1. yle.fi
  2. Uutiset

Työnantaja saa kieltää suojamaskien käytön opettajilta – kieltoja ehti joissain kouluissa olla, mutta ne kumottiin nopeasti

Kielto voitaisiin antaa tilanteissa, joissa maski olisi perustellusti terveyden tai työturvallisuuden kannalta riski. Kovin todennäköisenä kieltoja ei kuitenkaan pidetä.

koronavirus
mies asettaa itselleen hengityssuojainta
THL ei ole antanut yleistä suositusta hengityssuojainten tai kasvomaskien käytöstä julkisilla paikoilla, kouluhenkilökuntaa koskevassa linjauksessa todetaan. OAJ.sta kerrotaan opettajien keskuudessa esiintyneen epäselvyyttä siitä, tulisiko maskeja käyttää vai ei.Marja Väänänen / Yle

Maanantaina Kuntatyönantajat (KT) julkaisi (siirryt toiseen palveluun) peruskoulujen henkilökunnan töihin paluuta koskevat ohjeet työturvallisuudesta. Ne syntyivät usean tahon, KT:n lisäksi esimerkiksi Työterveyslaitoksen, Helsingin yliopiston ja Opetusalan ammattiliitto OAJ:n yhteistyönä.

Yhtä ohjeiden kohtaa hiottiin pitkään, kertoo OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Nina Lahtinen. Se koskee hengityssuojainten ja suojamaskien käyttöä.

Ohjeessa muotoillaan (siirryt toiseen palveluun), ettei työnantajaa "edellytetä rajoittamaan" suojainten käyttöä työntekijöiltä, mikäli työntekijä sellaista haluaa käyttää.

Työnantaja voi kuitenkin kieltää henkilökuntaa käyttämästä suojaimia, jos niitä ei osata käyttää oikein ja esimerkiksi hygienia tai työterveys olisi riskeerattuna, Kuntatyönantajista kerrotaan. KT perustaa kantansa työturvallisuus- ja terveydensuojelulakiin.

– Ei ole mitenkään mahdotonta, että voisi syntyä peruste maskien käytön kieltämiselle, sanoo KT:n opetus- ja sivistystoimen palvelussuhdeasioiden neuvottelupäällikkö Hannu Freund.

Freund ei tarkemmin osaa arvioida, millaisessa tilanteessa tai kuinka todennäköistä kieltäminen voisi olla, mutta kaiken varalta työnantajalla, eli viime kädessä kunnilla, on hyvä olla mahdollisuus siihen, mikäli perusteltua syytä kiellolle on.

– Kannattaa myös huomioida, ettei valtiovalta ole suositellut maskien käyttämistä, eikä kunnilla ole ohjeita niiden oikeaan käyttöön. Nyt kun ei ole valtiovallan virallista suositusta, työnantajat joutuvat miettimään asiaa senkin kannalta, että esimerkiksi väärä käyttö pahentaisi (koronavirus)tilannetta.

Kielto voisi koskea myös vain tiettyä koulua eikä välttämättä kaikkia kunnan kouluja, jos tähän löytyisi erityinen perustelu.

Suojainkieltoja ehti opettajille joissain kouluissa olla

Ohjeita laatinutta työryhmää koordinoinut Helsingin yliopiston työterveyden professori Kari Reijula sanoo kasvomaskeja koskeneen muotoilun syntyneen eräänlaisena kompromissina työntekijä- ja työnantajapuolen välillä.

Opettajien osalta työntekijäpuolta edusti OAJ. Järjestön koulutuspolitiikan päällikkö Nina Lahtinen pitää kieltämistä juridisesti mahdollisena, jos käyttö vaarantaisi opettajan tai oppilaiden turvallisuutta. Hän pitää kuitenkin erittäin epätodennäköisenä, että sellaista tilannetta käytännössä syntyisi.

– Maskien käytölle on valtakunnalliset ohjeet ja opettajat osaavat maskia käyttää turvallisesti siinä missä muutkin ihmiset.

Jos maskit kiellettäisiin ilman perustetta, se olisi Lahtisen mukaan perustuslain itsemääräämisoikeuden vastaista.

Nettikeskusteluissa on näkynyt väitteitä siitä, että joissain kouluissa opettajia olisi kielletty jo aiemmin niitä käyttämästä. Lahtinen vahvistaa tällaisia tapauksia olleen. Kielloista kuitenkin luovuttiin, sillä Lahtisen mukaan niille ei lain pohjalta perustetta löytynyt.

– Ne olivat ensireaktioita, kun tuli ensimmäiset ohjeet opetus- ja kulttuuriministeriön puolelta siitä, että kasvomaskien käyttöä ei suositella, Lahtinen toteaa.

Työntekijälle itselleen maski ei ole terveysriski, professori arvioi

Helsingin yliopiston työterveyden professori Kari Reijulaei näe maskien käytöstä syntyvän työntekijälle itselleen terveydellistä riskiä, jonka vuoksi niiden käyttö pitäisi kieltää.

Reijula kertoo arvioonsa vaikuttavan ensisijaisesti valtioneuvoston ja THL:n tämänhetkinen ohjeistus.

Koko isoa opetusalaa koskevan yleispätevän henkilökuntaa koskevan maskiohjeen antamiseen voisi myös liittyä Reijulan mukaan ongelmallisia tilanteita ja joissain tilanteissa ja tapauksissa käyttökiellolle voisi löytyä perusteita työturvallisuuden kannalta.

– Maskien käytön kielto opetusalalla on arvioitava tapauskohtaisesti ja (arvioitava) esimerkiksi tilanteissa, joissa koulun henkilökunnalta edellytettäisiin ehdotonta hygieniaa, jota maskien käyttö voisi heikentää.

Lue seuraavaksi