1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ranska

Pariisin metro ruuhkautui ja Champs-Élysées’n putiikit aukesivat, kun Ranska palasi karanteenin jälkeiseen elämään

Lähes kaksi kuukautta kestänyt ulkonaliikkumiskielto päättyi tänään maanantaina.

Pariisin kaduilla noudatetaan nyt turvavälejä. Kuva: Juha Nurminen

PARIISI Osa Pariisin metrolinjoista ruuhkautui aamulla, kun iso osa ranskalaisista palasi työpaikoilleen. Ruuhkat olivat kuitenkin pelättyä vähäisempiä, sillä moni ranskalainen vältteli julkista liikennettä tartuntariskin takia ja oli valinnut menopelikseen esimerkiksi polkupyörän.

Ihmiset noudattivat myös tunnollisesti julkisen liikenteen maskipakkoa ja turvavälejä. Turvaväleistä muistuttivat metrovaunujen lattiaan ja istuimiin metrin välein kiinnitetyt tarrat.

Pariisissa metroon ei myöskään päässyt aamun ruuhka-aikaan ilman työnantajan todistusta, mikä vähensi osaltaan matkustajamäärää.

Tartuntariski sai monen pariisilaisen välttämään ainakin maanantaina julkisesta liikennettä. Kuva: Juha Nurminen

Suurin osa peruskouluista aukeaa

Suurin osa Ranskan peruskouluista ja päiväkodeista aukeaa huomenna tiistaina. Tänään koulujen henkilökunta valmistautui lasten paluuseen ja tiukkojen turvamääräysten noudattamiseen.

Opettajien ja päiväkotien henkilökunnan on käytettävä suojamaskeja ja oppilaitoksissa on noudatettava vähintään metrin turvavälejä. Yhteen luokkaan otetaan korkeintaan viisitoista oppilasta.

Opetusministeri Jean-Michel Blanquerin mukaan 80–90 prosenttia Ranskan kunnista on avaamassa peruskoulut tällä viikolla. Kaikkiaan kouluun on palaamassa noin miljoona ranskalaislasta.

Etusijalla ovat alkuvaiheessa tiettyjen ammattiryhmien lapset, mutta lähes kaikki ranskalaislapset palaavat lähiopetukseen portaittain lähiviikkojen aikana. Koulujen kesäloma alkaa Ranskassa heinäkuun alussa.

Liikkeet avaavat oviaan vähitellen

Kaikki liikkeet ravintolaita ja kahviloita lukuun ottamatta saivat avata tänään ovensa. Esimerkiksi Pariisin Champs-Élysées-bulevardin hajuvesi- ja vaateliikkeet avasivat oviaan aamupäivällä vähitellen.

Ihmisiä oli liikkeellä jonkin verran, mutta suurin osa nautti ostosten sijaan ensimmäisestä vapaasta päiväkävelystä kahteen kuukauteen. Kauppiaat toivoivat, että asiakkaat palaisivat liikkeisiin vähitellen tulevina päivinä ja viikkoina.

Esimerkiksi kampaamoissa oli kuitenkin heti ruuhkaa, ja muutamat niistä olivat avanneet ovensa jo heti puolilta öin.

Ihmiset palasivat maanantaina Pariisin kaduille ja moni suojasi naamansa kasvomaskilla. Kuva: Juha Nurminen

Ulkonaliikkumiskielto voidaan palauttaa

Ranskalaiset saavat nyt poistua kotoaan ilman lupalappua. Yli sadan kilometrin matkat vaativat kuitenkin edelleen perustellun syyn.

Täysin normaaliarkeen ei Ranskassa muutenkaan vielä palata, sillä ravintoloiden lisäksi myös esimerkiksi teatterit, museot ja rannat pysyvät suljettuina ainakin kesäkuun alkuun.

Koronaepidemian pahasti runtelemassa Ranskassa seurataan nyt tarkasti tartuntatilanteen kehittymistä. Terveysministeri Olivier Véranin mukaan ulkonaliikkumiskielto saatetaan ottaa osassa Ranskaa takaisin käyttöön, jos tartunnat lähtevät liian rajuun uuteen nousuun.

Lue lisää:

Koulujen avaaminen ja metroruuhkat huolettavat ranskalaisia – pariisilaiset kertoivat Ylelle tunnelmistaan ulkonaliikkumiskiellon loppuessa

Koronavirus levisikin Ranskaan jo joulukuussa – kaksi lääkäriä osoitti, että vanha keuhkokuumetapaus olikin koronaa