydenottoja myös nuorilta itseltään Stadin lähipoliisit -tilillään Snapchatissa.

Poliisi on huolissaan valehuumekauppojen aiheuttamasta koston kierteestä. Jotain kostoihin viittaavaa on tullut ilmi esimerkiksi sosiaalisesta mediasta.

– Jos huumeidenkäyttäjältä viedään viimeiset rahat, hän jää velkaa huumekauppiaille ja hänen täytyy tehdä rikoksia selvitäkseen veloistaan. Siitä voi syntyä halu kostaa tekijöille. Helsingissä on pienet piirit. Jos joku haluaa löytää tietyn ihmisen, se onnistuu kyllä, Korhonen toteaa.

Useilla tekijöillä lastenkotitausta

Korhosen mukaan valehuumekauppoja, varkauksia ja ryöstöjä tekevät useat erilliset alaikäisistä koostuvat joukot. Tietyt päätekijät kuuluvat moniin eri porukoihin. Mukana on nuoria, joilla on 15-vuotiaana kymmenistä rikoksista merkintä. Rikoksia on voitu alkaa tehdä jo 12-vuotiaana, ja iän myötä teot ovat muuttuneet vakavammiksi.

Alle 15-vuotiaat tekijät eivät joudu rikoksistaan rikosoikeudelliseen vastuuseen. Sen sijaan heistä tehdään lastensuojeluilmoitus. Monet niin sanotuista valehuumekauppiaista ovatkin lastensuojelun asiakkaita ja asuvat lastenkodissa rikosten takia huostaan otettuina.

Jos rikosoikeudellisen vastuun ikäraja ylittyy, nuori voidaan tuomita rikoksesta. Esimerkiksi ryöstöstä voi saada vankeutta neljästä kuukaudesta kuuteen vuoteen. Alle 18-vuotiaana tehdystä rikoksesta voi saada nuorisorangaistuksen, jos sakko katsotaan riittämättömäksi ja ehdoton vankeus liian ankaraksi rangaistukseksi.

– Minun kokemukseni mukaan monet nuoret eivät koe ehdollista rangaistuksena. He käyvät oikeudessa ottamassa tuomion ja jatkavat samaa toimintaa, Korhonen sanoo.