Sisäministeri Ohisalo yllätysvierailulla Torniossa: "Ei ole hyvä, että rajan yli mennään edestakaisin"

Hän ei halunnut antaa ihmisille neuvoja siitä, milloin rajan ylittäminen on tarpeellista.

Maria Ohisalo
Sisäministeri Ohisalo yllätysvierailulla Torniossa
Sisäministeri Ohisalo yllätysvierailulla Torniossa

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoo olevansa huolissaan siitä, että liikenne Suomen ja Ruotsin rajalla on vilkastunut viime päivinä.

Rajanylitysliikenne vilkastui sen jälkeen kun kävi ilmi, että rajavartijat eivät voi estää ihmisiä ylittämästä rajaa. Suomalaisilla on perustuslakiin kirjattu oikeus kulkea maan rajan yli myös nykyisissä poikkeusoloissa.

– Poliitikot ja viranomaiset toimivat aina lain antamissa reunaehdoissa. Täällä annetaan suosituksia siitä, että tällaisissa tautitilanteissa ei ole hyvä, että rajan yli mennään edestakaisin. Suosittelemme edelleen, että rajan yli mentäisiin vain välttämättömistä syistä kuten työn tai perhesyiden takia. Tauti on edelleen täällä, Ohisalo sanoo.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) vierailemassa Ruotsin rajalla Torniossa.
Ministerin vierailusta ei kerrottu tiedotusvälineille etukäteen.Antti Ullakko / Yle

Ihmisellä oma vastuu

Hän ei kuitenkaan halunnut antaa ihmisille neuvoja siitä, milloin rajan ylittäminen on tarpeellista nykyisessä tilanteessa. Ministeri vetoaakin jokaisen ihmisen omaan vastuuseen siitä, että tauti ei leviäisi.

– Jokainen tekee itse tulkinnan siitä, kuinka toimii. Emme voi poliitikkoina voi estää suomalaisten tekemisiä enempää kuin laki antaa meille raameja.

Ohisalon mukaan hallituksen aiemman päättämiä järeitä rajoituksia on alettu purkaa, koska tautitilanne on aiempaa parempi.

– Hallituksen hybridistrategian mukaan kun rajoituksia puretaan, avataan taloutta ja yhtä aikaa testataan, jäljitetään, eristetään ja hoidetaan ihmisiä.

Ministerin mukaan tarkoitus on vähentää laajoja, koko yhteiskuntaa koskevia rajoituksista ja siirtyä enemmän yksilötasolle.

– Tämä vaatii sitä, että jokainen kantaa enemmän vastuuta omasta toiminnasta, pitää turvavälejä, käyttää käsidesiä ja tekee kaiken mitä voi taudin torjumiseksi.

Palaute poliitikoille, ei rajavartijoille

Ohisalo toivoo, että työtään tekevät rajavartijat eivät joutuisi kansalaisen kielteisen palautteenkohteeksi.

– Toivon että kukaan ei mene antamaan rajavartijalle palautetta, vaan antaa sen mieluummin meille. He tekee viimeisen päälle työnsä hyvin ja oikein, ja heitä tahdon kiittää siitä.

Sisäministeri huomauttaa, että rajoituksia voidaan ottaa uudelleen käyttöön, mikäli koronavirustilanne pahenee.

Ohisalo vieraili yllättäen Torniossa maanantaina. Ministeri tutustui muun muassa rajavalvontaan Suomen ja Ruotsin rajalla.

Ministerin vierailusta ei kerrottu etukäteen tiedotusvälineille, joten kyseessä on yllätyskäynti. Ylen toimittaja ja kuvaaja näkivät ministerin saattueineen sattumalta liikkuessaan rajalla toisella juttukeikalla.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) vierailemassa Ruotsin rajalla Torniossa.
Ministeri Maria Ohisalo (vihr.) tapasi rajavartijoita Torniossa maanantaina.Antti Ullakko / Yle

Suomen ja Ruotsin rajanylitykset ja Rajavartiolaitoksen toiminta rajalla ovat herättäneet vilkasta keskustelua viime aikoina.

Lue lisää:

Raja on auki muillekin kuin suomalaisille – Professori: Rajavartiolaitos ei voi estää ruotsalaisten ja muiden EU-kansalaisten maahan saapumista tai maasta lähtemistä

Toisin kuin poliitikot ja viranomaiset viestivät, rajat eivät olekaan kiinni – politiikan tutkija: "Jos on käännytetty Suomen kansalaisia, on toimittu lainvastaisesti"